Günlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 10 Mart'ta aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın, 11 Mart günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın, 11 Mart 2023 Cumartesi Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor, detaylı olarak anlattı. İşte, 11 Mart 2023 Cumartesi günlük burç yorumları...
#Günlük Burç Yorumları20. yüzyılın ilk çeyreğinde Paris sanat ortamının simge isimlerinden Gertrude Stein’ın biyografisinde Philippe Blanchon, bu kült figürün yaşamının tüm detayları üzerinde dolaşıyor. Kitabın sayfaları arasında sadece Stein’in hayatının değil, sanat tarihinin önemli bir dönemin de canlandığını görüyoruz.
#Gertrude SteinArter’in güneş almayan -1. katında açtığı sergisi ‘Başımızda Siyahtan Bir Hâle’de sistemlerin bozulmasına sebep olan entropik kuvveti merkeze alan Ahmet Doğu İpek, yanardağ patlaması, kum fırtınası gibi doğa olaylarından yola çıkarak yaptığı resim, çizim, yerleştirme ve videolarla izleyiciyi ‘ışıksız’ bir evrene sokuyor.
#Ahmet Doğu İpekMitolojik bir kahraman olan Odysseus, genellikle Truva Savaşının anlatıldığı öykülerde geçer. İstemediği halde savaşa zorla götürülen Odysseus, düşmanlarını yenmek için Truva atı yapılmasını önerir. Yapılan Truva Atı'nın içine mevzilenen askerler, gece olduğunda dışarı çıkarlar ve uykuda olan düşmanlarını alt edip savaşı kazanırlar. Kolları Bağlı Odysseus eserinin hem özetini hem yazarına dair bilgileri detayları ile derledik.
Edebiyatta güneş kelimesi, umudun, uzaklığın, gün doğumunun ve yeniden başlamanın sembolü olarak kullanılır. Buna karşın, akşam ve gece kelimeleri, karanlığı çağrıştırdığı için daha çok umutsuzluk ve yalnızlık gibi duyguların dışavurumudur. Güneşin doğması ise aydınlığı beraberinde getirdiği için şairler tarafından daha çok, olumlu duygulardan bahsederken kullanılmıştır. Güneşi Yakanların Selamı adlı eseri tüm detayları ile derledik.
Epik şiir türünün kökeni Yunan ve İran mitolojisine dayanmaktadır. M.Ö. 5. yüzyılda ortaya çıkan bu şiir türünde destansı hikayeler ve olağanüstü olaylar anlatılır. Sizin için Epik şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Epik şiir örnekleri ve yazarları (temsilcileri) konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
#EğitimYunanca kökenli bir sözcük olan lirik kelimesinin sözlük anlamı lir çalınan şarkı ya da okunan şiirdir. Ancak bu kelime günümüzde, özlem, aşk, ayrılık acısı gibi duyguların anlatıldığı manzum eserler için kullanılır. Divan edebiyatı nazım biçimleri arasında yer alan gazel, kaside, terkibibent ve muhammes lirik şiirlere örnek olarak gösterilebilir. Lirik şiir nedir? Özellikleri nelerdir? Lirik şiir yazan önemli şairler ve örnek şiirlerle birlikte detayları derledik.
#Lirik Şiir Nedir?İyi bir yazarın iyi yazarlar üzerine yazması kendisi için risklidir. Çünkü hem öznel yargılarını yazacak hem edebiyat tarihindeki yerini es geçmeyecektir. İşte Hans Magnus Enzensberger’in ‘Hayatta Kalma Sanatçıları-20. Yüzyıldan 99 Edebi Vinyet’i böyle bir kitap.
#KitapTürk edebiyatında nazım türleri üçe ayrılır. Halk edebiyatında çoğunlukla güzelleme, ağıt, şathiye, devriye ve ilahi türünde şiirler kaleme alınmıştır. Divan edebiyatında ise en fazla yazılan şiir türlerinin başında gazel, tahmis, kaside ve nazire gelir. Üçüncü ve son nazım türü modern Türk şiiridir. Batı edebiyatının etkisi altında, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern Türk şiiri, epik, dramatik, pastoral ve mensur şiir olmak üzere dörde ayrılır. Mensur Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Mensur Şiir Nedir?Yazarlığından önce sanatçı hamiliği ve koleksiyonculuğuyla tanınan Gertrude Stein’ın ilk kült eseri ‘Üç Hayat’, üç yoksul kadının yaşamının ayrıntılarında dolaştırıyor okuyucuyu. 1909’da yayımlanan kitaptaki anlatım biçimleri, dönemine göre öncü bir yerde duruyor.
#Üç HayatYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANYeni romanı ‘Peygamberin Endişesi’nde günümüzde peygamber olduğunu ve vahiy beklediğini iddia eden bir karakter üzerinden can alıcı sorular soran Yavuz Ekinci: “Başarılı olamayan, vahiy bekleyen, tutunamayan, kaybeden bir peygamberi anlatmak istiyordum. Yeraltı barlarında, dernek köşelerinde, mültecilerin yüzlerinde, kaybeden siyasetçilerde hep Mehdi’yi aradım” diyor.
#Yavuz EkinciTarih boyunca ve bugün, çirkinliğe düşmanlık kadar aşırı ilgi duyulmasında, insan dahil hemen her şeyi, kir, pas, çürüme gibi bir sonun bekliyor olması mı vardır? Gretchen E. Henderson, ‘Çirkinliğin Kültürel Tarihi’nde “Politikadan sokak hayatına, mimariden eleştiriye kadar her yerde onun ayak sesiyle karşılaşıyoruz” diyor.
#ÇirkinŞehnaz Tahir Gürçağlar, 1923-1960 döneminde edebiyat çevirisi alanını şekillendiren politika ve poetikayı ortaya koymanın peşine düşmüş. ‘Türkiye’de Çevirinin Politikası ve Poetikası’ adlı çalışmasında ‘çevirinin kültürel süreçlerle nasıl etkileşim içinde bulunduğunu’ araştırmış.
#Türkiye'de Çevirinin Politikası Ve PoetikasıMathias Enard’a dünya çapında ün kazandıran ‘Mıntıka’, 500 sayfaya yayılan tek bir cümleyle yazılmış, Akdeniz coğrafyasının binlerce yıllık şiddet dolu tarihini barındıran olağanüstü bir roman. Homeros’un destanlarıyla Joyce’un ‘Ulysses’ini birleştirmiş Enard.
#Mathias EnardJ. Worthen sansasyonel yaklaşımların uzağında, hüküm verirken temkinli, kaynakları kullanırken titiz bir tavırla kaleme almış T.S. Eliot’ın hayatını. Kitap, şairin hangi şartlar altında kendisi olduğu fikrini duyurmaktan öte, şairin ne yaparak kendisine dönebileceği üzerine yoğunlaşıyor.
#Kitap Sanat