Güneşi Yakanların Selamı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Güneşi Yakanların Selamı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:24

Edebiyatta güneş kelimesi, umudun, uzaklığın, gün doğumunun ve yeniden başlamanın sembolü olarak kullanılır. Buna karşın, akşam ve gece kelimeleri, karanlığı çağrıştırdığı için daha çok umutsuzluk ve yalnızlık gibi duyguların dışavurumudur. Güneşin doğması ise aydınlığı beraberinde getirdiği için şairler tarafından daha çok, olumlu duygulardan bahsederken kullanılmıştır. Güneşi Yakanların Selamı adlı eseri tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Güneşin sembol ve alegori olarak kullanıldığı kitaplardan bazıları şunlardır: 

 1- Jose Mauro de Vasconcelos - Güneşi Uyandıralım

 2- Andre Dahl - Güneş Doğmayınca

 3- Khaled Hosseini - Bin Muhteşem Güneş

 4- Savaş Ünlü - Güneş Bize Küstü

 5- Elin Hilderbrand - Biraz Yağmur Biraz Güneş 

 Güneşi Yakanların Selamı Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Güneşi Yakanların Selamı, İkinci Yeni Akımının temsilcileri arasında yer alan İlhan Berk tarafından yazılmıştır. İlhan Berk, 18 Kasım 1918 tarihinde Manisa'da doğdu. Uzun bir süre Fransızca öğretmenliği yapan İlhan Berk Arthur Rimbaud ve Ezra Pound'un şiirlerini Türkçeye kazandırdı. 

 İkinci Yenicilere katılmadan önce toplumcu gerçekçi şiirler yazan şair, bazı eserlerinde dini ve mistik imgelere yer verdi. 20'ye yakın şiir kitabı yayımladı. Kendi hayatından izler taşıyan Uzun Bir Adam kitabının ilk baskısı 1982 yılında yapıldı. İlhan Berk, anlatı türündeki bu kitapla, düz yazıda da şiir kadar başarılı olduğunu gösterdi. 

Haberin Devamı

 İlhan Berk, Kül adlı kitabıyla 1979 yılında Türk Dil Kurumu Şiir Ödülüne layık görüldü. 

 Güneşi Yakanların Selamı Konusu 

 Güneşi Yakanların Selamı, İlhan Berk'in gençlik döneminde kaleme aldığı şiirlerden oluşur.

  Güneşi Yakanların Selamı Özeti 

 İlhan Berk'in 1935 yılında yayımlanan Güneşi Yakanların Selamı kitabı, diğer şiir kitaplarından oldukça farklıdır. Bunun en büyük nedeni, şairin o dönem, toplumcu gerçekçi bir çizgide şiirler kaleme almasıdır. Buna karşın, kitabın genelinde bireysel konulara temas eden şair, insanın toplumdaki yerini, umutlarını ve hayallerini kendine özgü bir üslupla kaleme almıştır. 

 Güneşi Yakanların Selamı Türü ve Özellikleri 

 Güneşi Yakanların Selamı, nazım birimi kıta olan, sade bir dille yazılmış şiirlerden oluşur. Şair birçok şiirinde tam ve zengin kafiye kullanmıştır. Gerçeküstü imgelerle çeşitli sembollerin birlikte kullanıldığı bazı şiirlerde, Fransızca kökenli kelimelere yer verilmiştir. 

 Kitabın isminde geçen ''Güneşi Yakmak'' cümlesinde hem tezat hem de mübalağa sanatı yapılmıştır. Çünkü zaten yanmakta olan bir şeyi yapmak tezatlıktır. Bununla birlikte güneş sönmüş olsa bile onun kadar büyük bir yıldızı yakmak, abartılı bir ifadedir. Şair, tezatlıklardan faydalanarak mübalağa sanatını başarılı bir şekilde kullanmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!