Güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Güneşin tadını çıkarırken cilt sağlığımızı korumayı da ihmal etmemek gerek. Zira güneş vücudumuza zarar da verebilir. Doğru bir güneşten koruyucu kremle bu durumun önüne geçebiliriz. Peki, koruyucu kremi nasıl seçeceğiz?

Haberin Devamı

İlaçla zehri ayıran dozdur. Güneş de maruz kaldığımız doza bağlı olarak ilacımız olduğu gibi vücudumuza zararlı bir kaynağa da dönüşebiliyor. Korunmaz ve fazla maruz kalırsak cilt lekeleri, cilt kırışıklıkları ve hatta cilt kanserine bile yol açabilir. Neyse ki güneşle dost kalabilmemiz için güçlü zırhlarımız var; güneşten koruyucu kremlerimiz! Peki,  koruyucu krem seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaz ayları boyunca güneşin UVA ve UVB ışınlarıyla adeta köşe kapmaca oynayacağız. Çünkü bu ışınlar cildimizde kırışıklıkların oluşmasına, istenmeyen cilt lekelerine ve cilt kanseri gibi ciddi sorunlara yol açabilir. İyi bir güneşten koruyucu ürünse tüm bu sorunlarla karşılaşma ihtimalimizi en aza indirir.

Çoğumuz artık SPF (Sun protection factor) değerine yani güneşten korunma faktörü kavramına aşinayız. Ancak SPF bizi sadece UVB ışınlarına karşı koruyor. Oysa cilt kırışıklıkları ve cilt lekelerine yol açan UVA ışınlarından korunmak da önemli. Bu noktada da koruyucu ürünün içeriğindeki UVAPF yani UVA koruma faktörüne de bakmak gerekiyor. UVA-PF değerinin belirlenmesi için dünyada birkaç farklı standart ve farklı etiketleme sistemi kullanılıyor. Ürünlerin üzerinde ‘PA+’dan ‘PA++++’a kadar UVA korumasının derecesini görebilirsiniz. ‘PA+’ düşük koruma seviyesini, ‘PA++++’ ibaresiyse UVA’ya karşı en yüksek koruma seviyesini gösteriyor.

Haberin Devamı

Güneşten koruyucu filtreler, fiziksel ve kimyasal filtreler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Fiziksel filtreler, partiküllü yapıları nedeniyle fiziksel bir bariyer oluşturuyor. Bu sayede güneş ışınlarını deri dışına yansıtarak etki ediyor. Titanyum oksit ve çinko oksit bu filtrelere örnek verilebilir. Genellikle hamile ve çocuk güneş kremlerinde bu filtreler kullanılıyor. Kimyasal filtreli güneş kremleriyse cilt tarafından kısmen emiliyor ve UV hasarını önleyen kimyasal bir reaksiyon yaratıyor. ‘Avobenzone’ gibi eski nesil organik filtreler yerine cilde daha az zarar vermesi ve daha etkin bir koruma için yeni nesil filtreler kullanılmaya başladı.  Koruyucu alırken içindekiler bölümünde ‘Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate’ ve ‘ethylhexyl triazone’ gibi yeni nesil filtler olmasına dikkat edin.

Haberin Devamı

Güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeliyiz

Güneş ciltte kırışıklıklara, lekelere ve hatta cilt kanserine neden olabilir.

SPF faktörü ne olmalı?

Güneş koruyucu ürünün SPF değeri ne kadar yüksekse UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliği o kadar yüksektir. SPF arttıkça kişinin UVB ışınlarından korunma süresi de artıyor. Açık tenli biriyseniz, cildiniz güneşe çıktığınızda 10-15 dakikada kızarıyorsa 50 SPF, buğday veya daha koyu renkli cilde sahipseniz ve cildiniz güneşe çıktığınızda 30 dakikada kızarıyorsa 30 SPF kullanmanız yeterli olabilir.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları