Deniz, kum, güneş, eğlence... Bodrum’dan bahsederken artık bu listeye sanatı da eklemeli. İddialı otellerin kapısından içeri girdiğinizde sizi sanat eserleri karşılıyor. Galeriler peş peşe sergiler açıyor. Sanatçılar düzenlenen özel haftalarda koleksiyonerlerle buluşuyor...
#BodrumBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANBu hafta gastronominin kış turizmindeki yurtdışı örneklerini anlatmak istiyorum. Alpler’deki favori restoranım Chabichou çünkü Michelin yıldızlı olmasına rağmen daha eski usul bir servis veriyor. Amerika’nın Vail Colorado kasabasında 200’den fazla pist ve aynı sayıda restoran var. Japon kayak merkezlerinde o kadar iyi restoranlar var ki vakit kayaktan çok yemekle geçiyor.
#GastronomiMichelin Rehberi’nin İstanbul’a gelmesi hakkında pozitif ve negatif yorumlar hemen başladı. Yıldızlar; kullanılan malzemenin kalitesi, lezzet ve pişirme tekniğindeki ustalık, şefin seçtiği mutfak kimliği, kalite-fiyat dengesi ve ziyaretler arasındaki tutarlılık kriterlerine göre veriliyor. Sizi bilmem ama ben bu kriterleri bizim körler sağırlar birbirini ağırlar sistemimize tercih ederim.
#MichelinMichelin lastiklerine söyleyecek bir şeyim yok. Uzun zamandır kalitesini bozmadı. Ama maalesef Michelin gastronomi rehberi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bir zamanlar kendisinin müdavimi olduğum ‘Kırmızı İncil’ denen bu rehberi artık seyahatlerimde kullanmıyorum. Nedenlerini kısaca açıklayayım...
#YazarNe 80 km uzaklıktaki savaş, ne çıkan yangınlar ve terör olayları, medeniyetin ve lezzetin başkenti Hatay’ın gastronomideki başarılarını gölgelemeye yetmez. Hatay’ın gastronomideki bu lezzet serüveni çok çok eski yıllara dayansa da, bunun tescillendirmesi ve tüm dünyaya tanıtılması yakın zamanlarda oldu.
#BursaDünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 3. Global GastroEkonomi Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve, 25 Mart’ta düzenlenecek. Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyası, gastronominin ekonomi, turizm, diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
#Rota TrakyaFransa’nın başkenti Paris’ten yola çıkan 35 motosikletçi, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk ve Yunanistan’ın ardından gittikleri Türkiye’deki gezileri kapsamında Batman’ı ziyaret etti. Türkiye’den sonra turun son ayağı İran’a gidecek olan motosikletçiler toplamda 9 bin kilometre yol kat etmeyi hedefliyor.
#FransaİZMİR Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Yabancı Diller Yüksekokulu Fransızca birimi ile birlikte çok farklı bir projeye imza attı. Gastronominin başkenti Lyon şehrindeki ünlü şeflerle yapılan anlaşma sonucu Şef Joseph Viola üniversitenin konuğu olarak İzmir’e geldi.
Mutfağa gireceğinizde hâlâ annenizin tariflerini mi kullanıyorsunuz? Ne diyeyim, şanslısınız: Demek anneniz çok iyi sushi, risotto ve çikolata yapıyor ve uluslararası geçerli diploma veriyor. Biz daha orta sınıf, sıradan Türkler içinse bu işin kursları, okulları hatta artık akademileri var. İşte en bilinenleri ve daha fazlası.
Geçen Aralık ayında İstanbul Taksim’de Mimolett isimli bir restoran açıldı. Basında bu lokantayla ilgili oldukça fazla haber çıktı. Hemen hemen her yazanın hakkında olumlu fikir beyan ettiği bu lokantanın şefini yakından tanıyan biri olarak, bu hafta size Mimolett’in neden İstanbul’a yakıştığını anlatmak istiyorum.
Şarap diyarı Burgonya, leziz yemeklerin piştiği mutfağıyla da ünlü. Şöhreti dünyaya yayılan beyaz sığırları, standartları belirlenmiş tavukları, mantarları, jambonları, birbirinden lezzetli peynirleri, sakatat yemekleriyla beş kıtanın lezzet avcılarını lokantalarında ağırlıyor.