Ustaların yüz yıllık sırrı güveç tarifi: Evde güveç nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?
Türk mutfağında birçok güveç çeşidi vardır. Sebzeli ve etli güveçlerin yanı sıra karides güveç gibi deniz ürünlerinden oluşan bir güveç, ayrıca güveç pilavı ve yine güveç içerisinde pişirilen piti gibi yemekler bulunmaktadır. Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır. Peki, evde güveç nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, güveç tarifi ve malzemeleri...
Güveç yemekleri Balkan ülkeleri mutfaklarında da yaygındır. Ülkemizde de pek çok güveç çeşidi mevcuttur. Bunların en yaygını sebzeli et güveç tarifi tüm yapım aşamalarıyla hemen aşağıda... İşte bugün ne pişirsem diyenlere enfes güveç yemeği...
GÜVEÇ TARİFİ MALZEMELERİ
200 gram kuzu kuşbaşı et
100 gram taze fasulye
1 adet orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet yeşil biber
Yarım su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
1 kahve fincanı sıvı yağ
Tuz
Tencere içine kuşbaşı etleri döşeyin. Kuru soğanı ince ince doğrayıp etlerin üzerine ekleyin. Yeşil biberleri ve taze fasulyeleri önce yıkayıp, ortadan ikiye bölün ve etin üzerine katın. Patatesleri soyup küp küp doğrayarak ekleyin, patlıcanları ve kabakları alaca soyun, küp küp doğrayarak güvece ekleyin. 1 diş sarımsak ve domatesleri de ekleyin. Son olarak 1 kahve fincanı sıvı yağı ve yarım su bardağı suyu, tuz da ekleyerek tencerenin ağzını kapatın.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyun. 1-1,5 saat pişirdikten sonra güveci servis tabağına ters çevirerek ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun...