Güncelleme Tarihi:
Kulübün eÄŸitmenlerinden ÅŸarap uzmanı Jean Luc Colin’e göre Türk mutfağındaki pek çok yemek ÅŸarapla yenilebilir. Colin’e ÅŸef Eyüp Kemal Sevinç ile en çok tercih edilen mantı, baklava gibi Türk lezzetlerini sırasıyla saydık. O da bize hangi yemekle hangi ÅŸarap içilir anlattı.Â
? Hünkarbeğendi: Zarif
bir yemek. Ama asit oranı fazla.
O yüzden yanında Öküzgözü’nü tavsiye ediyorum. Bunun yanısıra Fransız şirazları ve Toskana
bölgesinin şarapları da içilebilir.
Aynı zamanda Boğazkere biraz sert olduğu için Öküzgözü’yle
karıştırılarak içilirse ideal olur.Â
? Kırmızı etle yapılmış fıstıklı kebap: Son dönemin popüler yemeklerinden. Bu tür yemeklerle asidi az olan, belli yoğunluğu olan şaraplar uyum sağlar. Boğazkere iyi bir tercih.
? Kuru erikli kuzu incik: Fırında pişirilen meyveli yemekler hızla yükseliyor. Karaoğlan, Öküzgözü gibi çok yoğun olmayan şaraplar lezzetli olabilir. Fresh ve çok tatlı olmayan şaraplar da seçebilirsiniz. Ayrıca Kuzey İtalya ve Toskana bölgesi şarapları seçebilirsiniz.
? Makarna: Üzerine çok tuzlu olmayan peynir rendelerseniz beyaz şarapla içebilirsiniz.
? Mantı: Aşırı sarmısaklı yoğurtla yememek
lazım. Çünkü sarımsağı bol olan
bir yemekle hiçbir şarap uyum sağlamaz. Eğer sarımsağı az tutarsanız beyaz şarap içebilirsiniz. Ayrıca Öküzgözü de olabilir.
? Yumurtalı ıspanak: Beyaz, rose, Kalecik Karası olabilir.
? Baharatı az, sucukla yapılmış kuru fasulye: Yoğun olmayan kırmızı şarap. Sucuk yoksa beyaz şarap tercih edebilirsiniz.
? Balık: Balığın yanında hep rakı içilecek mantığı var. Mesela levrek buÄŸlama yaptınız. İçinde mantar, soÄŸan biraz biber ve domates varsa beyaz ÅŸaraplar, yıllandırılmış bir Chardonnay ya da Narince içilebilir. Ä°lla kırmızı ÅŸarap isteyen Öküzgözü tercih eder. Bunlardan daha yoÄŸun ÅŸaraplar kesinlikle balık yanında içilmez.Â
? Lahmacun: Kuyruk yağı çok olmazsa yanında şarap içebilirsiniz. Genelde üzerine limon sıkılarak asit ilave edilmiş oluyor. Şarap da asitli olduğu için limon sıkmamak lazım. Rose ya da Öküzgözü ile keyif yapabilirsiniz.
? İçli köfte: Boğazkere ile Öküzgözü’nü karıştırabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarına uygun olarak rose de tadılabilir.
? Mezeler: Mercimek köfte, haydari, fıstıklı imambayıldı gibi mezelerin yanında ağırlıklı olarak beyaz şarap tüketilebilir. Kalecik karası gibi hafif kırmızı şaraplar da güzel gider.
? Baklava: Türk tatlıların yanında alkol çok tüketilmiyor ama uyumlu olabilir. Baklavanın yanında şekersiz sek bir şarap onu dengeler. Rose veya şampanya da içebilirsiniz.
? Ä°rmik helvası: Tatlı ÅŸaraplarla güzel olur.Â
ÅžIK KIYAFETLER GÄ°YÄ°N, PARFÃœM KULLANMAYIN
İstanbul Marriott Hotel Asia ve Anatolian Vineyards işbirliği ile Anadolu yakasında kurulacak şarap kulübünün önderliğini şarap uzmanı Jean Luc Colin ve otelin baş ahçısı Eyüp Kemal Sevinç yapacak. Kulüpte dersler ayda bir kere yapılacak ve 10 ay sürecek. Şarap tadım atölyesinde örnekler tanıtılacak. Colin ve Sevinç didaktik eğitim vermek yerine gerçek anlamda bir kulüp havası yaratmak istediklerini söylüyor. Bunun için temel derslerin yanı sıra 40 dakika süren özel şarap tadımları olacak. Ağız ve burnun tatla kokuyu iyi ayırt etmesi için Fransız okullarında benzerleri görülen özel solisyonlar hazırlanacak. İçlerinde şeker, asit ve alkol olan solisyonlar sayesinde şarapların tadı daha rahat algılanacak.
Eyüp Kemal Sevinç, kurs günlerine özel akşam yemekleri hazırlamayı planlıyor. Yemekler her ay bir bölgenin özel tatlarını içerecek. Bu sayede üyeler aynı sofra başında sohbet etme ve birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Sohbetlerin ana konusu tabii şarap ve yemek olacak. Ayrıca zaman zaman yurtiçi ve yurtdışında yemekli şarap gezileri yapılacak. Hedefleri kurs bitiminde öğrencilerin hangi şarabın hangi yemekle eşleşeceğini bilecek kıvama gelmesi. Ücret ise yıllık bin dolar. Tabii sadece parayı vermek yetmiyor. Kulübe katılmanın bazı kuralları var. Örneğin üyelerin fazla parfüm kullanması, kadınların çok ruj sürmesi, otele gelmeden önce yemek yenmesi kesinlikle yasak. Ayrıca geceye uygun şık kıyafetler giymeniz de gerekiyor.
Jean Luc Colin
KADIN İŞİ DİYEN ERKEKLER DE İÇİYOR
Erkekler eskiden şarap içmez, şarabı kadın işi bulurlardı. Şimdi şaraba eğildiler. Bu sefer kırmızı şarabı tercih etmeye başladılar. Rose içmem diyen erkekler, üçüncü bir cins mi yaratıyor,
anlamıyorum. Bu entresan. Yavaş yavaş bence medeni erkekler daha çok şarap içecekler ve kırmızıdan beyaza doğru geçecekler. Yazın favorisi beyaz, hafif kırmızı ve Rose şaraplar. Akdeniz ülkelerinde uzun yıllardır Rose şaraplar fazlasıyla
tüketiliyor. Türkiye’deyse
bu sene çok popüler oldu. Deniz mahsulleriyle özellikle tercih ediliyor.
AZ ALKOLLÜ GAZLI ŞARAPLAR YAKINDA MODA OLACAK
Daha az alkole sahip, sizi kolay sarhoş etmeyen, içerken rahat rahat sohbet edebileceğiniz şaraplar yakında moda olacak. Biraz daha gazlı, biraz daha meyveli ve eğlenceli şaraplar ortaya çıkacak.
ZARÄ°F OLANLARI KARIÅžTIRMAYIN
Boğazkere ve Öküzgözü gibi şaraplar birbirine karıştırılabilir. Tabii bu karıştırma en fazla yarı yarıya olmalı. Ama bazı üzümler çok zariftir ve onları karıştırmak oldukça zordur.