Anne olmak için geç mi kalıyorum?

Güncelleme Tarihi:

Anne olmak için geç mi kalıyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 13:41

Çalışma yaşamında kadınların erkeklerle aynı koşulları paylaşmaları günümüz kadınının anne olma planını daha ilerilere atmasına neden oluyor. İlerleyen yaşla birlikte anne adayının kafasında ister istemez soru işaretleri oluşuyor. Bunlardan ilki daha genç yaşlara göre kıyaslandığında aynı kolaylıkla gebe kalınıp kalınamayacağı. Daha sonraki kaygıları; gebeliğin sağlıklı şekilde sürüp sürmeyeceği, doğum sırasında çıkabilecek güçlükler. Kuşkusuz en büyük endişe ilerleyen anne yaşının bebeğinin sağlığını ne yönde etkileyeceği.

Her ne kadar Amerika’da yandaş bulmaya çalışan yeni görüş ileri anne yaşını 40 yaş üzerine çalışsa da tıp dünyası yaygın olarak 35 yaşın üzerinde doğum yapmayı planlayan kadınları ileri yaşta anne adayı olarak kabul eder. Kuşkusuz ilerleyen yaşla birlikte kadınların gebe kalması güçleşmektedir. 40’lı yaşlarda gebe kalma olasılığı yüzde 50 azalır. Doğal yöntemlerle gebe kalma şansı azalan ve anne olmayı çok arzulayan ileri yaş kadınlarda infertilite tedavileri ve suni döllenme başvurulabilecek bir yöntemlerdir.
Haberin Devamı

35 yaş üzeri gebelerde düşük yapma olasılığı daha genç olanlara göre dört kat artmıştır. Bunun en önemli nedeni bebeklerdeki olası bir kromozom anomalisidir. Kromozom anomalileri düşüklerin en önemli nedenleri arasında sayılır. İleri yaşlarda dış gebelik ortaya çıkma riski de 2-3 kat daha yüksektir. Bunun nedeni yaşla birlikte tüp hareketlerinin azalması ve önceden geçirilmiş iltihaplanmaların tüplerde oluşturduğu zedelenme ve yapışıklıklardır. Erken doğum da ileri yaş gebeliklerinde daha sık gözlenen bir olgudur.

 

İleri yaşla birlikte tüm insanlarda bazı hastalıkların oluşma riski artmaktadır. Gebelik gibi insanın yaşamında önemli değişikliklere neden olan ve sağlıklı kişilerde bile bir takım problemler yaşanmasına neden olabilen bir dönemde yaş faktörü hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle 35 yaş üzerinde anne adaylarının riskler konusunda bilgi sahibi olmaları ve gebelik süresince doktorları tarafından özenle izlenmeleri yerinde olur.

Haberin Devamı

 

İleri yaşla birlikte anne adayında özellikle şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların bulunması gebelikle ilgili riskleri arttırması açısından son derece önemlidir. Yaş ilerledikçe doğumda oluşabilecek riskler attığından ileri yaş gebeliklerinde sezaryenle doğumlarda artış olmaktadır. Bunun yanında yaş ile doğrudan ilişkili artan doğumsal anomali, gebelikte kanama ve bebeğin anne karnında gelişmesinde gerilik riskleri de son derece önemlidir.

 

İleri yaş sınırı olarak kabul edilen 35 yaşını geçer geçmez elbette risklerde aniden bir atış olmamaktadır. Artan yaşla birlikte riskli bir gebelik geçirme olasılığı artmaktadır. Ancak özellikle kromozom anomalileri riskinde yaşla doğru orantılı artışlar olduğu yapılan istatistikler sonucu gösterilmiştir.

Haberin Devamı

 

Down sendromu gibi kromozomal anomalilerin ortaya çıkması ilerleyen gebelik yaşı ile doğrudan bağlantılıdır. Down sendromu, zeka geriliği, kalp ve diğer organ anomalilerinin görülebildiği bir anomalidir. Amniosentez ve korion villus biopsileri ile erken dönemde tanı konulabilmektedir. Özellikle doğum öncesi takip konusunda uzmanlaşmış hekimler tarafından yapılan ileri düzey ultrason tetkikleri bebeğin sağlığı konusunda destekleyici bilgi vermektedir. Ayrıca gebelikte yapılan üçlü test sonucunda da kesin olmamakla birlikte kromozomal anomali riski saptanabilmektedir.

 

Sonuç olarak geç yaşta anne olmayı planlayan kadınlar gebelikle ve doğacak bebeklerinin sağlığı ile ilgili daha çok riski göze almaktadırlar. Kuşkusuz ileri yaşta sorunsuz doğum yapıp sağlıklı bir bebeğe kavuşan pek çok kadın vardır. İleri yaş anne ve bebek sağlığı açısından tek risk faktörü değildir. İleri anne yaşı ile ilişkili olduğu bilinen Down sendromu birçok genç annenin bebeğinde de ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla sadece ileri yaş gebelikleri değil her gebelik uzman hekimlerce dikkatle izlenmeli ve yapılması gereken incelemeler konusunda hassas davranılmalıdır. İleri yaşın getirdiği riskleri ortaya koyacak ek inceleme yöntemleri göz ardı edilmemelidir.

Haberin Devamı

 

Her ne kadar söz edilen risklerin daha az olduğu dönemlerde çocuk sahibi olmak daha doğru görünse de olgunluk çağında sahip olunan bebeğin annenin yaşamına kattığı olumlu duygular ve olgun annenin bebeğine aktardığı birikim anne bebek ilişkisine farklı ve güzel bir boyut kazandırmaktadır.

 

 

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek/Sorun Yanıtlayalım/Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaş

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip değil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

Bebeğinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Kulağınızı kaşımayın!

Belki de ‘depresyondayız’

Ağız kokusuna dikkat

Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine  

Varisle tanışmadan önleminizi alın

Her zaman genç görünmenin sırrı: Botox! 

Gizli tehlike: Mide yanması  

Takıntılar zamanımızı çalıyor

Kulak zarında deliğe çözüm!

Erkekte saç dökülmesinin cinsel güçle ilişkisi var mı?

Okyanus suyu ile gelen sağlık!

AIDS'in erken belirtileri

Gelişigüzel burun damlası kullanmayın

Horlamaya ‘radyofrekans’ çözümü

Soğuklarda bademcik enfeksiyonlarına dikkat!

Sigara dumanı sağlığımızı tehdit ediyor

Kilo verme saplantısı ‘ölümcül’ olabilir

Estetik burunda tıkanıklık sorunu

Grip - Soğuk algınlığı ve Antibiyotikler

Yaygın bir sorun: Uçuk ve Aft

Panik Atak! Paniklemeyin

Çocuklarda işitme azlığına dikkat!

Cep telefonları kansere neden olur mu?

Kendinizi bitkin mi hissediyorsunuz?

Koku alma yetiniz yaşamınızı kurtarabilir!

Doğum öncesi Ultrason bebeğimize zarar verir mi?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!