Güncelleme Tarihi:
Yurtdışındaki örnekleri gibi yapmışlardır kesin, diye düşündüm. Hani, fotoğrafları birleştirip geniş açı gösteriyorlar mekânları...
Ama yine de bir bakayım diye ‘http://duniaa.com/peramuzesi’ sitesini açtığımda beklediğimin çok üstünde bir şeyle karşılaştım.
Tıpkı bilgisayar oyunu ya da bir mimari yapının üç boyutlu projesi gibiydi.
Siteyi açar açmaz kendimi Pera Müzesi’nin dış görüntüsünde buldum. Üstelik görüntü çizim olmasına rağmen deyim yerindeyse, tıpkısının aynısı, gibiydi.
Klavyemdeki ‘ok tuşları’yla ileri gittiğimde kapının üzerinde ‘müzeye giriş’ yazısı çıktı. Tıklar tıklamaz müzenin içerisindeki merdivenleri gördüm. Biraz ilerledim, sonra hoop üst kata...
Birinci katta ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’ karşıladı beni. O kadar eğlenceli ki...
Merak ettiğiniz objeye yaklaşıp üzerine tıkladığınızda objenin yakın plan görüntüsü çıkıyor. Ardından hemen sol tarafta çıkan ‘İ’ye basarsanız, yine aynı obje hakkında detaylı bilgiye sahip olabiliyorsunuz.
Serginin devamında üst katlara çıktıkça ‘Kütahya Çini ve Seramikleri’, 20 Nisan’da ziyarete açılan ‘Goya: Zamanının Tanığı, Gravürler ve Resimler’ ve ‘Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar’ sergileri de aynı şekilde gezilebiliyor.
Sitede şu anda aktif olan Pera Müzesi dışında Proje 4L de var. Orada da galerinin 10. yıl sergisini inceleyebiliyorsunuz.
Bence her müze ve galeri bu sitede kendisine bir yer edinmeli. Neden mi...
Malum devir teknoloji ve internet devri. Çocukları bilgisayar başından kaldırmak zor. Eh, madem onlar kalkmıyor, biz de sanatı onların önüne götürürüz... Olmaz mı...
Yalnız, oturduğunuz yerden gezmek çok güzel tabii ama sinirlerinizin yıpranmaması için benimkinden daha hızlı bir bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olmanız şart!
Ya da belki sitenin yaratıcıları Digitalprojex şirketinden konuya bir el atmaları da istenebilir.
Bu arada kendimi duruma hemen adapte ettim. Haftaya da Haluk Bilginer’in ‘7’ Şekspir Müzikali oyununu evde izlemeyi düşünüyorum. Onun da DVD’si çıkmış. Bilginize...
50 BİN DÜĞME BİRDEN
İstanbul’daki Saint-Michel Fransız Lisesi’nde ilginç bir sergi açıldı geçen haftalarda; ‘Düğmeler’. Neredeyse tarihe tanıklık etmiş diyebileceğimiz kadar eski iki milyon düğme içinden seçilen 50 binden fazla yerli ve yabancı düğmeyi inceleyebileceksiniz. Koleksiyoner Özdemir Kurtoğlu’nun 20 yılı aşkın süredir özenle topladığı düğmeler, yurtdışından gelen nadir örneklerle zenginleşmiş. 17 Haziran’a kadar görülebilir. Adres: Abide-i Hürriyet Caddesi No.17 Şişli, İstanbul.
ÖZTOPRAK ANISINA
Modern Türk Sanatı’nın en önemli soyut ressamlarından Abdurrahman Öztoprak’ın vefatının birinci yıldönümünde, son çalışmalarını içeren kitap ‘Yalın Soyut’, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi tarafından yayımlandı. Öztoprak’ın 2000-2011 yılları arasında yaptığı resimlerini içeren kitapta Türk ve yabancı sanat tarihçileri, Öztoprak’ın sanat yaşamını yorumluyor. Dr. Julian Heynen, Dr. Silvio Fuso ve Dr. Vittorio Urbani sanatçının Avrupa ve Türk resmi arasındaki konumunu incelerken, Dr. Necmi Sönmez, Dr. Özkan Eroğlu da son dönem çalışmaları hakkında yorum yapıyor.
YARIN AÇIK PAZAR GÜNÜ
Her sergi boyunca bir pazar kapıların açık tutulduğu Tophane Art Walk ‘Açık Pazar’, yarın 12.00-18.00 saatleri arasında. Mısır Apartmanı’ndan Karaköy’e uzanan güzergahta yer alan Galeri Nev, NON, Pi Artworks, cda projects, Galeri Zilberman, Galeri Apel, Edisyon, Pg Art Gallery, Daire, Pi Artworks, Elipsis Gallery, artSümer, Galeri Mana, Hayaka Artı, Gallery Marquise, PER-SO-NA, Riff Art Projects ve Egeran Galeri’deki sergiler sizi bekliyor.
CAZ VAKTİ GELDİ
Akbank Sanat Caz Günleri bu yıl 7-22 Haziran arasında. ‘JAmZZ Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması’nın ödüllü müzisyenleri; Utku Akyol, Nilay Tezsay, Bengisu Önal, Ali Tolga Demirtaş, Efe Oğur ve Volkan Topakoğlu’nun konseriyle başlayacak festivalde İskandinav grup ODDJOB, Michael Wollny’s (em) grubu ve Kyle Eastwood dikkat çekiyor.
NEDİM ŞENER İMZALIYOR
Gazeteci yazar Nedim Şener, bugün 15.30-17.30 saatleri arasında Mephisto Kadıköy’de kitabını imzalayacak. Şener, adını kızının sorduğu sorudan alan son kitabı “Baba, Seni Neden Oraya Koydular?”da kendisini cezaevine götüren süreci anlatırken parmaklıklar arkasında yaşadıklarının ve mahkeme sürecinin bilinmeyen yönlerini de okurla paylaşıyor.