Hani "Domateslerin eski tadı kalmadı" ya da "Nerede o eski patatesler, sapsarı" diye başlayan yemek sohbetleri vardır.
Evet gerçek nedenlere dayanıyor bu şikayetler. Çok ürün almak ya da ürün alma sürecini kısaltmak ve oluşabilecek riskleri en aza indirmek için yetişme sürecindeki ürünlere kimyasal ’destek’ yapılıyor. Artık aldığımız ürünlere kimyasal madde katılmasını kabullendik de "Gereğinden fazla katılmamıştır umarım" diye dua ediyoruz. Ama konuyla ilgili ümitlerimizi tazeleyecek bir gelişme yaşandı geçtiğimiz aylarda.
Buğday Derneği; Milupa ve Pınar markalarının ana sponsorluğunda Şişli Belediyesi ile ortaklaşa bir çalışma gerçekleştirdi. Cumartesi günleri kurulacak olan yüzde 100 ekolojik halk pazarının açılışı haziran ayında yapıldı.
Pazar, kimyasal madde olmadan üretilen ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen ürünleri tüketiciyle buluşturuyor. Her hafta kurulacak olan pazar yaygın olan "Ekolojik ürünler çok pahalı olduğu için tüketici tarafından tercih edilmiyor" görüşünün aksini ispatlamaya çalışacak. Yarın da bu güzel pazardan söz etmeye ve amaçları üzerinde durmaya devam edeceğim.
Patatesli gelidonya poğaçası
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
á 1 çay bardağı sıvıyağ
á 1 çay bardağı yoğurt
(susuz kısmından kullanın)
á 1 çay bardağı erimiş bitkisel margarin
á 1 adet yumurta
á 1 yemek kaşığı sirke
á 1 paket kabartma tozu
á 7 çay bardağı un
İç harcı için;
á 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
á 1 demet maydanoz
á 2 adet haşlanmış patates
á 1 çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber
Üzeri için;
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 1 yemek kaşığı çörekotu
Sıvıyağı ve yoğurdu derin bir kaba aktardıktan sonra üzerine eritip, ılıtılmış margarini ilave edin. Daha sonra üzerine yumurtayı kırıp sirkeyi ekleyin. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel bir süzgeçle eleyerek yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Karışımı, kulak memesi yumuşaklığında hamura dönüşünceye kadar yoğurun. Üzerini peçeteyle örterek 30 dakika dinlendirin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; rendelenmiş beyaz peynir ve kıydığınız maydanozu derin bir kaba aktarın. Üzerine haşlanmış patatesleri rendeleyip karabiberi ve kırmızı biberi serpiştirdikten sonra çatalla ezerek karıştırın. Dinlenmiş olan hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra çay tabağı büyüklüğünde açın. Hazırladığınız patatesli, peynirli malzemeden yarım yemek kaşığı alarak hamurların bir kenarına koyun. Hamurların diğer uçlarını malzemelerin üzerine kapatarak D şeklinde poğaçalar hazırlayın. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin. 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzerleri sapsarı oluncaya kadar pişirip çıkarın.
Fıstıklı irmik helvası
Malzeme listesi
á 150 gr. bitkisel margarin
(50 gr. tereyağı veya 5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
á 2 su bardağı irmik
á 3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık (Soyulmuş badem ya da fındık da kullanabilirsiniz)
á 3 su bardağı sıcak süt
á 1,5 su bardağı tozşeker
á Varsa 2 adet limon kabuğunun rendesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Margarini kızdırıp dolmalık fıstıkları 1-2 dakika kavurun. Üzerine hemen irmiği aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık beş dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Diğer taraftan, sıcak süt ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın. Şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırın. Rengi iyice sararan ve annelerimizin deyimiyle "miyanesi gelen" irmiğin üzerine, şekerli sıcak sütü ekleyin. Hızla ve 1 dakika kadar karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın. Çok kısık ateşte irmiğin sütünü çekmesi için 8-10 dakika hiç karıştırmadan pişirin. Ocaktan alın ve yine kapağını hiç açmadan 10 dakika daha bekletip dinlendirin. Sonra da üzerine rendelenmiş limon kabuğunu serpiştirip karıştırın. Sıcakken servis tabağına aktarın. Ilık olarak servise sunun. İrmik helvasının yanında isterseniz dondurma da ikram edebilirsiniz. Dondurmanın irmiğe çok yakıştığını göreceksiniz.