Bu bir “Defne’yle zeytin ağacının buluşma” hikayesi

“Hep hayalimde başından sonuna kadar ilgilenebileceğim bir marka yaratmak vardı. Bu da bütüncül sağlığa hizmet edecek olan özel bir zeytinyağı markası olmalıydı. Hayallerime kavuştum. Hem de kızımın uğuruyla” diyen Defnelia’nın kurucusu Özden Gözlüklü Saka, yüksek polifenollü zeytinyağının insanların hayatındaki günlük rutinlerinden biri olmasını sağlamak için çalışıyor.

Haberin Devamı

Bu bir “Defne’yle zeytin ağacının buluşma” hikayesi


ASLINDA girişimciliğin doğasında bir yeniliğe imza atma ya da daha önce hiç kimsenin yapmadığını yapma isteği hep var oldu. İşte bu arayışlar yıllardır birçok girişimin fitilini ateşliyor. Aydınlı Özden Gözlüklü Saka, her ne kadar 6 yaşından itibaren aile işinde çalışsa da girişimci ruhu ona kendi hikayesini yazdırmış. Kızının alerji problemini yüksek polifenollü zeytinyağıyla atlatması da Saka’ya büyük bir ilham vermiş. Ve ölümsüz ağaca olan borcunu “Defnelia Olive Ixir”i kurarak ödeme yoluna gitmiş. Bugün Kuşadası’nda yaşayan ve yüksek polifenollü zeytinyağını daha çok kişiye ulaştırmak adına yoğun bir mücadele veren Defnelia’nın kurucusu Saka ile girişimcilik yolculuğunu konuştuk...

Haberin Devamı

Bu bir “Defne’yle zeytin ağacının buluşma” hikayesi

HER BİRİMİNDE ÇALIŞTI
1988 Aydın doğumlu Saka’nın kariyer yolculuğu, o zamanki ismi Hakkı Usta ve Oğulları olan, şimdiki adıyla HAUS’ta 5-6 yaşlarında sekreterlik yaparak başlamış. 8-9 yaşlarında annesinin aile şirketinin muhasebe müdürü olarak çalışmasıyla da ona yardım ederek bu yolculuk devam etmiş. Bunun yanı sıra üretimde CNC tezgahlarını kullanan Özden, aslında kendini bildi bileli çalışmış. Öyle ki Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü okurken, dönem arasında ve yaz tatillerinde aile şirketinin muhasebe, satın alma, satış sonrası hizmetler, satış ve pazarlama departmanlarında belirli sürelerde staj yapmış. Bu stajlar İzmir’deki farklı firmalarla da devam etmiş.

Bu bir “Defne’yle zeytin ağacının buluşma” hikayesi

MARKASINI YARATMAK İSTEDİ
Üniversiteyi bitirdikten sonra da Sunderland Üniversitesi Londra Kampüsü’nde yüksek lisansını tamamlamış. “Londra’da yaşarken hayır kurumu organizasyonlarında çalıştım. Restoran ve kafelerde garsonluk yaptım. Türkiye’ye döndükten sonra bir süre İstanbul ofisimizde firmamızın pazarlama departmanında çalıştım. Kariyer basamaklarını birer birer çıktığım HAUS’ta 2015-2021 yılları arasında pazarlama müdürlüğü görevini yürüttüm” diyen Saka’nın tüm bu koşuşturmaca içinde ise aklının hep bir köşesinde kendi markasını yaratma isteği varmış.

Haberin Devamı

GİRİŞİME HAYAT DAMLASI
Çeşitli fikirler zihinde belirse de karar veremeyen Özden Gözlüklü Saka, bir gün fikirleri üzerinde yoğunlaşarak SWOT analizleri yapmış. Ve kendine şu soruyu sormuş: “Ben en çok hangi konu hakkında bilgiliyim, ne yaparsam daha mutlu olurum, keyif alırım ve sıkılmadan araştırırım.” Yanıt ise ölümsüz ağacın meyvesi zeytin ve onun şifası zeytinyağı olmuş. Aslında hikaye, babası ve amcasının bir ilke imza atarak 1989’da zeytinyağı makinesi üretmesiyle başlamış. Süreç içinde zeytinyağına olan bakış açısının değişmesiyle birlikte bu alanda tadım uzmanı Dr. Gino Gelletti’den tadım ve kalite değerlendirmesi konusunda eğitimler almış. İtalya’da dünyanın ilk zeytinyağı tadım okulunda eğitimlerini tamamlamış. 2020’de ise kızı Defne’nin alerji problemi ortaya çıkmış. Saka, “Alerji sorunun yüksek polifenollü zeytinyağı sayesinde kısa sürede atlattık. Okuduğum bazı makalelerde 554 mg/kg polifenolün ‘drop of life’, yani hayat damlası kategorisinde olması ve bir çok kronik hastalıkların yüksek polifenollü zeytinyağının tedaviye destekte çok önemli bir rolü olduğunu görmek, zeytinyağına olan inancımı daha da artırdı. Bu doğrultuda daha kaliteli ve polifenol değeri yüksek zeytinyağı üretimi için erken hasat, soğuk sıkım, oksijenle temas kontrolü gibi parametrelere önem atfetmeye başladım ve sonrasında bu parametreleri sağlayan HAUS yüksek polifenol üretim hattının yardımıyla Defnelia Olive Ixir’imize ulaşmış olduk” diyerek, 2021’de Defnelia’nın kurulduğunu paylaştı.

Haberin Devamı

Bu bir “Defne’yle zeytin ağacının buluşma” hikayesi

 
BU SHOT BARDAĞI
ZEYTİNYAĞI İÇİN
TÜKETİCİYİ daha da bilinçlendirmek, zeytinyağının değerini daha da fark ettirebilmek için yüksek polifenollü natürel sızma zeytinyağını ön planda tutarak özel bir ürün oluşturmak için yola çıkan Özden Gözlüklü Saka, bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemeleri için ürün kutusu içinde 20 ml’lik zeytinyağı shot bardağı sunuyor. İnovasyon kısmı bununla da sınırlı değil. Müşteri ürün kutusu üzerinde bulunan QR kodunu telefonuna okutarak zeytinyağı içinde bulunan asit-peroksit ve polifenol değerlerine kolaylıkla ulaşma imkanına sahip oluyor.

 
FAYDA SAĞLAMAYA DEVAM
DEFNELİA, yeni bir marka ama kısa sürede tüketicinin güveni kazanmış. Özden Gözlüklü Saka, “Amacım bu güveni ve tüketici memnuniyetini sürdürmek. Yüksek polifenollü zeytinyağının insanların hayatındaki günlük rutinlerinden biri olmasını sağlamak. Defnelia markası yüksek polifenollü zeytinyağı üretiminin yanı sıra farklı sağlıklı ürünler konusunda yeniliklerle tüketicilere fayda sağlamaya devam edecek. Gündemde ayrıca ihracat da var” diyerek, hedeflerini paylaştı.

Haberin Devamı

 
İKİ YILA YEDİ
ÖDÜL SIĞDIRDI
ÖZDEN Gözlüklü Saka, markasını Şubat 2021’de kurmasına rağmen, bir yıl olmadan ödüller almaya başlamış. İlk ödülün 2021’de Londra Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ‘sağlık iddiası ve ambalaj tasarımı’ kategorisinde bronz madalya olduğunu kaydeden Saka, ödül maratonuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Yine aynı yıl Zeytindostu Derneği’nin düzenlemiş olduğu 14. Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ‘Premium’ ödülü alan beş markadan biri olduk. 2022’de ise yine Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 15. Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ‘Premium’ ödülü alan dört markadan biriydik. Ayrıca Japonya’dan ‘altın madalya’, Olive İstanbul IOOC’dan ‘altın madalya’ ve geçen yıl Londra Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ‘sağlık iddiasında’ bronz madalya kazandık. Bu yıl da Londra Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ‘sağlık iddiasında’ gümüş madalya almanın mutluluğunu yaşıyoruz

Haberin Devamı

 
YERLİ VE YABANCI
TURİSTE TADIM
SATIŞLARININ internet siteleri, seçkin gurme marketler, eczaneler ve sağlık otelleri üzerinden devam etiğini bildiren Özden Gözlüklü Saka, tüketiciyle buluştukları önemli bir kanalın ise Belenkuyu Zeytin Sanatı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “2008’de Kuşadası-Davutlar’da kurulan Belenkuyu, bizim marka kurulduğundan bu yana üretimimizi gerçekleştirdiğimiz zeytinyağı fabrikası. Sonrasında ürünlerimizin satışını mağazalarında yapmayı talep ettiler ve böylelikle işbirliğimiz başladı. Mağazada ürün kategorileri konusunda danışmanlık yapıyorum ve Kuşadası’ndaki yerli ve yabancı turist için zeytinyağı tadımları yaptırarak sektörün gelişimine ve tanıtılmasına katkı sağlamaya çalışıyorum. Belenkuyu Zeytin Sanatı, günde 160 ton zeytin kapasiteli iki makine ve Defnelia Olive İxir ürünleri ise günlük toplam 8.5 ton zeytin kapasitesine sahip butik yüksek polifenollü zeytinyağı için özel tasarlanmış HAUS makinesiyle üretiliyor. Belenkuyu Zeytin Sanatı’nın hedef pazarı yemek ve salata için zeytinyağı ürünleri. Bunun dışında mağazada sirke çeşitleri, zeytin, yöresel lezzetleri içeren ürünlerin satışı da yapılıyor. Mağazada Defnelia Olive İxir’in ürünleri de en çok dikkat çeken ve hedef pazarı sağlıklı yaşam için yüksek polifenollü içmelik zeytin iksirleri arayanları davet ediyor” diyor.

KISA KISA

* Zeytinyağı konusunda aldığı ileri seviye tadım ve kalite değerlendirme eğitimlerine devam eden Özden Gözlüklü Saka, bir yıl sonrasında yapılacak olan sınavı kazanması halinde uluslararası zeytinyağı tadımcısı unvanı alacak.
* Özden Gözlüklü Saka, “Markanın hikayesi ve özellikleri kızım Defne’yle Latince’de zeytin ağacı anlamına gelen ‘elia’nın birleşmesinden oluştu” diyor.
* Zeytinyağı, Özden Gözlüklü Saka’nın sadece işinin bir parçası değil. Zeytinyağı onun için ölümsüzlüğü ifade eden zeytin ağacının mucizevi şifa besini ve cennetten bir hediye... “İnsanların hayat mücadelesine bereket, barış, besin, ısı ve ışık kaynağı olarak çok büyük katkılar sunuyor olması da hem zeytin ağacını hem de zeytinyağını benim için çok kıymetli kılıyor” diyen Saka, zeytinyağı elde edilirken her sürecine şahit olup hissetmeyi de yaşama tutunma sebebi olarak görüyor.

Yazarın Tüm Yazıları