erken çocukluk haberleri sayfasında erken çocukluk hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3502 erken çocukluk haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bebekler dünyayı tanımaya, öğrenmeye daha annelerinin karnındayken başlarlar. Doğumdan itibaren çocukların ilk deneyimleri, aileleriyle kurdukları ilişkiler, ilk öğrenme denemeleri gelecekteki fiziksel, bilişsel, duygusal, sosyal gelişimlerini derinden etkiler.Özellikle son yarım yüzyılda yapılan araştırmalar, bizlere çocukların ilk 6 senedeki gelişimlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini, bu dönemin genel gelişim açısından çok önemli olduğunu göstermektedir.
#Erken Çocukluk13 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Gündemimiz Eğitim 2: Erken Çocukluk Eğitiminde Güncel Tartışmalar’ konferansına 200’ün üzerinde kişi katıldı. ‘Erken Okuryazarlık Becerileri’, ‘Erken Çocuklukta Değerlendirme’ konuları konuşulduğu konferansta katılanlar, yaratıcı eğitim materyalleri sergisini de görme şansı buldu.
#İstanbul Kültür ÜniversitesiBir çocuğun 0-6 yaş arasında geçirdiği süre, gelişimi açısından çok önemli. ‘Erken çocukluk’ olarak adlandırdığımız bu dönemde çocuk büyük bir hızla gelişir; zekası, algısı, kişiliği, sosyal davranışları ve zihinsel yetenekleri şekillenir. Beyin gelişiminin büyük bölümü bu dönemde tamamlanır. Okul hayatı ve sosyal yaşamdaki başarı için önemli olan dil becerilerinin temeli de bu dönemde atılır. Gelişme düzeyi de, çocuğun özellikle bu ilk yıllarında nasıl bir ortamda büyüdüğüne ve nasıl bir eğitim aldığına bağlı olarak farklılık gösterir.
#EğitimHollanda merkezli erken çocukluk alanında çalışmalar yürüten Bernard van Leer Vakfı tarafından İstanbul’un 4 ilçesinde yeni bir proje başlatılıyor. ‘İstanbul95' adı verilen projeyle yaklaşık 500 aileye sosyal destek verilecek, çeşitli ilçelerde bu yaş grubuna uygun özel tasarım parklar inşa edilecek.
#Çocuk“Çocukların yeteneklerini geliştirecek yetişkinlerin beceri düzeyi düşükse ne yapacağız” sorusu bir kısır döngü üzerinde akılcı bir şekilde düşünme çağrısı. Bu soru zaten kendi içinde genç nüfusun temel yeterliklerini ve becerilerini geliştirmek için öncelikle öğretmenlere odaklanılması gerektiğine işaret ediyor.
#OKULÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk YazarSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorBilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas MidgleyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, savaş, açlık, salgın gibi zorlu sınamalarla mücadele eden coğrafyaların çocuklarına, ihtiyaç duydukları imkanların ve diğer çocuklarla eşit fırsatların sunulmasının herkesin ortak gayreti olması gerektiğini bildirdi.
#Emine Erdoğanİngiliz kraliyet ailesinin gelini Kate Middleton, bu yılın ilk ayından bu yana dünya gündeminin ilk sıralarında... Elbette geleceğin kralı Prens William'ın sevgilisi olduğu andan itibaren ilgi odağıydı. Onunla evlendikten sonra bu durum tam bir çılgınlığa dönüştü. Ama bu defa durum biraz değişikti.
#Kate MiddletonSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarEski eşi Kanye West ile iki kız ve iki erkek çocuğu olan Kim Kardashian, oğullarından birinin vitiligo rahatsızlığına sahip olduğunu açıkladı. Vitiligo, pigment kaybına yol açarak beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir hastalık. Son dönemde ise vitiligo vakalarının arttığı gözlemleniyor. Peki vitiligo neden oluşuyor? Ülkemizde görülme sıklığı nedir? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlıkİngiliz kraliyet ailesinin gözde gelini ve geleceğin kraliçesi Kate Middleton, tam altı aydır gözlerden uzakta sağlığına kavuşmaya çalışıyor. Geçtiğimiz 22 Mart'ta yayınlanan videosunu saymazsak, 24 Aralık 2023 gününden beri onu 'kanlı canlı' gören olmadı.
#Kate MiddletonYapay zekâ teknolojilerinin eğitim sistemini yakın gelecekte topyekûn değiştireceği düşünülüyor. Gizem ve Gülay çocuklarımızı bu yeni dünyaya nasıl hazırlamamız gerektiği üzerine konuştu ve Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’ndan önemli bilgiler aldı.
#Yapay ZekâŞu anda dünyanın nerede ve nasıl olduğu en çok merak edilen kişisi, İngiliz kraliyet ailesinin gelini, Galler Prensesi Kate Middleton. Tahtın bir numaralı varisi Prens William'ın karısı ve üç çocuk annesi Middleton artık herkesin çok iyi bildiği gibi önleyici kanser tedavisi görüyor. Geçen yılın Noel ayininden bu yana da hiç halkın karşısına çıkmadı.
#Kate MiddletonPırıl pırıl sağlıklı dişlere sahip olanlar genetik olarak şanslı elbette ancak yiyip içtiklerimiz de bir o kadar önemli. Peki dişleri aşındıran, çürük oluşumuna zemin hazırlayan hatalar neler?
#Diş SağlığıTikTok'ta son dönemlerde diş fırçalama ile ilgili viral olan videolarda birçok insan, dişleri fırçaladıktan sonra ağzın çalkalanmaması gerektiğini, bunun dişleri çürüklere karşı koruduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar da çürüklerin önlenmesine yardımcı olmak için günde en az iki kez florür içeren diş macunu ile dişlerin fırçalanmasını, sonrasında ağzı çalkalamayıp florürün dişlerde kalmasına izin vererek ek koruma sağladığını doğruluyor. Peki florür gerçekten dişleri koruyor mu? Yutulması zararlı değil mi? Uzman Diş Hekimi Ekin Kenci Şahin konuştuk.
#FlorürBelirgin kulak ya da halk arasında bilinen adıyla kepçe kulak, dünyada ve ülkemizde sıklıkla görülen şekil bozukluklarının başında geliyor. Kulaktaki bu şekil bozukluğu bireyleri küçük yaştan itibaren özgüven eksikliği başta olmak üzere pek çok psikolojik sorunların oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu durumun üstesinde gelmek için ameliyatı önerse de son zamanlarda sosyal medyada kepçe kulak bandı ya da sıvılarına ilgi artıyor. Peki bu ürünler sağlıklı mı? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkKızının üstün zekalı olduğunu öğrenince eğitim sektörüne girmeye karar veren iş insanı Süheyla Akdere, İzmir Menemen’de kurduğu Uluslararası ICS Okulları’yla Kanada sisteminde yeni bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyor. Çocuklara öğrenmeyi öğreten, ezberlemeyen, projelerle yaratıcılığını geliştiren ve tüm derslerde OXFORD müfredatını uygulayan okulda öğrencilerinin yarısından fazlası ise burslarla destekleniyor.
#1Çatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet Sağlam“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#Terapiİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarHerkesin çocuğu çok kıymetli ama bazıları üstün zekâlı/yetenekli de olabilir. Bu çocukları ayırt etmekse her zaman o kadar kolay değil. Gizem ve Gülay bu hafta şu sorulara yanıt arıyor: Çocuk ‘üstün’se onu nasıl yönlendirmeli, aileler nelere dikkat etmeli?
#Gizem Coşkunardaİngiliz kraliyet ailesinin genç yüzleri William, Harry ve Kate bir zamanlar birbirlerine ne kadar da yakındı hatırlıyor musunuz? Kate ile William henüz flört ederken de evliliklerinin ilk dönemlerinde de onlar artık "eskimeye" başlamış bir ailenin taze yüzleri olarak hep göz önüne çıkarılıyordu.
#Kate MiddletonMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi dönemden itibaren çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla öykü türünde materyaller geliştirerek “365 Gün Öykü” platformu oluşturdu. Yazım, çizim ve tasarım çalışmaları öğretmenler tarafından yapılan ve platformda yer alan kitap setlerinin seslendirmesi de yapıldı.
#Millî Eğitim BakanlığıŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk Yazar