Fine dining restoranları, özel yemek kurslarına sahip tam hizmet veren restoranlardır. Bu tür restoranların dekoru, daha yüksek kaliteli malzemelere sahiptir ve işyerlerinde, ziyaretçilerin genellikle uyması beklenen, bazen bir kıyafet kuralı da dahil olmak üzere belirli yemek yeme kuralları vardır. Fine dining aynı zamanda bu tarz restoranlarda sunulan tabakların isimlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Peki, fine dining nedir, ne demek? İşte, o detaylar
#Fine DiningKonuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...
#OscarBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirMaalesef ülkemizdeki içkili lokantaların büyük çoğunluğunda yemekler uydurma. Gerçek lezzet duraklarıysa ülkenin dört köşesine dağılmış durumda ama sorunları ortak: Bu tip mekânlar ya genelde bir veya birkaç yemek sunuyor ya da içkisizler. Dayak yer gibi hızlı hızlı yemek yiyip kalkıyorsunuz. Bundan ötürü hiçbiri destinasyon lokantası haline gelemiyor...
#LokantaGiyim, ayakkabı ve mobilya bir bireyin hayatının önemli bir parçasıdır. Kişi her zaman kıyafetlerinde iyi görünmek ve aynı zamanda evinin de şık durmasını ister. Bu alanlarda bir mağaza açmak istiyorsanız o halde zamane tarzlara ve isimlere ayak uydurmalısınız. İşte, Mağaza isimleri hakkında tüm detayları derledik.
İrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
#GazetehaberleriTürk asıllı Şef Ahmet Dede'nin İrlanda'nın Cork şehrinde bulunan restoranı 'dede' Michelin yıldızıyla taçlandı. Yıldızlar dün akşam düzenlenen bir sanal ödül töreniyle duyuruldu. İrlanda basınında dede'nin yıldızının beklenen ve hak edilmiş bir ödül olduğu yorumları yapıldı.
#Ahmet DedeHazer Amani son olarak Master Chef’te buluştuğu geniş kitlelerce ülkemizdeki popüler şefler arasına hızla girdi, yükseldi, dikkatleri üzerine çekti. Kendi restoranında uyguladığı hızlı ama özenli ve lezzetli yemek felsefesiyle tam da üniversitelilerin telinden çalıyor. 114. sayımızın kapağında Hazer Amani’nin mutfağından sesleniyoruz: Dikkat aşırı lezzet içerir!
#ÜniversiteKorkunun ecele faydası yok: Önümüz kar, soğuk, tipi, boran... Tiril tiril giyindiğimiz, her yere yürüyerek gittiğimiz, gittiğimiz yerde açık havada oturduğumuz, mehtaplara, guruplara doymadığımız zamanlar artık çok uzakta. Yine de evlere kapanmanın, kapansak da enseyi karartmanın, neşemizden, müziğimizden, sporumuzdan, eğlencemizden geri kalmanın âlemi yok. Güzel, keyifli, gustolu bir kış geçirmemiz için, hatta bu zamana kadarkilerin en iyisi olması için elimizde bir sürü sebep var. O sebepleri, haberdar olmamız gereken trendleri, önümüzdeki üç ayın en heyecanlı tarihlerini kendi alanlarının uzmanlarından derledik.
#KışKadıköy’de sokaklar kalabalık ama insanlar sakin. Herkesin keyfi yerinde... Kimseyi geri çevirmiyor Kadıköy... Cebinde herkes için bir şeyler var: İsteyene deniz, isteyene İstanbul’un en güzel günbatımı, isteyene sereserpe uzanabilecekleri çayır çimen, isteyene Yeldeğirmeni ve Moda’nın yeni dalga kafelerinde dertsiz tasasız muhabbet... Çocuklar için koşup oynayacak alan, gençler için özgürlük, yaşlılar için rahatsız edilmeden nefes alma imkânı... Kadıköy’ün gündüzü böyle yaşanıyor. Bir de gecesi var. Yepyeni barlarından kimisi gizli hazine değerinde restoranlarına, açık hava meyhanelerinden İstanbul’un yeni ve dinamik sound’unun üretilip sergilendiği konser salonlarına, giderek daha büyük bir kitleyi kendine çeken Kadıköy gecesi... İlçenin, İstanbul’un cazibe merkezi haline gelmesinde bir sır var muhakkak. Beyoğlu’nun sönükleşmesi mi, Gezi olaylarından sonra kültür-sanat ekseninin yer değiştirmesi mi, başka türlü bir şehir anlayışının giderek yerleşmesi mi? İşte bir cevap... Kadıköy merkezli dergi Bant Mag.’ın kurucularından James Hakan Dedeoğlu ve Aylin Güngör, “Burada bu kadar yoğun bir kültür-sanat üretiminin ve tüketiminin olması ne anlama geliyor” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Şehrin diğer semtlerinde bir şeylerin yanlış gittiği anlamına...”Peki Kadıköy’de doğru giden ne? Ya da tam aksine, bu yükseliş bazı Kadıköylülerin artık orada barınamamasına, örneğin Fikirtepe’de olduğu gibi kenara itilmesine mi neden oluyor? Sokakları dolaştık, ilçenin sakinleriyle ve onu çekim merkezi haline getiren aktörlerle konuştuk, geniş bir dosya hazırladık.
#KadıköyBoğaz’ın en sota açılarından biri... Raviolinin pancarlısı, humusun kajulusu... Tiril tiril kızlar, pırıl pırıl oğlanlar... Sabancı Müzesi, eski Müzede Changa’nın yeri. Mahalle restoranı kadar ucuz ve dünya standardında kaliteli. Bu bir iddia: Beğenmeyene anahtar teslim ediyorlar; benim vicdanım yalan söylemeye elvermedi; alamadım.
#MSAAvusturyalıların kruvasanı Osmanlı hilalinden esinlenerek yaptığını biliyorduk. ‘Elinin hamuru’nu anlatmak için İstanbul’a gelen iki Michelin yıldızlı tek kadın şef Johanna Maier fazlası olduğunu söylüyor.
#Johanna MaierŞaşkın/sempatik halleri, kolay tarifleriyle bütün dünyada bir gastronomi fenomeni. ‘Çıplak Şef’ olarak ünlenen Jamie Oliver’ın tam 52 restoranı, kitapları, dergileri, TV şovları, bir vakfı ve 150 milyon Sterlinlik bir serveti var. En büyük restoranını bir yıl önce ala ve vâlâ ile İstanbul Zorlu Center’da açtı. Fakat ne puanlama sitelerinde yerlerde sürünen reytinglerin, ne fiskos kulislerinde eleştirilerin ne de sosyal medyada şikâyetlerin ardı arkası kesildi. Altı ay önce kadroyu baştan aşağı yenilediler ama bu kez de iflas haberleriyle gündemdeler. Jamie Oliver’ın Türkiye Operasyon Direktörü Volkan Açıl’la olay mahallinde buluştuk, Jamie’s’de neler oluyor çata çat tartıştık...
#Jamie Oliver