Deniz balığı türlerinden olan uskumru balığı, balık sezonunun açılmasıyla birlikte merak edilen tarifler arasında yerini aldı. Yaklaşık 30 cm boyutlarında olan uskumru balığı besin değeri zengin olması ve lezzeti nedeniyle ülkemizde en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır. Peki uskumru balığı en güzel nasıl yapılır? İşte uskumru tarifi ve malzemeleri karşınızda…
#UskumruKış aylarında hele ki soğuk karlı havalarında bir fincan salep, sıcacık bir dilim kek ya da bir avuç kızarmış kestane hem içimizi ısıtır, hem de kendimizi iyi hissettirir. Kış aylarında özellikle güneşi fazla göremediğimiz zamanlarda yaşanan kış depresyonuyla mücadelede bu tür yiyecekler çok etkilidir. Sizin için kış günlerinde moralinizi düzeltecek, kış depresyonuna iyi gelecek nefis yiyecek önerileri hazırladık...
#D VitaminiAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkŞimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos AdasıUskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Balık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliBalıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikleri nedeni ile ön plana çıkan ton balığının besin değeri çok yüksektir. Ton Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ton balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ekim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞ10 kişilik köydeki nefis pizzacıdan Sivrice’deki aile meyhanesine, Güre’deki şef restoranından Edremit’teki özel üretim peynirlere Kaz Dağları ve çevresinde keşfetmeniz gereken çok sayıda özel adres var. Bölgenin en güzel zamanı gelmişken gurme bir tura çıkmak isterseniz işte o liste!
#Ebru ErkePalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatKrep harcına biraz ıspanak püresi ekleyin, salatalara veya makarnalara ceviz serpiştirin. Yumurtayı sadece kahvaltıda tüketip ona haksızlık etmeyin; sotelenmiş sebzeleri çırpılmış yumurta ve labneli karışımla harmanlayıp fırında kendinize mükellef bir akşam yemeği pişirin. Doyurucu, leziz ve güzel anılarımızı hep hatırlayabilmemiz için bize yardımcı olacak besinleri konuşalım...
#KrepHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriBu hafta yine dolu dolu geçen bir hafta sonu orgnizasyonunda yer aldım. Pazar günü, yoğun bir katılımla gerçekleşen Şile Palamut Festivali’nin konuğuydum. Söyleşiler, dans gösterileri ve müzik dinletilerinin yer aldığı festivalde,birbirinden değerli şef arkadaşlarımla çok keyifli yemek atölyelerine imza attık. Emektar balıkçıların öykülerini anlattığı Şile Palamudu Festivali’nde, ünlü akademisyenler de sürdürülebilir balıkçılık ile ilgili önemli bilgiler verdi. Şile palamudunun değerinin ve öneminin vurgulandığı festivalin gelenekselleştirilmesi de 1. Şile Palamut Festivali’nde hedeflenenler arasındaydı.
#Palamut KöftesiBalık avı yasağı Marmara, Karadeniz ve Ege için 1 Eylül’de sonlandı. Akdeniz’deyse 15 Eylül’de bitecek. Bereketli denizlerimizin sahip olduğu çeşitlilik sofralarımıza da yansıyacak elbette. Balık türlerini korumanın önemine değinen yemek kültürü yazarı Ayfer Yavi “Bu ay istavrit, sardalya, barbunya, tekir, çipura, lüfer yağlanır, lezzetlenir. Palamut irileşir ve bollaşır” diyor. Beslenme uzmanı yazarımızBerrin Yiğit’e göreyse balık, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsuru...
#BalıkBalıkçıların ve balık sevenlerin dört gözle beklediği sezonla birlikte Metro Türkiye, güvenilir balığın adresi olmayı sürdürüyor. Ağdan sofraya uzanan kontroller ve izlenebilirlik çözümleriyle müşterilerin güvenilir balığa ulaşması sağlanıyor. Şimdilerde Metro Türkiye reyonlarında lüfer, hamsi, palamut, istavrit, sardalya gibi onlarca balık ve deniz ürününü bir arada bulmak mümkün.
#BalıkYemyeşil ağaçların arasında, saklı konumuyla gönülçelen Naru Bodrum, tadı kadar renkleri, sunumu ve emek harcanmış malzemeleriyle de fark yaratan bir menüye sahip. Bayramiç beyazı soslu akya dilimleri, yaz domatesleriyle renklenen ahtapot salatası, sarı domates cipsleriyle servis edilen karidesli-süt mısırlı şehriye gibi akılda kalan seçenekler var...
#Naru BodrumTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper BesinlerBalıkların birbirinden önemli faydaları bulunmaktadır. Besin değeri yüksek olan balıklar arasında palamut balığı da bulunmaktadır. Palamut balığının pişirme yöntemleri ise oldukça merak ediliyor. Palamut balığı nasıl pişirilir? Palamut balığı nasıl temizlenir ve avlanır detayları ile derledik.
Kılıç balığı; balık restoranlarının vazgeçilmez deniz ürünleri arasında yer almaktadır. Kılıç balığı; severek tüketilen balıkların içerisinde bulunmaktadır. Kılçıksız olan bu balık, çocuklar açısından da rahat rahat tüketilmekte olup, oldukça yararlı bir balık türüdür. Üst çene bölümünün kılıca benzemesinden ötürü bu adı alan kılıç balığı, denizdeki canlılar arasında en hızlı balıklardan birisi olarak nitelendirilmektedir. Peki kılıç balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kılıç balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Çanakkale’de yabani semizotuna ‘deli’ denir ve bence kültür ortamında yetiştirilmişinden çok daha lezzetlidir. Bu çıtır çıtır tadı, domates ve bulgurla doyurucu bir yemeğe, çilek veya şeftaliyle havalı bir salataya dönüştürebilirsiniz. Semizotunun ekşiliğini balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
#Semiz Otuİnsan vücudu için faydaları saymakla bitmeyen balıklar sahip oldukları vitamin ve mineraller sayesinde oldukça önemli bir besin maddesi olmaktadır. Ballıklar sahip oldukları çeşitli özellikler bakımından birbirinden oldukça farklı özelliklerde canlılar olmaktadır. Kolyoz balığı da insanlar tarafından sıklıkla tüketilen balık türlerinden biri olmaktadır. Peki, Çiroz balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kolyoz balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? İşte, kolyoz balığı hakkında detayları derledik.
Trigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.