Geçtiğimiz haftaların birinde, soğuk bir cumartesi akşamı kız kardeşimin evinde Fatma’nın sardığı kuşüzümlü, bol soğanlı, bol ekşili o olağanüstü lezzetli zeytinyağlı lahana dolmalarını afiyetle yerken aklıma o küçücük fıçıcık, içi dolu turşucukların, yani dolmaların yarattığı bin bir mucize geldi.
Yemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#Seyahatİrmik helvası, az malzemeyle hazırlanan nefis bir lezzet. Yapımı oldukça kolay olan irmik helvasını dilerseniz fıstıklı veya cevizli olaral hazırlayıp dondurma ile servis edebilirsiniz. Canınız tatlı çektiğinde evinizdeki birkaç malzemeyle kısa sürede yapabilirsiniz. Peki irmik helvası nasıl yapılır? İşte püf noktalarıyla irmik helvası tarifi...
#İrmik Helvası Nasıl YapılırÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel TatlılarBayram günlerinde eve gelen misafirler için ikram edilen baklava, geleneksel lezzetlerimiz baş tacı olarak yer tutuyor. Yapımı zahmetli gibi görünse de hazırlandıktan sonra ağızda bıraktığı lezzet ile baklava yapımı ilgi görmeye devam ediyor. Peki, ev baklavası nasıl yapılır? Lezzetli baklava yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte, bayram misafirleriniz için baklava tarifi.
#Ev Baklavası Nasıl Yapılır?Oruçluyken düşen kan şekerinizi iftardan sonra yiyeceğiniz tatlılarla dengeleyebilirsiniz. Ramazan ayında yapılabilecek birbirinden farklı tatlı tarifleri ile seçenekler çoğalıyor! İşte, sizler için hazırladığımız ramazanda afiyetle yiyebileceğiniz 14 tatlı tarifi...
#Ramazan AyıTatlı krizlerinde bir numaralı alternatiflerden biri olan irmik helvasının nasıl yapıldığı, son günlerde merak konusu oldu. Diğer tatlılara göre nispeten daha düşük kalorili olan ve damak zevkinize göre portakallı, fıstıklı, bademli ve sütlü gibi türlerini tercih edebileceğiniz irmik helvasının yapılışı oldukça kolay. Peki, irmik helvası nasıl yapılır? İrmik helvası malzemeleri neler? Pratik irmik helvasının yapılışı nasıl?
#İrmik Helvası Nasıl Yapılır?Amerikalı ve Avrupalı pek çok restoran ve kafe zinciri, son birkaç yıldır Türkiye’de şube açıyor. Bunların arasında fast-food restoranları, kafeler, hatta slow-food restoranlar bile var. Ancak yiyecek içecek sektörü öyle hızla büyüyor ki, Türk markalarına da piyasada yer var. Onlarca Türk firması şubelerini hem Türkiye, hem de yurtdışında açıyor.