Güncelleme Tarihi:
A.ÖMER TÜRKEŞ/eleştirmen
Leziz Kadavralar, Agustina Bazterrica, Çınar: Kasvetli, korkunç, ürkütücü, yer yer öğürtücü hikâyesiyle günümüze dair önemli eleştiriler barındıran ve geleceğe dair uyarılarda bulunan distopik bir roman.
Kötü Adamın On Günü, Mehmet Eroğlu, İletişim: Tragedya kalıplarını kullanan, suçu felsefi ve toplumsal soruşturmanın kaynağına dönüştüren sert ve etkileyici bir roman.
Sarhoşların Perşembesi, Jaklin Çelik, İletişim: Çelik bildiğimiz, gördüğümüz, belki de kafamızı çevirdiğimiz insan manzaralarını, bu manzaraların barındırdığı dramları, onlara kucak açan mekanları bir başka dille, insanlara, duygulara, hatta hayvanlara nüfuz ederek anlatıyor.
ELİF TÜRKÖLMEZ, yazar
Kızların Suskunluğu, Pat Baker, İthaki: İlyada Destanı’nı erkeklerin değil bir kadının gözünden anlatan bu kitabı zeytin ağaçlarının altında okurken; politikayı, ekonomiyi ve tarihi değiştirirken mitolojiyi de yeni baştan yazmamız ne güzel olacak diye düşünüyorum.
Günler, Aylar, Yıllar; Yan Lianke, Jaguar: Jaguar Yayınları tarafından basılıp da sevmediğim kitap olmadı bugüne kadar. O yüzden bu, kör bir adamla bir köpeğin hikayesini anlatan distopik romanı okumadığımı görünce hemen attım çantama.
Kent, Clifford D. Smark, İthaki: Yazın bilimkurgu romanları okumayı seviyorum. Köpekleri seviyorum. O yüzden robotların hizmetkar, insanın mitolojik bir canlı, köpeklerinse her şeyin sahibi olduğu bir dünyayı anlatan Smark’ın bu kült eserini, altını çize çize okuyorum.
GÜLDEN ÖKTEM, Milliyet Kitap editörü
Son, Karl Ove Knausgaard, MonoKL: Norveçli yazar Karl Ove Knausgaard, otobiyografik roman serisi 'Kavgam'ı 'Son'landırıyor. Knausgaard’ın hem bir yazar hem de bir birey olarak anksiyetelerine tanıklık ettiğimiz bu seride yazar yalın, çabasız ve tüm bunlara rağmen ayrıntıcı ve masalsı bir üslup benimsiyor. “Son”da ayrıca serinin isminin çıkış kaynağına dair ayrıntılar yer alıyor.
Kişisel Gelişim Çılgınlığında Kendiniz Kalabilmek, Svend Brinkmann, İletişim: Brinkmann’ın kitabı tam da bu dönemde okunması gereken bir ‘anti-kişisel gelişim kitabı’. Danimarkalı profesör bize sürekli tembihlenen “Kendimizi bulmanın / içimize dönmenin yolları”ndan sapmamız gerektiğini ve kendimizi dinlemeyi bırkmamızı söylüyor. Brinkmann, pozitif düşünce gurularının bu düşüncelerle bireyleri terörize ettiğini de vurguluyor.
Bu Bizim Havamız, Jonathan Safran Foer, Siren: Jonathan Safran Foer, yeni kitabı 'Bu Bizim Havamız'da ekosistemin gidişatına dikkat çekiyor ve yokuş aşağı giden iklim değişikliğini yavaşlatmak için yapmamız gerekenleri sıralıyor. Foer, topluca gerçekleştireceğimiz bireysel eylem planlarına dikkat çekiyor.
ŞENAY AYDEMİR, Posta Kitap editörü
Sıkıntı Var, Derleyen: Aylin Kuryel, İletişim: Son yıllarda Türkçenin en yaygın kullanılan sözcüklerinden ‘sıkıntı’nın toplumsal hayata yansımaları yatırılıyor masaya.
Kızların Suskunluğu, Pat Barker, İthaki: Troya Savaşı’nı intikam peşindeki erkeklerin değil, onların gölgesinde kalan kadınların gözünden anlatıyor.
Ben Senin Zencin Değilim, James Baldwin, Kırmızı Kedi: Yazdığı eserler haricinde yaşantısında da insan hakları savunucusu kimliğiyle tanınan James Baldwin’in kaleminden ABD’deki ‘ırkçılığa’ karşı bir başkaldırı metni.
ANIL MERT ÖZSOY, Gazete Duvar, kitap editörü
Delibo, Murat Uyurkulak, Can: Uyurkulak’ın okurları her yeni kitapla ikiye bölünür: Kimi çok sever kimi nefret eder. ‘Delibo’ o keskin yarılmayı bitiren bir roman: Hepiniz çok seveceksiniz.
Bakışın Ritmi, Ahmet Tulgar, İletişim: Tulgar iyi bir gazeteci olduğu gibi hem edebi hem de politik olarak durduğu yerin bilincinde ve estetik kaygıların hizmetinde bir yazar... Portre yazarlığında, gazetecilik ve yazarlık mesaisinin sosyolojiyle buluşmasında Ahmet Tulgar, cesur ve katmanlı bir çalışma sunuyor.
İkinci Hayat, Nurdan Gürbilek, Metis: Gürbilek’in denemeleri her daim akan kan gibi vücudunuzda dolaşıyor. Nurdan Gürbilek gizini, kelimelerle kurduğu ilişkinin kudretini ev üzerine yazdığı denemelerde bir kez daha ortaya koyuyor.