Miyom hamile kalmaya engel midir?

Güncelleme Tarihi:

Miyom hamile kalmaya engel midir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2018 00:20

Miyomlar rahimde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Rahim, kaslardan oluşmuş bir organdır ve miyomlar da kaslardan oluşur. Miyomlar yerleşim yerine göre, rahmin içinden veya dışından çıkıntı oluşturabilirler. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Arzu İlknur Özdemir, miyomlarla ilgili tüm sorularımızı yanıtlıyor.

Haberin Devamı

MİYOMLAR KANSER MİDİR?

Şunu bilmelisiniz ki miyomlar kanser değildir ve kansere dönüşmezler, kanserleşmezler. Kadınların %80’inin hayatının bir döneminde miyom oluşabilir ama bu kadınlar miyomdan dolayı sorun yaşamayabilirler.

MİYOMLAR NEDEN OLUŞUR?

Miyomlara neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Kadınlık hormonları, genetik yatkınlık, yaşam tarzı ve doğurganlıkla ilgili durumların miyomların varlığına sebep olabildiği izlenmiştir. Bazı miyomlar zamanla büyürken bazılarının büzüştüğünü, küçüldüğünü izleyebiliyoruz. Bazen de çok kısa bir sürede büyüme atağına girdiğini izlediğimiz miyomlar da olabiliyor. 

Miyomların büyüklüğüne bakacak olursak mikroskopla görülebilecek boyutlardan, bir bebek kafası kadar büyük (hatta daha büyük ) boyutlara varabildiğini görmekteyiz. Miyomların büyük çoğunluğu herhangi bir şikayete neden olmaz. Miyomlar adet kanamalarının miktarını arttırıp süresini 8-10 günlere kadar uzatabilir, baskı ve ağrı yapabilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Bu şikayetlere sebep olan miyomlar genellikle ya çok büyüktür, ya çok sayıdadır ya da yerleştiği yer itibarı ile sıkıntı oluşturuyordur.

MİYOMLAR HAMİLELİĞE ENGEL Mİ?

Miyomu olan kadınları çoğu kendiliğinden gebe kalır. Bazı miyomlar rahimin içini bozarak gebe kalmayı zorlaştırabilir, bu miyomların alınması gebe kalmayı kolaylaştıracaktır. Rahimin dışına yerleşmiş (subseröz) miyomlar nadiren gebe kalmaya sorun oluşturabilirler, bunların operasyonla alınması gebelik şansını arttırmadığı görülmüştür. Bazı çalışmalarda miyomu olan kadınların daha fazla düşük yaptıkları gözlenmiştir ama aslında burada düşük nedeni artmış anne yaşıdır, miyomlar değildir.

35 YAŞ SONRASINA DİKKAT

Miyomu olan ve gebe kalmakta zorluk yaşayan bir kadın; miyomun sorumlu tutulmasından önce diğer infertilite faktörleri açısından detaylı olarak incelenmelidir. Miyomu olan genç kadınlara gebeliği geciktirmemelerini söylemek belki de daha yerinde olacaktır. Bildiğimiz bir şey varsa o da artan yaşla beraber doğurganlığın azalmasıdır. Özellikle 35 yaş sonrası miyomların varlığı doğurganlığı etkileyip gebelikte de sorunlarla karşılaşmamıza sebep olabilir.

HER MİYOM ALINMALI MI?

Şu ana kadar miyomların doğurganlığı azalttığı veya gebelikte ciddi sorunlara sebep olacağına dair net bir kanıt yoktur. Bu nedenle biz doktorların, her miyomun alınmasını önermesi doğru olmayacaktır. Daha önce gebelikte sorun yaşamış (düşük, erken doğum vb) kadınlarda miyom operasyonu yapmayı önermekteyiz. Miyomu operasyonla alma önerisinin diğer bir nedeni de kadında şikayetelere sebep olan miyomlardır ve gebelik öncesi alınması daha uygun olacaktır.

Genelde miyomları olan pek çok kadın sorunsuz hamilelik geçirir. Bunun yanında 6 cm üzerinde olan miyomlarda gebelikte bazı riskli durumlar yaşanabilir. Gebelikte östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış ile rahim kanlanmasındaki artış ve beta hcg hormone, miyomların büyümesine sebep olabilmektedir. %50-60 kadında miyomlar etkilenmezken, %22-32’sinde büyüme ihtimali vardır, şaşıtıcıdır ki % 8-27’sinde ise miyomlar küçülebilir.

Gebelikte genelde 5 cm üzerindeki miyomlar daha çok büyüme eğilimindedir. Doğum sonrasında da %90’ı gerilemektedir. Bilimsel kanıtlara dayalı araştırmalar ışığında miyomu olan kadınlara önerilerim şöyledir:

  • Eğer gebe kalmada zorluk yaşıyorsanız miyomlar sorumlu olabilir ve myomun alınması standart yöntemdir. Ancak öncesinde gerçekten başka bir nedenin varlığı iyice araştırılmalıdır.
  • Herhangi bir belirti vermeyen miyomlar nedeniyle gebeliği ertelemeyin.
  • Miyom varlığı, ileri gebelik yaşı ile birleşince doğurganlığı azaltır veya gebelik komplikasyonlarını arttırabilir.
  • Gebelik planlayan kadınlara gebelikte sorun yaşamamaları adına yapılacak profilaktik miyom alma işlemini önermemekteyim.
  • Rahim duvarı içindeki miyomlar ve gebe kalmada güçlük arasındaki ilişki halen tartışmalıdır. Gerçekten kapsamlı kısırlık taraması sonrası miyomları suçlu görmek daha mantıklı olacaktır.

Kısırlık sorunu yaşayan veya tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan çiftler içinse durum farklıdır. Submükoz (Rahim duvarının hemen altındaki) veya rahmin içine doğru büyüyen miyomların alınmasını önermekteyiz. Eğer miyom rahmin dışındaysa yani tıp dilinde subseröz ise ameliyata gerek yoktur. Eğer rahim duvarındaki miyom rahim zarını bozmuyorsa, miyom ameliyatından önce diğer kısırlık sebeplerini araştırmak daha doğru olacaktır.

Rahim duvarında yerleşmiş büyük bir miyomu almak için hastanın isteğine, tüplere baskı yapıp yapmamasına, rahim boşluğunu bozup bozmamasına ya da önceki tüp bebek tedavilerinin sonuçlarına bağlı olarak planlamak daha doğru olacaktır. Tüp bebek tedavisi planlayan bir hastada, miyom rahim boşluğunu bozuyorsa veya rahim zarına çok yakınsa (submükoz) miyomun alınmasını önermekteyiz. 

BAKMADAN GEÇME!