Türk mutfağında birçok güveç çeşidi vardır. Sebzeli ve etli güveçlerin yanı sıra karides güveç gibi deniz ürünlerinden oluşan bir güveç, ayrıca güveç pilavı ve yine güveç içerisinde pişirilen piti gibi yemekler bulunmaktadır. Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır. Peki, evde güveç nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, güveç tarifi ve malzemeleri...
#Güveç TarifiAdamlar 10’uncu yılını ‘Kahırlı Merdiven’ albümüyle kutluyor. Etkileyici şarkı sözleri kadar enerjik sahne performanslarıyla bilinen grup, yeni çalışması için “En rock’n roll tınlayan albümümüz” diyor. Grup üyeleriyle buluştuk; rock müziği, sahnede olmayı ve esprili dizelerini konuştuk: “Baktın sevgi satmıyor, dramlarla üz beni/Drone drone üstüne, sevdiyseniz like edin...”
#AdamlarRize ili ülkemizin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ilimizdir. Bu ilimiz gerek doğal güzellikleri gerek kültürel değerleri gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Yıl içerisinde fazla yağış alması nedeni ile çok faydalı bitkileri ve bu bitkilerden beslenen lezzetli ete sahip yayla hayvanları Rize’nin mutfağına değer katmaktadır. Rize mutfağını merak edenler için Rize yemekleri nelerdir? Rize’de ne yenir ve neyi meşhur? Rize mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Rize YemekleriBasınçlı pişirme veya günümüzdeki adıyla düdüklü tencere... Zamandan kazandırıyor, enerjiyi verimli kullanıyor, yemekleri gayet iyi pişiriyor, üstelik bunu yaparken besin değerlerini de koruyor. Aslında biz düdüklüyü yeterince iyi kullanamıyoruz. Kabuğu çok çıtır olmasa da ekmek pişirmek, soğan karamelize etmek, hatta ısıya dayanıklı cam kaplarda krem brüle yapmak bile mümkün.
#Düdüklü TencereBugün kullandığımız çeşitli eşya arasında tarihi en eskiye dayanan ve son şeklini neredeyse 700 yıl önce alan hangisidir sizce? Elbette ki mutfak gereçleri; tencere ve tabaklar. Son 30 yılda tencerelerin yapıldığı malzeme tarih boyunca olmadığı kadar çeşitlendi ama kalın tabanlı, iyi kalite bir çelik tencere setinin yerini hiçbir şey tutmaz.
#TencereKışın en güzel günlerini değerlendirmek için çıktığım yolculuk beni yüksek zirvelerle çevrili daracık bir vadiye kurulu Gümüşhane’ye kadar götürdü. Dağlara hayran biri olarak gördüğüm manzaralar, yıllardır ertelediğim bu ziyaret için adeta beni utandırmak istercesine gittikçe güzelleşiyordu. Değerli madenleriyle bir zamanlar hazineler dolduran Gümüşhane’nin asıl zenginliğinin doğasında, tarihinde ve kültüründe yattığını gördüm.
#SeyahatMeyhane bir yaşam felsefesi ve o felsefeye uygun bir yeme-içme-sohbet ortamı demek. Güzel vakit geçirip stres atmaya uygun olacak ama eğlence adına barbarca davranışlara çanak tutan bir ortam olmayacak. İşte Asmalımescit’teki Cavit’te bu ustalık sergileniyor. Yemeklerinden söğüş kuzu beyin, soğanlı fava ve hamsi kuşu hayalimdeki meyhanede olması gerekenler...
#MeyhaneBir tür güveçte kuru fasulye yemeği olan tavce gravce ya da okunuşuyla tafça grafça farklı pişirme yöntemi olsa da evde kolayca yapılabilir. Tafça grafça Üsküp yemekleri arasında Balkan mutfağının meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Peki, Tafça Grafça nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, Üsküp yemeği tafça grafça tarifi detayları...
#Tavce GravceBalık genelde akla ilk gelen deniz ürünü. Izgarası, kızartması, ekmek arası ve daha pek çok farklı haliyle sofralarımızı süslüyor. Ancak balık dışında çok çeşitli deniz ürünleri de sofralarda kendine yer buluyor. Pavurya da bunlardan biri. Peki pavurya nedir? Pavurya nasıl pişirilir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#PavuryaMerhaba sevgili okuyucularım. Pandemi, tam kapanma derken sevdiklerimizle kocaman masaların etrafında buluşmayı ne kadar özlediğimi fark ettim geçenlerde. Hayat kısa, sevdiklerimizi daha sık görmek, daha sıkı sarılmamız gerekiyormuş, bu sürecin bana öğrettiği en önemli ders sanıyorum. Bu yüzden özlem duyduğum insanları soframda daha sık ağırlamaya özen gösteriyorum artık. Çok şükür artık pandemiden de kurtulmuşken kalabalık ziyafet sofraları için hazırlanabilecek lezzetli bir et yemeği paylaşmak istedim sizinle: taze otlu incik.
#Taze Otlu İncikTürk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#KurufasulyeBenim ‘demir döküm’ maceram 5 yıl önce kendi ekşi mayamı yapıp evde sağlıklı ekmek pişirme derdine düşünce başladı. Ekmeği döküm tencerede pişirmek taş fırın etkisi yaratıyor; güveçlere sınıf atlatıyor. Tavalarının alametifarikasıysa etleri muhteşem mühürlüyebilmesi...
#Demir Dökümİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıGenelde yemedikleri yiyecekleri konuşuyoruz ama sanılanın aksine veganların menüsü hiç de zayıf değil. En az 1.500 meyveyi ve bir o kadar da sebzeyi ve bitkileri saymazsak; bakliyat çeşitleri, tahıllar, kuruyemişler ve tüm bunlardan elde edilen binlerce çeşit ürünle liste uzadıkça uzuyor. Vegan etler ve çeşit çeşit bitkisel sütler de cabası...
#YAZARSon yıllarda güzellik ve besin takviyesi sektörünün gözdesi olan kolajen, tepeden tırnağa vücudumuzun sağlıklı olmasında kilit rol oynuyor. 20’li yaşlardan itibaren vücutta kolajen sentezinin azaldığının altını çizen uzmanlar, takviyelerin de önemli olduğunu söylüyor. Peki, hangi kolajen takviyeleri daha önemli? Kolajen içeren besinler neler? Gelin bu soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrenelim…
#KolajenTürkiye’nin ilk ‘dijital yemek festivali’ olma özelliği taşıyan 4’üncü Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 9-11 Ekim’de gerçekleşecek. Tüm lezzet meraklıları sosyal mecradan ünlü şefleri, gastroşovları, mutfak atölyelerini, söyleşi ve panelleri izleyebilecek. Bu vesileyle hem Adana turu yapalım hem de festivale bakalım.
#Adana LezzetleriEvde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte internet üzerinden yapılan yapı malzemeleri ve dekorasyon ürünleri aramaları da 12 ayın zirvesini gördü. E-ticaret platformlarına göre tadilat malzemeleri satışları yüzde 50, bahçe mobilyası satışları yüzde 55 arttı. ‘Dekoratif kitaplık ve kütüphane’ aramaları da son bir yılın en yüksek seviyesini gördü. Tepsi, spatula ve merdane gibi mutfak gereçleri de siparişlerde onları takip etti.
#GazetehaberleriTürk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılan ve tanınanı sütlaçtır. Her evde bulunan yapılan sütlacın en güzel hali ise fırında yapılanı. Sütlaçın genellikle bir güveç içerisinde fırında pişirilmesi suretiyle yapılır. Peki, fırında sütlaç nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken noktalar neler? İşte, adım adım fırında sütlaç tarifi
#Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır‘Menemen soğanlı mı olmalı, soğansız mı?’ Ortaya bir soru attım, bir girdabın içine çekildim... Her konuda olduğu gibi bu konuda da herkesin ne kadar kuvvetli fikirleri varmış! Meğer menemen yemek, bir haz almanın ötesinde, düşünsel bir aktiviteymiş.
#MenemenSon dönemde giderek popülerliği artan Marakeş ile birlikte Fas, mercek altına aldığımız destinasyon oldu. Bizim için mucizeler ülkesi, Alaaddin’in sihirli lambasından çıkan peri, geçmişle gelecek arasında bir köprü ya da Avrupalıların yeni eğlence merkezi olarak tanımlanabilir bu esrarengiz ülke. Bir de tabii, her şehri ayrı bir renge boyayıp aralarına biraz kum biraz palmiye serpmişler gibi… İşte size Fas gezi rehberi…
#Fas GezisiBir tatil planı yapmak insana çoğu zaman gerçekleştirmekten daha fazla heyecan veriyor. Konaklayacak, yemek yenecek yerlerin seçimi, hatta kurulan hayaller, sonuçta tatile çıkılsa da çıkılmasa da yaşamı daha anlamlı kılıyor. Mayıs içinde Bodrum ve Çeşme’ye keşif seyahatlerim oldu. Gittiğim yerler içinde beğendiğim mekanları bayram öncesinde sizinle paylaşmak istedim...
#MÜGE AKGÜNİpek Yolu’nun Kuzeybatı Anadolu’daki güzergahında önemli yol duraklarından birisi olan Göynük bu defaki durağımız. Kervanların konakladığı, hem ticaret hem de askerî yol güzergahı olmasından dolayı bu bölge, tarih boyunca daima hareketliliğe sahip olmuş. Günümüzde de taşıdığı değerler ve kültürel çeşitliliği itibariyle her biri birer turistik cazibe merkezi hâline gelen bu ilçeler görülmeyi hak ediyor ve ziyaretçilerini bekliyor…
#Göynük