Bafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKEBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#SağlıkGelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge AkgünBaşlıktaki lafı herhalde sık sık duymuşsunuzdur. Onun bir versiyonu da şu: ‘Müşteri böyle istiyor.’ Benim bu yazıda ele almak istediğim, genel doğruların sanıldığı kadar tartışmasız olmadığı. Hatta bunun ötesine giderek müşteri eleştirileri ve isteklerinin mutfağımızı ileriye taşımaktan çok geriye götürdüğü, doğru olanı yapmayı engellediği…
#MüşteriSon dönemde ziyaret ettiğim ve damağımda iz bırakan mekânlarda hızlı bir yemek turu atalım mı? Yıllardır deniz kıyısındaki konumuyla bütünleşen Lacivert, hem alıştığımız stilini bozmadan hem de sevdiğimiz tatlarını aratmadan kendini yeniledi. Bağdat Caddesi’nde açılan iki yeni İtalyan da ambiyans ve menüleriyle radarıma girenler arasında…
#Anadolu YakasıHer yıl kasım ayının 3’üncü haftası tüm dünyada aynı anda İtalyan Mutfağı Haftası olarak kutlanıyor. Bizde de 13 Kasım’da başlayacak etkinlikler vesilesiyle Eataly’nin baş şefi Claudio Chinali ile buluştuk. Chinali’yle genelde pizza, makarna ve tiramisudan ileri gitmeyen İtalyan mutfağı algımızı ve bunu nasıl değiştirebileceğimizi konuştuk...
#İtalyan Mutfağı HaftasıAntalya’nın Gazipaşa ilçesinde üretimi yapılan ve geçen sene kilogramı 40 liradan satılan keçiboynuzu, üretimin fazla olması sebebiyle fiyatta yüzde 80'lik düşüş yaşadı ve 8 liraya geriledi. Buna bir de hırsızlardan korkan üreticinin erken hasat yapması eklenince, alan firmalar zarar etti, keçiboynuzu ağaçta kaldı.
#Keçi BoyunuzuÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#Yaz'El Nino' veya 'La Lina' olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olaylardaki değişkenlikler Türkiye'de de etkisini gösterdi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Erol Kesici Türkiye'nin daha kurak sürece gireceği uyarısında bulunurken en çok etkili olacağı Akdeniz ve Karadeniz bölgelerine dikkat çekti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise sıcaklıkların bu hafta 10 derece artacağını vurgularken, 'Bu bir doğal afettir. Dışarı çıkmayın.' uyarısında bulundu.
#İklim“Hep hayalimde başından sonuna kadar ilgilenebileceğim bir marka yaratmak vardı. Bu da bütüncül sağlığa hizmet edecek olan özel bir zeytinyağı markası olmalıydı. Hayallerime kavuştum. Hem de kızımın uğuruyla” diyen Defnelia’nın kurucusu Özden Gözlüklü Saka, yüksek polifenollü zeytinyağının insanların hayatındaki günlük rutinlerinden biri olmasını sağlamak için çalışıyor.
#1Jürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#Baklava