Türkiye kendi masonluğu hakkında efsanelerin uçurulduğu ülkelerden biridir. Bazıları onu yabancıların, en gülünç şekilde Hristiyan dünyanın, Siyonistlerin aleti bir örgüt olarak gösterirler, bazıları da kapitalizmin meşum kararlarının alındığı bir örgüt olarak... Türk masonları bu toplumda hiçbir şey yapmasalar dahi disiplinli toplanmayı, kırıcı ve saçmalayan insanlar olmadan tartışma yapmayı bilenlerdir. Bu alışkanlık Türk toplumuna oradan yayılmıştır.
#MasonlukTek partili yılları da gördü, 1950’de çok partili hayata geçişi de… 27 Mayıs darbesi sonrasında yaşanan haksızlıklara isyan ederek Adalet Partisi’nin kurucuları arasında yer alıp TBMM’ye girdi. Demirel’in en yakın dava arkadaşlarındandı. 12 Eylül’de, yine bir darbe sonrası TBMM’den koparıldı. Karşımızda Türkiye’nin demokrasi tarihine tanıklık etmiş 97 yaşında bir delikanlı var; hukukçu, siyasetçi, yazar, şair, eski Sanayi, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem...
#Ali Naili ErdemSeçmen profili değişiyor. Siyasete küskün olan gençlik bile iş belediye seçimine gelince daha çok ilgi duydu. Kadın belediye başkanları sayıca arttı; ama hâlâ oran Millet Meclisi’nin altında. Medya ve küçük istisnaisiyle kamuoyu ölçüm şirketleri Türk halkının gözünde yara aldı. Ümidimiz bu seçimde olumlu belirtileri görülen genel merkezlerin “Biz kimi istersek o aday olur, gösterdiğimiz aday da kim olursa olsun kazanır” sloganını unutmaları gerektiğidir çünkü abes zihniyet her tarafta ilk darbeyi yedi.
#BELEDİYE SeçimleriÜnlü yönetmen Ridley Scott imzalı 'Napoleon' filmi eleştirmenlerden geçer not alsa da tarihçiler aynı fikirde değil. Napoleon ile "tek gerçek aşkı" Josephine'in ilişkisine odaklanan filmdeki bazı detayların gerçeklerle uyumsuz olduğu yönündeki eleştiriler tartışmalara neden oldu. Peki tarihin en tanınmış çiftlerinden birinin evliliğinde gerçekte neler yaşanıyordu? Büyük aşkın perde arkasında ne vardı?
#Napoleon BonaparteCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde 10. Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye olarak hesabımızı önümüzdeki müstakbel çağın lider ülkeleri arasında yer almak üzerine kuruyoruz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde 10. Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye olarak hesabımızı önümüzdeki müstakbel çağın lider ülkeleri arasında yer almak üzerine kuruyoruz" dedi.
#CumhurbaşkanıHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerNostradamus 1500'lü yılların ortasında Fransa'da yaşamış bir astrolog. Ölümünün üzerinden dört buçuk asır geçti, bu süreçte öngörüleri defalarca yanlışlandı ancak dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan halen Nostradamus'un kehanetlerinin geleceğe dair ipuçları taşıdığına inanıyor. Peki bu her yöne çekilebilecek metinler, içinde bulunduğumuz bilim çağında neden halen bu kadar ilgi çekiyor?
#NostradamusDünyayı en çok etkileyen savaşlardan biri 1.Dünya savaşıdır. Pek çok devletin iki ayrı tarafı seçmesi ile beraber yapılan bu savaş sonunda sanayi devrimi ve Fransız ihtilali gerçekleşmektedir. 1.Dünya savaşı ittifak devletlerinin kaybetmesi ile son bulmuştur. İtilaf devletleri bu savaşı kazanarak pek çok antlaşmasının gerçekleşmesini ileri sürmüştür. Hazırlanan antlaşmalar beraberinde pek çok ülke yıkıma uğramıştır. 1.Dünya savaşını kim kazandı, hangi devlet kaybetti ve savaş sonunda hangi antlaşmalar imzalandı sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Sosyal politika diğer adı ile sosyal refah politikası olarak da bilinir. Toplumsal özelliklere göre ülkelerin sosyal politikaları belirlenir. Ülkeler sosyal politikanın oluşması için toplumunu mutlu etmek ve hizmetler gerçekleştirmek durumundadır. Sosyal politikanın nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı hakkında ayrıntıları derledik.
#AraştırmaÖzel günlere çok değer veririm. Sadece olsun diye alınan hediyelerden çok hatırlamak ve paylaşmaktır benim için o günlerin önemi. Bu Anneler Günü’nde, kafamıza kazınmış kalıpların ve kutlamaların ötesine geçip yeni bir bakış açısıyla bakalım istedim bugüne.
#HürriyetYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRK‘Hayata Nereden Bakmalıyız?/Yeni Bir Dünya İçin On Eski Fikir’in yazarı Svend Brinkmann’a göre, günümüz insanının hayatı iki şeyin kıskacında; araçsallaştırma ile nihilizm. Yazar bunların üstesinden gelebilmek için üzerinde düşünülmesi gereken on varoluşsal temayı gündeme getiriyor.
#Svend BrinkmannRusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra herkes daha büyük bir dünya savaşı gelir mi diye endişeli... Bu endişelerin doğru olup olmadığını anlamak için, önceki savaşların astrolojik göstergelerine bakmamız lazım. 2022’de bir dünya savaşının çıkacağını sanmıyorum ama Mart 2023’ten sonrasına dikkat etmek lazım. “Türkiye savaşa girer mi” diye sorarsanız, bence hayır; taraf olacağımızı veya savaşa gireceğimizi düşünmüyorum.
#RUSYABolşevik İhtilali, Ekim devrimi ya da Bolşevik Devrimi şeklinde de bilinen bir Halk Hareketidir. Bu hareket, 20. yüzyılın en önemli toplumsal ve siyasal olaylarından birisidir. Aynı zamanda sadece Rusya coğrafyasının değil, tüm dünyanın da kaderini değiştirmiştir. Bolşevik İhtilali nedir, sonuçları nelerdir sizler için derledik.
#Bolşevik İhtilaliBilimin ilerlemesi ve eski belgelerin yeni teknolojilerle yeniden değerlendirilmesi, zaman zaman tarihin yeniden yazılmasıyla sonuçlanıyor. Yeni bir teknoloji bu kez de Avrupa tarihinin en esrarlı aşk hikayelerinden birine ışık tuttu.
#Marie AntonietteFransa’nın “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” sözüyle meşhur kraliçesi Marie Antoinette ölümünden yıllar sonra bile konuşulmaya devam ediyor. Hakkında yazılan yeni bir kitapta, kendisi için yaptırdığı ‘Aşk Tapınağı’ adlı yapının gösterileri için neredeyse bir ormanı yok edecek kadar odun yakmakla suçlanıyor.
#Marie AntoinetteOsmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür. İmparatorluk toprakları genişledikçe idari yönden çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve bunların giderilmesi için ilk devirlerde Sultanlar fermanlar çıkarmıştır. Ancak Osmanlı'nın sınırları dışında da var olan bir dünya ve bu dünyada yaşanan gelişmeler vardı. Milliyetçilik akımı Fransız İhtilali ile ortaya çıkmış, farklı gelişmeler olmuştu. Zaman zaman duyulan "Mecelle ya da Mecelle Kanunu" merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Mecelle kanunu nedir, kaç maddeden oluşur, neleri kapsar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mecelle Kanunu