Tavuk tirmidi olarak da bilinen fındık mantarı, son dönemlerde oldukça ilgi çeken mantar çeşitleri içerisinde yer alıyor. Özellikle semt pazarlarında satışa sunulmuş olan mantar çeşitleri içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Peki, fındık mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Fındık mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Fındık Mantarı NedirHangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.
Yeni Lokanta’da tattığım mantı ününü hak ediyor çünkü tuzlu yoğurt çok yakışmış ama benim zevkime göre biraz fazla kaynatmışlar. Kuzugöbeği mantarı ve tarhananın baharat gibi kullanılması başarılı. Mersin karides tuzlu-tatlı-ekşi-acı dengesi açısından en başarılı yemek. Kuzunun gerdanı seçici damakları hayal kırıklığına uğratmaz.
#Vedat MilorKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#Sağlıkİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Tarımsal Üretimİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkAkyaka seyahatim hem bölgenin sakinliği hem de yediğim bitki temelli geleneksel lezzetlerle beni çok mutlu etti. Kızartmasından kokorecine çıntar mantarının çeşitli hallerini ilk kez burada tattım. Bu seyahatten aldığım ilhamla İstanbul’a döner dönmez lahanadan tilkişene bol otlu ve sebzeli nefis tabaklar hazırladım. Umarım siz de dener ve çok seversiniz.
#EgeMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaBir şef olarak 2023’ten dileğim yeni tat ve kokular keşfedip bol bol tarif üretmek. Yılbaşı sofram içinse davetlerde sıklıkla tercih ettiğim ve en sevdiğim lezzetleri hazırlayacağım. Mantar wellington’dan nar ekşili ve cevizli zeytin piyazına, avokadolu humustan fındık sütlü irmik pastasına hepsi birbirinden nefis...
#Yeni YılPratik, kolay yılbaşı menüsü nasıl olur, önerileri neler, yılbaşında hangi yemekler, tatlı ve mezeler yapılır?İşte yılbaşı sofranıza yakışacak bir menü;diye diye bir bakmışız yılbaşı gelmiş çatmış. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler... Şöyle şık ve lezzetli yılbaşı tarifleri hazırlayıp yılbaşı akşamında hem bütün övgüyü almak, hem de sevdiklerinizle lezzetli bir akşam geçirmek! Endişelenmeyin, yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmanız için gerekli tüm tarifleri hazırladığım yılbaşı yemek menüleri arasında bulabileceksiniz.
#Yılbaşı Menüsü 2023Karaköy’de yeni açılan Aşeka’ya büyük beklentilerle gitmedim ama buradan çok hoşnut ayrıldım. Her şeyden önce mekânı sevdim. Sade ama rahat ve sohbet için çok uygun. Özellikle deneyin diyeceğim bir tadımlık var. Şefin Amerika’da keşfettiğini düşündüğüm ‘tater tots’. Ama oradakilerden bile iyiydi. Ne mi bu? Rendelenip buharda pişmiş patates... Kalıplarda soğutulduktan sonra dilimlenip kızartılıyor.
#Tater TotsGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarKalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkDüzce Üniversitesi, mantar üretiminde bir ilke imza attı. Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde fındık budama atıklarından istiridye mantarı üretildi. Patent başvurusunda bulunacak olan merkez, filtre kahve posasından da mantar yetiştirdi. Doç. Dr. Çağlar Akçay, “Herkes bahçesindeki tarımsal atıkları mantar üretiminde kullanabilir” diyor.
#FındıkHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanBir mantar ne kadar değerli olur dersiniz? Cevabı çok net: Bu mantar eğer bir trüf mantarıysa, o kadar nadir, o kadar lezzetli ve işte o kadar değerlidir. Çoğunlukla omlet ve makarnanın üzerine rendelenen trüf mantarının dilerseniz yağını da kullanabilirsiniz. Bir tabakta trüf varsa lezzet de var!
#Trüf MantarıBugün yarıyıl tatilinin ilk günü... Pandemi koşullarının da yorduğu öğrencilerin bol bol dinlenme zamanı... Damağına düşkün küçük ‘gurmeler’ ve çocuklarının faydalı aktivitelerle eğlenmesini isteyen ebeveynler için birlikte gezip lezzetli yemekler yiyebilecekleri yerleri seçtik. Yazarlarımız Ebru Erke, Gülay Barbaros Altan, şef Didem Şenol ve Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli’den tavsiyelerle; menüleri ve etkinlikleriyle de öne çıkan adresler bu rehberde…
#Yarıyıl TatiliPandemi vitamin ve mineraller açısından bir milattı. Hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası oldular. Ancak her şey gibi onlar da bilinçli kullanıldığında sağlığımıza fayda sağlar. Yanlış kullanıldığında telafisi zor, çok ciddi zararlara yol açarlar... Püf noktaların üzerinden geçelim.
#VitaminTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganMerak edilen ve internetten araştırılan mantarlardan biri de yumurta mantarıdır. Özellikle bu mantarı deneyimlemek isteyen pek çok kişiyi yenip yenmediğini ve zehirli olup olmadığı konusunda bilgi almaya çalışıyor. Peki Tavuk mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Tavuk bacağı mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Tavuk Mantarı Nedir