Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2002 16:21
147,275 denek üzerinde yapılan bir araştırma, kadınlarda bebeklerini emzirme süresi arttıkça meme kanserine yakalanma riskinin azaldığını gösterdi.
Emzirmenin bebeğin sağlığına çok iyi gelmesinin yanısıra anneyi de olumlu etkilediği bilinir ve anneleri kanser gibi hastalıklara karşı koruduğu ileri sürülürdü. Şimdi bu konu yeni ve büyük bir çalışma ile test edildi.
30 farklı ülkeden 147,275 denek üzerinde yapılan bir araştırmadan elde edilen veriler kadınlarda bebeklerini emzirme süresi arttıkça meme kanserine yakalanma riskinin azaldığını ortaya koyuyor.
Meme kanseri hemen hemen her kültürden kadınları etkilemekle birlikte, hastalığa gelişmiş, sanayileşmiş ülkelerde çok daha sık rastlanıyor. Bunun olası bir nedeni, gebelik sürecinin tam olarak yaşanması ve emzirmenin kadınları bir ölçüde meme kanserine karşı korumasından kaynaklanabilir.
Gelişmiş ülkelerde kadınlar daha az sayıda çocuk yaptıkları gibi, onları ya hiç emzirmiyor, ya da yalnızca birkaç ay süt veriyorlar.
Gelgelelim, kadınlar çocuklarını yalnızca doğumdan sonra emzirdiklerinden, araştırmacılar emzirmenin etkileriyle doğum yapmanın etkileri arasında bir ayırım yapmakta zorlanıyorlar.
Çok daha fazla sayıda kadının bu hastalığın üstesinden geleceği umuduyla, Oxford Kanser Araştırma Merkezi’nden Valerie Beral ve meslektaşları 30 ülkede yürütülen 47 farklı araştırmadan elde edilen ham verileri topladılar.
Bu verileri 50,302 tanesi meme kanserli, 96,973 tanesi bu hastalığa yakalanmamış deneklerle karşılaştırarak, ilk gebelik yaşı, menopoz durumu ve ilk araştırma sırasındaki yaş gibi kimi etmenleri incelediler. Bu çalışmalar sonucunda ekip kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin yapılan her doğumla %7 oranında, bebeğin emzirildiği her 12 aylık süreyle de %4,3 oranında azaldığını, bu durumun gerek gelişmiş, gerek az gelişmiş toplumlar için aynen geçerli olduğunu ortaya koydu.