Kahramanmaraş merkezli, Hatay ve ilçelerinde etkisi çok fazla hissedilen, can kayıpları ve yıkımlarla hepimizi şaşkına çeviren, derinden etkileyen deprem felaketi üzerinden bir buçuk yıl geçti. İlk aylarda yaraları sarmaya yönelik destekler yerini yavaş yavaş sürdürülebilir projelere bıraktı.
#Müge AkgünDışarıda içtiğimiz kahvenin kalitesi ve çeşitliliği arttıkça evde demlediklerimizde de yüksek bir standart arar olduk. Bunun yolu da elbette doğru metotları uygulamaktan ve iyi çekirdek seçmekten geçiyor. Jürimize eve alırken hangi çekirdekleri tercih ettiklerini sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkİYİ yaşlanmak istiyorsanız her şeyden önce, Hayatı ıskalamamalı, ona dokunmalı hatta mümkünse sımsıkı sarılmalısınız. Kendinizi de çok sevmeli, şımartıp gurur duymalısınız. En büyük yatırımlarınızı kendinize, beden ve ruh sağlığınıza yapmalısınız. Hücrelerinizin her birini önemsemeli, doku ve organlarınızın her birine saygılı davranmalısınız. Kısacası iyi yaşlanmak için her şeyden önce sağlığınızı korumaya odaklanmalısınız. ‘Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları’nı Dr. Serdar Özgüç anlattı. Bakın Özgüç neler söylüyor:
#1Fermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente NedirSubstrat düzeyinde fosforilasyon bütün fermentasyon çeşitlerinde, oksijenli solunumun başlangıcı glikoliz tepkimesi ve krebs döngüsünün ilk basamağında gerçekleşen fosforilasyon türüdür. İşte, Substrat düzeyinde fosforilasyon hakkında detaylı bilgiler
#Substrat Düzeyinde FosforilasyonPek çok alanda ve özellikle günlük yaşamda kullanılan en önemli bileşenler içerisinde sitrik asit gelir. Peki, sitrik Asit nedir? Ne işe yarar ve nasıl üretilir? Sitrik asit nerelerde kullanılır detayları ile derledik.
Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiBaşlangıçta gıdaları muhafaza etmek amacıyla kullanılan fermentasyon, günümüzde daha sağlıklı beslenmek için tercih edilen bir yöntem. Üstelik bu sayede aldığımız lezzet de artıyor. Sebzelerin yanı sıra meyveleri de fermente edebilirsiniz. Su, şeker ve peynir altı suyu katıp bekletin, fermente olmuş bu meyveleri reçel veya sos olarak kullanın ya da nefis smoothie’ler hazırlayın.
#FermenteŞef Fatih Tutak ve ekibinin TURK’te sunduğu yemekler ciddi bir araştırmanın eseri. Pekmezle pişirilen Adana patlıcanı, domates sos ve taze manda sütünden yapılan krema kıvamında yoğurtla sunulmuştu, en iyi tabaklardan biriydi. Mısır ya da mantar gibi farklı ürünlerden elde edilen tarhanaların yemeklerde nasıl kullanıldığını görmek için bile burayı ziyaret etmeye değer...
#Fine DiningBiyogaz konusu günlük yaşamımızda oldukça sık duymakta olduğumuz nitelikte bir konu olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda insanlar tarafından çok fazla merak edilen konulardan biridir. Sizin için Biyogaz nedir, nasıl üretilir? Biyogaz nerelerde kullanılır sorularına yanıtları derledik.
#Biyogaz Nedir Nasıl Üretilir?Enginar çiçeğinden yoğurt mayalamayı denediniz mi? Turp turşusunu şekerde bekleterek yapmak kulağınıza nasıl geliyor? Yemek yazarı İpek Kuşçu son kitabı ‘Şifalı Dönüşümler’de yiyecekleri daha besleyici hale getirmenin yollarını anlatıyor. Kitabında her ayın sebze ve meyveleriyle hazırlanmış reçeteler veren Kuşçu’yla konuştuk, tarifler aldık.
#GazetehaberleriAnkara’daki kurumsal hayatını bırakıp oğluyla birlikte Bodrum’a yerleşmiş. Hem sakin bir Ege kasabası hayali, hem de okul, hastane, havalimanı gibi ayrıcalıkların olması Duygu Deniz Yürüt’ün bu tercihinde etkili olmuş. Ailesiyle birlikte Bodrum’un üzümünden Bodrum’un şarabını yapmak için yola çıktıklarını söyleyen Yürüt’le kaçış hikayesini ve Bodrum’u konuştuk.
#İzmirCanlıların ölümden sonra biyolojik ve fizyolojik olarak elastikiyetini kaybetmesi, katılaşması "ölüm katılığı” olarak tanımlanmaktadır. Rigor mortisin bir diğer adıyla ölüm katılığının biyokimyasal nedeni, kas dokusundaki temel enerji kaynağı ATP'nin tükenmesi ve kas fibrillerinin gevşeme için gerekli olan enerjilerini temin edememeleridir. Peki, Ölüm Katılığı (Rigor Mortis) nedir?
#Ölüm Katılığıİnternette hızlı bir şekilde kombucha araştırması yaparsanız bu fermente içeceğin; çay, şeker, mantarlar ve bakteriler tarafından üretildiğini görürsünüz. Kombucha faydaları arasında da çok yüksek enerji sağladığını, bağışıklığı güçlendirdiğini, belirli kanser türlerini savuşturduğunu, vücudunuza detoks etkisi yaptığını ve daha birçok konuda size yardımcı olduğunu göreceksiniz. Peki bu vaat edilen faydalar gerçekten doğru mu?
#KombuchaGüçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmenin önemini artık hepimiz biliyoruz. Bu dönemde özellikle probiyotikler konusu çok sık gündeme geliyor. Özellikle kefir ve kombucha ya da kombu çayı son dönemde çok popüler. İkisi de milyonlarca mikroorganizma barındıran bu içecekleri marketlerden de satın alabilirsiniz ama özellikle evde yapılmış olanların besin değerinin daha yüksek olduğunu da bilmelisiniz. Sizin için evde kolayca yapabileceğiniz kefir ve kombucha konusunda aklınızdakilere cevap bulmaya çalıştık…
#Kombucha Nasıl YapılırSarıyer’de açılan “dünya laboratuvarı” Earth Lab, dünyayı kurtarmak gibi çok pozitif bir yaklaşımla gerçekleştirdiği atölye çalışmalarıyla sürdürülebilir bir yaşamın sırlarını misafirleriyle paylaşıyor. Doğal diş macunu, organik el kremi, vücut kremi, doğal deodorant ve probiyotik zengini Kombucha yapımı gibi farklı atölye çalışmaları, sürdürülebilir yaşam konusunda uzman olan Ata Özmen tarafından gerçekleştiriliyor. Ata Özmen ile bir araya gelerek, bu sıra dışı atölyeyi konuştuk…
#TürkiyeDiyet sezonu devam ediyor. Bir önceki yazımda Ketojenik Beslenmeden bahsetmiş farklı besin öğeleri içeren 2 Keto Ekmek tarif vermiştim. Bu yazımda ise glutensiz beslenme ve ona uygunda bir ekmek tarifi paylaşacağım. Gluten alerjimin olduğunu öğrendiğimde benimde bir dönem uyguladığım glutensiz beslenme için son 10 yılın beslenme yöntemi fenomeni diyebiliriz belki de!
#EkmekÜnlü ABD’li yazar Michael dört element ateş, su, hava ve toprağın yiyeceklerle ilişkisini incelediği “Cooked” belgeselinde bahsettiği gibi ekmeği sevmemizi sağlayan şeylerden biri de havadır. Ekmek yediğimizde daha çok hava yeriz aslında. Gözeneklerindeki hava sayesinde lezzetler damağın gerisindeki sinüs boşluklarına dolar ve yediğinizin tadını oradan alırsınız.
#Evde Ekmek Yapımı