Antolojiler birçok kişinin edebiyat yapıtlarını seçmesini sağlayan kaynak kitaplardır. Antoloji denince edebiyat türleri içinde önde gelen şiirdir. Edebiyat tarihimizde etkili olan birçok antoloji vardır. Antoloji türünün ilk örnekleri hangileriydi? Geçmişe doğru kısa bir antoloji yolculuğu yapalım.
#Antolojiler‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan ÖzyalçınerTürk edebiyatının belli dönemlerini ele alan periyodik antolojiler ve tematik antolojilerin yanı sıra çok özel alanların antolojileri de hazırlanmıştır. ‘Kabataşlılar, ‘Veteriner Şairler’, ‘Asker Şairler’, ‘Mülkiyeli Şairler’ gibi... Bugün bu çok özel alanlara ait antolojilerden söz edeceğim.
#En Özel AntolojilerAltay Öktem’in yeni romanı ‘Yalan Yanlış Hayatlar’ usta işi bir kurguyla işlenmiş, bol karakterli, bol aksiyonlu bir polisiye. Yazar milliyetçilik, ırkçılık ve cinsiyetçiliğin eril sistemde nasıl iliklere işlediğini, bir kenar mahalleye kurduğu, ritmi hiç düşmeyen hikâyeyle anlatıyor.
#Altay Öktem38. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı öykücülüğünün en önemli temsilcilerinden. Dergicilikten düzeltmenliğe, editörlükten gölge yazarlığa, eczacı çıraklığından kâtipliğe pek çok işte çalışan Özyalçıner, halen Türkiye Yazarlar Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor.
#Adnan Özyalçıner