Füsun Akatlı haberleri sayfasında Füsun Akatlı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 245 Füsun Akatlı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye Felsefe Kurumu tarafından yayımlanan, Füsun Akatlı’nın 70’li yıllarda yazdığı doktora tezi ‘Edebiyat Eserlerini Doğru Değerlendirme Problemi ve İki Çağdaş Düşünür: I. A. Richards ve N. Hartmann’, tarihsel bakımdan ve Akatlı’daki teorik değişimi göstermesi bakımından önemlidir.
#Füsun AkatlıAvrupa kıtasındaki önemli fuarlara gittim. Başta Frankfurt Kitap Fuarı olmak üzere Leipzig, Bologna, Selanik kitap fuarlarına katıldım. Neredeyse 40 yıldır Frankfurt’a gittiğim için fuarla ilgili yazılarım Türkçe/Almanca iki dilde yayımlandı, önsözü de fuarın direktörü Jurgen Boos yazmıştı.
#Frankfurt Kitap FuarıÇağdaş Türk edebiyatının ustalarından Tomris Uyar’ın ikinci öykü kitabı ‘Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi’nin 50. yılı, sınırlı sayıda ve numaralı özel bir baskıyla kutlanıyor. Tomris Uyar’ın zamanında kurgusu, anlatımı ve ele aldığı konularla öncü olmuş öyküleri hâlâ ilgiyle okunacak tazelikte.
# Tomris Uyar32 yıl önce kurulan Türkiye’nin ilk ve tek kadın kütüphanesinin İstanbul Balat’taki binası, restorasyon için boşaltılıyor. Yaklaşık 48 özel arşiv koleksiyonu, 14 bin kitap, 469 süreli yayın ve 8 bin efemera koleksiyonu, restorasyon bitene kadar depoya kaldırılacak.
#KütüphaneBüyük kentlerde bir metrekarelik sessiz bir yer bile artık bulunamıyor. Birçok dostum Ege’nin çeşitli bölgelerine göç etti. Orada yazıyorlar, çalışıyorlar. Ben böyle bir yeri özlemiyorum. Ancak bayramlarda, tatil yörelerine gidenler sayesinde boşalan şehirlerde yaşamak da ayrı bir güzellik.
#Deniz KavukçuoğluTürkiye Felsefe Kurumu tarafından yayımlanan, Füsun Akatlı’nın 70’li yıllarda yazdığı doktora tezi ‘Edebiyat Eserlerini Doğru Değerlendirme Problemi ve İki Çağdaş Düşünür: I. A. Richards ve N. Hartmann’, tarihsel bakımdan ve Akatlı’daki teorik değişimi göstermesi bakımından önemlidir.
#Füsun AkatlıEdebiyat eleştirmenliğinde 60 yılı geride bırakan Doğan Hızlan hakkındaki yazı, karikatür ve üç söyleşiyi bir araya getiren ‘Edebi İlişkiler’, Hızlan’ın kişiliğinin pek çok yönünü yakalamayı başarıyor. Hızlan’ın zengin meraklarının kapılarını aralayan kitabın üzerine inşa edildiği temel, ‘duygu’. Tam da bu nedenle diğer ‘armağan kitap’lardan ayrılıyor.
#Doğan Hızlanİnsanlar günümüzde mevcut olduğu gibi geçmiş dönemlerde de, yıldızlara, burçlara ve astrolojiye büyük oranda merak duymuşlardır. Bununla birlikte astrolojinin konuları da hala mevcut gizemini sürdürmektedir. 4 Temmuz tarihinin hangi burç olduğunu, yükselenini özelliklerini, 4 Temmuz tarihinde doğmuş olan futbolcuları ve ünlüleri, anime karakterlerini ve yine bu tarihe yaşanmış pek çok olayı sizler için derledik.
#4 Temmuz Hangi Burç Ve Burcu Ne?Yalnız bayramlarda değil sair günlerde de gazeteler Cağaloğlu’ndayken Çelik Gülersoy’un yaptığı Yeşil Ev’e gittiğimde, yabancı turistlerin hepsinin elinde birer rehber görürdüm. Nereye gittiklerini, niçin gittiklerini, öneminin nereden kaynaklandığını bilmek isterlerdi.
#YazarAvrupa kıtasındaki önemli fuarlara gittim. Başta Frankfurt Kitap Fuarı olmak üzere Leipzig, Bologna, Selanik kitap fuarlarına katıldım. Neredeyse 40 yıldır Frankfurt’a gittiğim için fuarla ilgili yazılarım Türkçe/Almanca iki dilde yayımlandı, önsözü de fuarın direktörü Jurgen Boos yazmıştı.
#Frankfurt Kitap FuarıFilm tutkunlarına bu hafta, Altın Küre’lerde erkek oyuncu ve müzik dallarında yarışacak “Judas and the Black Messiah”, zaman döngülü hikâyeleri sevenlere “The Map Of Tiny Perfect Things” ve Çin’den fantastik aksiyon “Yin Yang Ustası: Ölümsüzlük Rüyası”; dizi tutkunlarına da “Kuzuların Sessizliği”nin devam hikâyesini anlatan “Clarice”, haftanın ekran tavsiyeleri. Tiyatro arayanlara Caner Cindoruk ve Melis Birkan’lı Marguerite Duras uyarlaması “Yeni Bir Şarkı”, pazar akşamı Moda Sahnesi’nde.
#Uğur YÜKSELKimileri tarafından öldükten sonra tanınan, kimileri tarafından ise adı bile bilinmeyen usta bir kalem Selçuk Baran. 1960’ların sonlarından kalemi bıraktığı 1990’ların ortalarına kadar edebiyatın en has yerinden ses verdi. Şimdi bütün öyküleri gözden geçirilerek ayrı ayrı basılıyor. İlk kitaplar ise ‘Yelkovan Yokuşu’ ve ‘Tortu’.
#Selçuk Baran25 Mayıs 2020’de Minnesota eyalet devletinin Minneapolis şehrinde 44 yaşında, görünüşte muhatabını ürkütecek kadar boylu boslu olan George Floyd, polis çavuşu Derek Chauvin’in aşırı şiddet kullanımıyla öldü. Fotoğrafların da gösterdiği biçimde polis memuru gövdesinin bütün ağırlığıyla maktulün şahdamarına ve boynuna basmış. 1960’larda da Amerika’yı sarsan güney eyaletlerindeki siyahi hareketler bu ülkeyi bazı yönden anlayışa ve değişikliğe götürmüştü. Bu seferki değişikliklerin sathi ve gerçekten oyalayıcı tedbirlerle bastırılması mümkün değil.
#YAZARİyi yazar Murat Gülsoy sadece öyküleri, romanları, denemeleriyle ünlenmedi, yaratıcı yazarlık dersleri verdi, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Araştırma Merkezi’nde etkinlikler düzenledi. Hakkında çıkan kitabın adı ve içeriği şöyle: ‘Murat Gülsoy: Edebiyatta 30. Yıl-Basında Yazılanlar’...
#Doğan HızlanHer felsefecinin iyi bir yazar olması mümkün değil. H. Bülent Gözkân’ın ‘Kant’ın Şemsiyesi - Kant’ın teorik felsefesi üzerine yazılar’daki üslubu Ernst Cassirer’in yaratıcılığına benziyor. Kitap etüt odasında değil, mesai saatleri sonrasında evdeki çalışma odasında yazılmış gibi.
#Immanuel Kant