Güncelleme Tarihi:
Mardin mutfağının seçkin lezzetlerini sunan Kaburga Sofrası, otantik tatlara düşkün olanların vazgeçilmez adresi. Şişli ve Aksaray'da 2 şubesiyle hizmet veren mekânın sahibi Cebrail Demirat, Mardinli bir ağanın oğlu. 1996 yılında Diyarbakırlı bir ortakla birlikte İstanbul'da ilk lokantasını açan Demirat, 1.5 sene sonra ortağı ile yolunu ayırıp 1998 yılında kendi yerini açıyor ve Kaburga Sofrası adını verdiği lokantasını eşiyle birlikte işletiyor.
Yemekleri uzun yıllar Cebrail Bey'in eşi Esra Hanım hazırlıyor; sonraları yanına yardımcı alıyorlar. 2001 yılında Şişli'deki Kaburga Sofrası açılıyor. Şişli 60, Aksaray ise 120 kişi kapasiteli. Her iki lokanta da 12.00-23.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Kaburga Sofrası'nı İstanbul'un çeşitli yerlerinde lokanta zinciri olarak açmak isteyen Cebrail Demirat'ın hedeflerinden biri de yurt dışına açılmak.
Öncelikle Dubai, ilk hedefler arasında. Şimdilerde şoklama yöntemi ile paketlenen kaburga dolmaları diğer ülkelere ihraç ediliyor. Kaburga sofrası uyguladığı anket sistemiyle müşterilerinin doğum günlerinde tebrik kartları gönderiyor. Cebrail Demirat, Mardin'in tanıtımına da büyük önem veriyor. Restoranın duvarlarındaki resimler görülmeye değer. Meşhur kaburga dolması, lezzetini Mardin'de doğal ortamda beslenen süt kuzusu veya oğlaktan alıyor. Kuzu ya da oğlağın kol kısmı ve kaburgası arasındaki boşluğun özel iç pilavla doldurulup dikilmesi ve 8 saat buharda pişirilmesiyle hazırlanan kaburga dolması, adeta bir tutku yaratıyor.
Son zamanlarda mönüye çiğ köfte de eklenmiş. Kavurmalı Ezogelin çorbası, nar suyu salatası, şehriyeli bulgur pilavı, mumbar, haşlanmış içli köfte, fıstıklı irmik helvası ve cevizli sucuktan oluşan mönüyü yöreye özgü bir kahve olan Mırra tamamlıyor. Şişli'deki şubede 25 milyon TL olan mönü, Aksaray'da 23 milyon TL olarak fiyatlanmış.
Kaburga Sofrası
Halaskargazi Cad. No: 252/ 4 Atatürk Müzesi Yanı
Şişli- İstanbul
Tel: 0 212 225 95 95
Kaynak: Lezzet Dergisi