GeriLezizz Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Uskumru Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Uskumru Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Uskumru Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Uskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

2013 yılında bir süre yenilebilir balıklar listesinden çıkartılarak avlanması yasaklanmıştır. Aynı zamanda üremesine fırsat verilmiş olan uskumru balığı en lezzetli balıklar arasında yer alır. 

 Uskumru Balığı Nedir? 

 Uskumru balığı, deniz balığı olup uskumrugiller familyasının bir üyesidir. Aynı zamanda çok lezzetli bir balık çeşididir. Türkiye’de de oldukça yüksek miktarda yetişen uskumru mavi ve yeşil bir renge sahiptir. Yaklaşık olarak 30 cm boyunda bir balık türüdür. Uskumru yaklaşık olarak 100-120 gram ağırlığına sahiptir. Hem besin değerleri hem de fiyatı baz alındığı zaman Türkiye’de en çok tüketilen balıklardan birisidir. 

 Uskumru Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Uskumru balığının Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik isim ile bilinir. En küçüğü ise, Kalinaryadır. 20 ve 25 cm civarında ve yağlı olanları ise, Uskumru, dönüş uskumrusu ise, genellikle Çiroz olarak bilinir. Yazın yakalananlara da Lipari ismi verilir. 

 Uskumru Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Bu balık türü uzun gövdeye ve sivri bir buruna sahiptir. Ana gövdesi ise, genellikle mavi tonlarındadır. Siyah ve gümüş çizgileri bulunur. İki gövde yüzgeci ve iki dikenli sırt yüzgeci bulunan uskumrunun, konik, keskin ve küçük dişleri vardır. Olgun bir uskumrunun vücut uzunluğu ise, ortalama olarak 30 cm, ağırlığı ise en fazla 3.2 kg olabilir. Uskumrular genellikle, küçük balıkları yiyerek beslenir. Bu balık türü, genellikle 2-3 yaşlarında olgunlaşır. Orta büyüklükteki bir dişi uskumru ise, mevsim başına 200 bin kadar yumurta bırakabilir. 

 Uskumru Balığının Eti Yenir mi? 

 Uskumru eti yenen ve oldukça lezzetli bir balık türüdür. Çok lezzetli ve yüksek yağ içeriğine sahip olan uskumru balığı, en taze hali ile sonbaharın başlangıcında ile birlikte kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kış aylarında uskumru balığı, daha da lezzetli bir hale gelir. Özellikle de Kasım, Aralık ayları en yağlı olduğu dönemlerdir. 

 Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Balık severlerin çok sık tükettiği uskumru balığı buğulama, fırında ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilebiliyor. Aynı zamanda bu balık türü meze olarak da tüketilebilir. Uskumru balığı bazı zamanlarda konserve olarak da tüketiliyor. Uskumru füme ve uskumru çiroz ya da uskumru lakerda gibi lezzetler de alternatif olarak düşünülebilir. İştah açan ve lezzetli bir uskumru menüsü hazırlamak için balığınızı soslayıp pişirmeniz gerekir. Tabağınızda görsel ve renk şöleni oluşması için sebze, salata ve mezeler de ekleyebilirsiniz. 

 Uskumru Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Uskumru balığını pek çok şekilde lezzetli bir yemek olarak sunabilirsiniz. Fileto olarak alınan ve güzel bir şekilde yıkanarak süzülen balıklar zevke göre soslanır. Yaklaşık olarak 2-3 saat kadar marine edilen uskumru balıkları, fırın tepsisine alınır ve ardından 20 dakika kadar pişirilmeye bırakılır. Piştikten sonra ise, mevsim salatası ya da roka salatası ile servis edilebilir. 

 Uskumru Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Uskumru balığı, çok lezzetli ve kılçıklı bir balık türüdür. 

 Uskumru Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Uskumru, temizleme yöntemi bilindiğinde çok kolay bir şekilde temizlenebilen bir balık türüdür. Uskumru nasıl ayıklanır merak eden kişiler için işte size birkaç öneri; 

Uskumruda pul olmadığı için dış kısmını hafif bir şekilde temizlenebilir. Balığın dışındaki kaygan sıvıyı ise, ortadan kaldırmak yeterlidir. Uskumrunun her iki tarafına bu işlem uygulanır. 

Sonrasında ise, balığın başından aşağıya doğru bir çizik atmanız gerekir. 

Karnını ikiye ayırdıktan sonra içinde bulunan organları temizlemeniz gerekir. 

Ardından bol su ile balıkları güzelce yıkamanız gerekir. 

Uskumru Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Uskumru avına çıkmayı düşünenler için uskumru avı tekniklerini vermek gerekirse ilk olarak bir uskumru takımı almak gerekir. Uskumru takımının içinde bulunan yemi ve uskumru çaparisi başta olmak üzere uskumru zokası da bulunur. Her balığın boyu farklı olduğu için uygun av malzemelerini kullanmak çok önemlidir. Ardından uskumru avı için en uygun olan lokasyonlar belirlenebilir. Özellikle de Marmara Denizi uskumru avı için çok iyi bir tercih olabilir. 

 Uskumru Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Öncelikle omega 3 bakımından zengin olması nedeni ile çok faydalıdır. Çünkü omega 3 yağı çok faydalı bir yağ olmasına rağmen insan vücudunda üretilmez. Bu yağ, en çok balıklar aracılığı ile vücuda alınabilir. Aynı zamanda fiziksel ve zihinsel gelişimi destekler. 

 Uskumru Balığının Zararları Var mıdır? 

 Uskumru balığı aşırı tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

 Uskumru Balığı Besin Değerleri 

 Uskumru balığı, Omega 3 bakımından oldukça zengindir. Uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, B12 vitamini, demir, kalsiyum ve magnezyum bakımından da zengindir. 

 Uskumru Balığının Türleri Var mıdır? 

 Uskumru balığının çiroz, dönüş uskumrusu ve Kalinarya isminde 3 farklı türü vardır.

 

 

 

False