Paylaş
Hamilelik yaşını belirleyen en önemli şeylerden biri de kadınların ergenliğe giriş yaşının geçmiş yıllara göre giderek düşmesi. Ergenlik sürecinde meydana gelen fiziksel, hormonal ve cinsel gelişim tamamlanmadan yaşanacak gebelikler bu nedenle sorunlara neden olabilir.
Erken yaşta hamilelik beraberinde anne ölümü ya da yenidoğan ölümü gibi büyük riskler barındırır. Yapılan araştırmalara göre, gebelik yaşı düştükçe bebeklerin ölüm oranı da o kadar artıyor.
Aynı şey anne ölümleri için de geçerli. Bunların yanı sıra yetersiz beslenmeye bağlık olarak görülen anemi, yüksek tansiyon, hamilelik zehirlenmesi ve düşük gibi riskler de bulunuyor. Ayrıca annenin vücudunun henüz tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı doğum daha zor gerçekleşir ve doğumlarda rahim yırtılması gibi istenmeyen durumlar meydana gelir.
Erken yaşta olduğu gibi geç yaşta gebeliğin de bazı riskleri var. Günümüzde 35 yaşın üzerinde gebeliğin olduğu durumlara ileri yaş gebeliği adı verilir. İleri yaş gebelikte en sık görülen komplikasyonların başında gebelik şekeri gelir. Gebelik şekeri aynı zamanda hamilelik zehirlenmesi olarak bilinin preeklampsiye daha yatkındır.
Ayrıca yaşın ilerlemesine bağlı olarak yine hamilelikte yüksek tansiyon riski de artar. Gebelikte yüksek tansiyonun ani bebek ölümünün yanı sıra gebelik şekeri gibi preeklampsi ya da eklampsi görülme riskini arttırdığı bilinir.
Tıpkı erken yaş hamileliklerinde olduğu gibi ileri yaş hamileliklerinde de düşük yapma riski de önemli ölçüde artar. İleri yaşta gebelikte düşük görülme riski, normal yaşta gebeliğe göre 4 kat daha fazladır.
Paylaş