Galeri Zilberman’da açtığı ‘Füg’ başlıklı sergisi çarpıcı eserleri ve mekân kullanımıyla dikkat çeken Başak Bugay, “Kişilerarası ve toplumsal şiddetin izdüşümlerini takip ettim ve şiddete verilen karşılığı füg (kaçış) olarak yorumladım” diyor.
#Başak BugayZilberman’da açtığı ‘ya da’ başlıklı sergisinde zamanı ve bedenleri döngüsel bir bakışla ele alan heykeltıraş Yaşam Şaşmazer “Bu sergi her şeyden evvel insana, onu saran ve etkileşimde olduğu dünyayla ilişkisine bakıyor. İnsanın doğayı işgal, istila ve kolonize etme çabasının yıkıcılığını takip ederek ortak bir yaşam imkânının izini aradım” diyor.
#Yaşam ŞaşmazerTanpınar’ın ‘Huzur’da dediği gibi; “Zaman geriye dönmez. Fakat insan bilinen şeyden istenen şeye doğru hayal kuruyor”. O zaman dönüp Antonio Cosentino’nun Galeri Zilberman’da açtığı sergisine adını veren haritaya bakmak gerekir; geçmiş, tarih, gelecek tahayyülü, öfke, mizah, sitem, temenni, hatıra ve arzu dolu ‘Jpeg Takımadaları’na...
#Antonio CosentinoKimselere benzemeyen bir adam. Ultra yaratıcı. Aslında bir çağdaş sanatçı, aynı zamanda üniversitede hoca ama o kendinde “dokumacı” demeyi tercih ediyor. Kumaş tasarlıyor, iplik tasarlıyor. Dokuyarak portreler yapıyor ama sanatsal portreler... Sergileri tüm dünyayı dolaşıyor. Tayland Kraliçesi, doğum günü kutlamaları için onu ülkesine davet ediyor. Yetmiyor, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in portresini dokuyor! Londra, Paris ve İstanbul Fashion Week’te yer alıyor. İlk erkek giysi koleksiyonunu New York Fashion Week’te geçtiğimiz şubatta sergiledi. Güzel sanatlarda çalışırken hocaları tarafından mobbing’e uğruyor. O da ona mobbing yapan tüm hocaları, tuvalet kapısının altından bacakları görünüyorken dokuyor. İç çamaşırlarını, pantolonlarını, eteklerini... Esere bakan, hocaların kim olduğunu anlıyor! Kendini de duvara karşı ‘İşeyen Fırat!’ olarak dokuyor. Bu eserleri ‘Akıl Hastanesi’ adı altında sergiliyor, sergi ve istifa mektubunu bölüm başkanının masasına bırakıp çıkıyor. İşte bu olay, Fırat Neziroğlu’nun sanat hayatında bir sıçramaya yol açıyor, eserler o kadar tutuluyor ki, ülke ülke dolaşıyor.
#YazarAynı anda Galeri Zilberman Berlin ve İstanbul’daki Zilberman Projects’te sergi açan seramik sanatçısı Burçak Bingöl, İstanbul’dan Berlin’e, Berlin’den İstanbul’a taşıdığı parçalarla zaman ve mekan arasındaki arada kalmışlık, bilinmezlik ve değişim kavramlarını sorguluyor.
#Burçak Bingölİstanbul’un kültürel mirasından ilham aldığı ‘Mitos ve Ütopya’ başlıklı sergisiyle Galeri Zilberman’a konuk olan seramik sanatçısı Burçak Bingöl, “Sergi mitosa, eskiye yeni bir gözle bakıyor. Örneğin çoğunlukla hediyelik eşya statüsündeki geleneksel çini işli vazoları ve onların süslemelerini yeniden ele alıyor; kendi ütopyasını kurguluyor” diyor.
#Kitapsanat30 Eylül Cuma ve 1 Ekim Cumartesi tarihleri arasında ilk kez gerçekleşecek olan Istanbul Gallery Weekend'in hikayesini x-ist’ten Daryo Beskinazi, Pg Art Gallery’den Pırıl Arıkonmaz ve The Empire Project’ten Kerimcan Güleryüz anlattılar.
#SanatTürkiye’nin çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, bu yıl 10 yaşında. Pek çok yabancı galeri de var ama fuarın temel taşları Türkiyeli galeriler. Türkiye sanat dünyasının ve piyasasının en önemli aktörleri bu fuarın da başlıca katılımcıları. Fuar turuna çıkan bir koleksiyoncu ya da sanat izleyicisinin uğramadan geçmeyeceği bu galerilerden 10 maddelik bir liste yaptık. Küçük bir rehber niyetine.
#ContemporaryModern ve çağdaş sanatın ikonlarını İstanbul’a getiren ArtInternational, 4-6 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. İspanya’dan Çin’e, İtalya’dan Bulgaristan’a, 27 ülkeden 87 galeri ve 400’den fazla sanatçının katılacağı fuar Türk ve dünya sanatının zirve isimlerini de bir araya getiriyor.
#Haliç Kongre MerkeziUluslararası çağdaş ve modern sanat fuarı Artinternational, 4-6 Eylül'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Bir önceki yıl 26 milyon euroluk satışın yapıldığı ve bu sene üçüncüsü düzenlenecek fuarda, Andy Warhol, Joan Miro ve Banksy gibi dünyaca ünlü isimlerin eserleri görülebilecek.
#ArtınternationalTürkiye’nin en büyük çağdaş sanat fuarı ‘Contemporary İstanbul’ başladı. Cem Erciyes, sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman’ın hazırladığı 1 milyon liralık listeyle bir koleksiyoner edasıyla fuara girdi, hangi eserlere sahip olabileceğini inceledi. Gördü ki sanat var diye burada paradan konuşmak ayıp değil. Hele pazarlık yapmak hiç değil. Fiyatlar yüksek olsa da Türkiye’de ve dünyada sanatın nereye gittiğini görmek için bile bu fuar ziyaret edilir. İşte yeni başlayanlar için Contemporary İstanbul...
Dünya sanatının yıldız isimlerini İstanbul’a getiren ArtInternational Sanat Fuarı açıldı. Bu hafta sonu Haliç Kongre Merkezi’ndeki fuarda, Miró’dan Banksy’ye, Ai Weiwei’den Anish Kapoor’a, Nuri Bilge Ceylan’dan Marina Abramovic’e dünyanın bütün ünlü sanatçılarının eserlerini görmek ve almak mümkün.
İstanbul Mısır Apartımanı’ndaki kardeş galeriler Cda-Projects ve Galeri Zilberman’da yer alan iki farklı sergi, kadın kimliği ve bedenini şekillendiren kültürel koşullara gönderme yapan işler içeriyor. İki serginin ortak noktaları arasında otoportre kullanımı ve role bürünme teması var. Her iki sergi de 15 Haziran’a kadar devam edecek.
Çağdaş sanatçı Ahmet Elhan’ın ‘Mürekkep’ adlı sergisi Galeri Zilberman’da açıldı. Sanatçı, bir mecra olarak fotoğraf üstüne yürüttüğü sorgulamalar üzerinden imgenin üretilmesi tarihine bir bakış sunuyor. İşlerinde gravürden paladyum baskıya kadar pek çok farklı tekniği bir arada kullanıyor.