Instagram'ın kurucusu ve sahibi, gündemde yer alan haberlerle öne çıkan konulardan oldu. Dünyada milyarlarca kullanıcıya sahip olan sosyal medya devi Instagram, 2010 yılından beri hayatımızda yer alıyor. Ücretsiz fotoğraf ve video paylaşımlarıyla görselliğin ön planda olduğu platform, filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile öne çıkıyor. Facebook'un da sahibi olan Meta şirketine ait Instagram, 2012 yılında satılmadan önce 30 milyon kullanıcıya sahipti. Peki, Instagram'ın kurucusu kimdir, sahibi kimdir, nereli? Sosyal medya platformu Instagram ne zaman kuruldu? İşte Instagram'ın kısa tarihi hakkında bilgiler.
#Instagram'ın KurucusuAnlatan ünlü bir oyuncu, anlatılanlar da iddialı olunca elbette dikkat çekti. Zaten bir reklam başka neyi hedefler ki... Ancak haftalardır tartışılan Züber markasının ünlü oyuncu Kerem Bürsin’le çektiği ‘gerçek atıştırmalık’ söylemiyle öne çıkan reklam filmi, daha çok yayından kaldırılmasıyla kendinden söz ettirdi.
#AtıştırmalıkAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarDeprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliği için inşaatta kullanılan demirin kayıt altına alınması ve izlenebilirliği önemli. İnşaat demirinde kayıt dışı ticaret nedeniyle milyarlarca liralık vergi kaybı da söz konusu. Hem yapı güvenliğine hem de vergi kaybıyla mücadeleye katkı sağlayacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girdi. Sistemin devreye alınması ve işletilmesi için yetkilendirilen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz, İDİS ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
#İdisİtalyan gastronomisinin en seçkin ve özgün değerlerini dünya çapında sergilemek amacıyla başlatılan İtalyan Mutfağı Haftası, ülkenin yemek kültürünün uluslararası sahnede tanıtılmasını, ayrıca hedefe yönelik ihracatını, uluslararası iş ilişkilerini ve turizmini güçlendirmeyi hedefliyor.
#LezzetSevgilinizle ya da eşinizle güzel güzel vakit geçirirken birden size eski sevgilisinin ya da eşinin adı ile hitap etse ne yaparsınız? 'Alışkanlık' mı dersiniz, 'Hâlâ aklında o var' diye mi düşünürsünüz yoksa 'Olur böyle dil sürçmeleri' deyip gayet normal mi karşılaşırsınız? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde benzer şeyler yaşayanların hikayelerini dinledik ve bu durumun altında yatan psikolojik etkenleri araştırdık...
#Eski SevgiliGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkFransa’da hükümet daha önce askıya alınan bitki bazlı ürünlere etli gıdaya ait isimlerin kullanılmasını yasaklayan kanunu güncelledi. Buna göre biftek, sosis, jambon gibi 21 protein bazlı ürünü tanımlayan ismin bitki bazlı gıdalarda kullanılması yasak olacak.
#AVRUPADAN HABERHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#Sağlıkİnsan, doğası gereği sürekli birilerini sevme ve sevilme ihtiyacı duyuyor. Sevgilisinden, eşinden, arkadaşından ya da ailesinden sevildiğini duyabilmek için de elinden geleni yapıyor. Ama bazıları var ki ne kadar çok severse sevsin bir türlü iki dudağının arasından 'Seni seviyorum' cümlesi çıkmıyor. Peki ama neden? Bir Sorudan Fazlası serimizde “Seni seviyorum” demeyen ya da diyemeyenlerle konuştuk. Bunun altında yatan nedenleri de uzmanlarla mercek altına aldık.
#Bir Sorudan FazlasıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarladan rafta oluşan fiyat farkına karşı, gündelik tüketimde yeri olan sebze-meyve ürünlerinin tüketilen yerlere yakınlığını sağlamaları gerektiğini söyledi. Yumaklı, bu amaçla Balıkesir Gönen'de dünyanın en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgesini kuracaklarını belirterek, "Bütün büyük şehirlere çok hızlı bir biçimde orada üretilen ürünlerin sevki söz konusu olabilecek. Tarımdaki en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesinin enerji olduğunu düşünürsek sadece turizm amaçlı kullandığımız jeotermal enerjinin tarımda enerji oluşturmakta kullanılması bize çok ciddi bir maliyet avantajı da sağlayacak" dedi.
#İbrahim YumaklıBeden pozitifliği hareketi, son 10 yılda büyük beden mankenlerin ve markaların büyük beden ürünlerinin de etkisiyle ses getirdi ancak hâlâ görünüşü sebebiyle engellerle karşılaşan çok fazla insan var. Uzmanlara göre fazla kilo, iş hayatında kariyer basamaklarını tırmanmanın önünde önemli bir engel oluşturuyor. İşverenler ve işe alım uzmanları yüksek sesle dile getirememekle birlikte fazla kilolu insanlar yerine fit kişilerle çalışmayı ve onlara terfi vermeyi tercih ediyor. Bunun ardında ilginç bir sebep yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Fazla Kilonun Kariyere EtkisiBir yandan uzmanlar, yetkililer depremin yaralarını sarmamızın uzun süreceği, bu sebeple de organize yardımların durmaması gerektiği yönünde çağrılar yapıyor, diğer yandan münferit de olsa gelen yardımların yol kenarlarına atılmış ve hatta çöp yığınlarına dönüşmüş, neredeyse kullanılamaz hale geldiğinin fotoğraflarını görüyoruz. Ki ihtiyaç sahiplerinin yığına dönüşen bu yardımların içinden ihtiyaçlarını sağlamaya çalışması da utanç verici ve onur kırıcı. Ancak bu utanç, onların değil bizim olmalı. Zira yardım göndermek kadar yardımları organize edebilmek, ihtiyaç sahibine ‘incitmeden’ ulaştırmak da bizim işimiz olmalı. Bölgedeki kurum ve STK’larla koordinasyon kurulmalı. Dolayısıyla münferit yardımların heba olmaması için ne yapmak gerektiğini uzmanları ile konuştum.
#DepremZafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ sosyal medyadan Altılı Masa’nın kurmaylarını eleştirdi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal öyle bir cevap verdi ki sosyal medya ayağa kalktı. Özdağ’ın ‘çocukluğunda tecavüze uğramış çocuk psikolojisi’yle hareket ettiğini söyleyen Uysal, tepki gelince hem paylaşımını sildi hem de özür diledi. Kuru bir özür her şeyi çözüyor mu? Bence, hayır. Zira Uysal tek değil. ‘O’ sadece son örnek. Yoksa bugüne kadar birçok siyasetçinin rakibini yermek için cinsiyetçi küfürler ettiğine, çocuk ya da kadın istismarı gibi hassas konuları kullandığına şahit olduk. Peki, istismara uğramak kimin ayıbı? Siyasetçilerin üslubu bu olursa toplum nereye düşer?
#Ümit Özdağ‘Aliye’nin Müco’su, ‘Ezel’in Kerpeten Ali’si, ‘Al Yazmalım’ın Cemşit’i... Hep farklı karakterlerin peşinden gitti, izleyicinin gönlünde taht kurdu. Hiç magazin figürü olmadı, şöhretin büyüsüne kapılmadı, kendi deyişiyle hep görev insanı oldu. Barış Falay’la buluşuyoruz; onunla Edremit’ten Diyarbakır’a uzanan hayatını, kariyerini ve oyunculuğu konuşuyoruz: “Günümüz dünyası içerikle çok fazla ilgilenmiyor. Daha çok başkalarıyla ilgilenmek ve şekil üzerine kurulu....”
#Barış FalayGuido Barbujani’nin detaylı incelemesi ‘Irkların İcadı/Irkçılığa Karşı Bilim’, ‘ırk’ meselesinin icat edilmiş bir kavram olduğunu ispat etmeye girişiyor. “Irklar yoktur, yüzyıllardır birbirine geçmiş insan türü vardır” diyen çalışma, bilimsel bir açıklaması olmayan ırk kavramının, keyfi bir etiketleme malzemesi olarak kullanıldığını öne sürüyor.
#Irkların İcadıTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiDengeli beslenmek sağlıklı ve uzun bir ömür için olmazsa olmazların en başında geliyor. Ancak yine de hepimizin canı zaman zaman abur cubur yemek istiyor. Bu sefer de aldığımız kalorileri nasıl ne kadar sürede yakabileceğimizi bilemiyoruz. Oysa bilim insanlarının bu konuda şahane bir önerisi var!
#Gıda EtiketiMichael Greenberg’ün 15 yaşındaki kızı Sally’ye bipolar teşhisi konulmasıyla başlayan süreçte yaşadıklarını anlattığı ‘Geri Dön Günışığım’da bir babanın “Neden?” sorusuna ve kendini suçlamalarına şahitlik ediyoruz. Bu ‘anı defteri’ okura, güçlü bir aile bağının ne kadar etkili olduğunu da çok iyi hissettiriyor.
#Geri Dön Günışığım