Günlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZMichelin yıldızlı Arkestra’ya çok ama çok bayıldım! Fransa, Lyon’daki Institut Paul Bocuse mezunu şef Cenk Debensason’un tabaklarında Fransız ekolünü fazlasıyla hissediyorsunuz. Ama öyle ağır soslara bulanmış proteinlerden bahsetmiyorum. Tam tersi, Fransız mutfak tekniklerinin biraz Uzakdoğu malzemeleriyle daha çağdaş halini düşünün…
#ArkestraAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaGünümüzün en popüler konularından biri de boy uzaması, boy uzatma egzersizleri, boy uzatma ameliyatları. Özellikle gençlerin çok takıldığı konuların başında geliyor boy uzunluğu. O zaman gelin boyumuzu nasıl uzatabileceğimizden biraz bahsedelim.
#Op. Dr. Erman Çekiçİftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanKaliteli yerli susamdan taze yapılan bir tahinin tadı öyle farklı bir boyutta ki... Bir daha elinizin hazır kavanozlara gitmesi zor. Böyle lezzetlisini tadınca hemen bu işin inceliklerini, onu bu kadar güzel yapabilecek tüm unsurları araştırmaya başladım. Gelin birlikte hem evde tahin yapalım hem de bitki temelli fudge ve brownie tariflerime kıvam katalım...
#TahinLevant fındık nedir, sorusu fındık alım fiyatlarının açıklanması ile gündeme geldi. Ordu'da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2022 yılı fındık alım fiyatlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fındığın ortalama alım fiyatına kilogram başına 54 lira ödeneceğini duyurdu. Her yıl fındık sezonu öncesi Giresun ve levant fındık fiyatları belli oluyor. Fındık çeşitleri Giresun ve Levant olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, Levant ve Giresun kalite fındık ne demek? İşte, fındık çeşitleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Levant FındıkYemyeşil ağaçların arasında, saklı konumuyla gönülçelen Naru Bodrum, tadı kadar renkleri, sunumu ve emek harcanmış malzemeleriyle de fark yaratan bir menüye sahip. Bayramiç beyazı soslu akya dilimleri, yaz domatesleriyle renklenen ahtapot salatası, sarı domates cipsleriyle servis edilen karidesli-süt mısırlı şehriye gibi akılda kalan seçenekler var...
#Naru BodrumAntioksidan kullanımı günlük yaşantımızın adeta bir parçası haline geldi. Her türlü sağlık probleminde bir şekilde antioksidan desteği önerilmekte. Sadece hastalıklarda değil, yaşlanmaya karşı ya da hafıza yavaşlamalarında da antioksidanlar yerini alıyor.
#AntioksidanHalsizlik genellikle bitkinlik, yorgunluk şeklinde tarif edilmektedir. Bu halsizlik hem fiziksel hem de zihinsel şekil olabilmektedir. Stres ve endişe gibi durumlarda da halsizlik ortaya çıkabilmektedir. Halsizliğin en kesin tanımı bir kişinin vücudunda olan kaslarını hareket ettirmek için gerekli enerjiyi bulmamasıdır. Halsizlik geçici olabilmektedir. Grip, uykusuzluk, yanlış beslenme gibi durumlarda halsizlik olabilmektedir. Halsizliğe iyi gelen şeyler nelerdir? Halsizliğe İyi gelen yiyecekler, çorbalar, çaylar, meyveler ve sebzeler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#HalsizlikTerbiyeli nohutlu işkembe çok iyi, işkembesi pamuk gibi... Dana etli soğan dolma belleğimde kaldı, baklava yufkasında ciğer sarma damağımda iz bıraktı. Mimi’nin başarısının sırrı ne? Bence şefinin damak zevkinin iyi olması ve yemekleri kendi evinde, sevdiklerine hazırlar gibi pişirmesi... Lokantanın küçük, yemeklerin günlük ve sınırlı sayıda olması da kalitenin devam edeceğinin göstergesi...
#Mimi9 Mayıs Dünya Çölyak Günü... Son yıllarda adını daha çok duyduğumuz bu rahatsızlık nedir, anlatayım. Çölyak hastalarının buğday, arpa ve çavdardaki glüteni beslenme düzenlerinden çıkarması şart. Peki, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliler? Önerilerim ve tariflerim var...
#Çölyak HastalığıRamazan boyunca aileyle bir araya gelinen iftar saati iple çekilir. Bütün gün hayal edilen geleneksel lezzetlere kavuşmak için özenle kurulmuş o sofralara oturmak ister herkes. Peki, en güzel iftariyelik seçkisi hangi mekânda, neresi atmosferi ve lezzetleriyle memnun eder? Jürimiz iftar için favori adreslerini paylaştı.
#RamazanFutbol Konseyi'nde Galatasaray'ın Fatih Terim'le yollarını ayırmasını değerlendiren Mehmet Arslan, "Fatih Terim, Galatasaray için bir teknik adamdan çok daha fazlası. Şampiyonlukların 3’te 1’inde onun imzası var. Ayrılık kararı çok şaşırtıcı. Fatih Terim bu ülkenin en büyük futbol efsanesidir. Ve onun 3 yıllık bir projede 1 yıl bile olsa başarısız olmaya kesinlikle hakkı vardır. Burak Elmas bu dirayeti gösteremedi. Terim bunu hak etmedi." sözleriyle Elmas yönetiminin kararını eleştirdi. Öte yandan beklenmedik bir Hikmet Karaman çıkışı geldi.
#Fatih TerimYaz sıcaklarının artık geride kaldığı bugünlerde halen Anadolu’nun birçok yerinde harıl harıl kış hazırlıkları yapılıyor. Şimdi hem bu ürünlerin kiminin yapım aşamasına şahitlik etme, kiminin de tam tadına bakıp alma zamanı. Bu hafta mevsime özgü hem lezzet hem ziyaret adresleri önereceğim.
#Gaziantepİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#Kuraklık