Paylaş
Halil Gökhan’ın hazırladığı ‘Çağdaş Şiirler Yıllığı 2017’ bana göre bir antoloji. Ve Gökhan, yıllıkları geleneksel anlayıştan, o alışılmış formatından uzaklaştırıp, yeni öznel bir anlayışla sunuyor. Geçmişi geleceğe bağlıyor.
Kitabın başındaki açıklamaları okuyunca, neden bu 20 şair sorusu anlamsız bir yerde kalıyor. Çünkü, bir şairin şiir beğenisinin doğrultusunda hazırlanmış, nesnel/öznel gibi klasik kavram tartışmalarından uzakta bir toplam.
Bakın şu iddiasını kanıtlamaya çalışıyor: ‘Yıllık Geleneğinde Yeni Bir Pencere’.
İzahı ise şöyle: “Çağdaş şiirimizin yaşayan, iyi ve başarılı 20 şairinden hiç yayınlanamamış, 2017 yılı boyunca şiiri taptaze, dipdiri tutacak ve okurların dilinden düşmeyecek 20 şiiri tüm şiirseverlere kıvançla sunarken ‘Yıllık’ geleneğinde bir gelecek penceresi açıyoruz. Şiirin bütün ışıkları sizin olsun.”
Seçilen şiirlerden, 20 şairin poetikasını öğrenmek mümkün mü? Elbette zor. Ancak dikkatli bir okur, yorum özgürlüğüyle, halihazırda okuduğu şairlerin yeni şiirlerinin nerede durduğunu isabetli olarak bulacaktır.
Hangi 20 şair var burada: Özdemir İnce, Fikret Demirağ, Ataol Behramoğlu, Sina Akyol, Gültekin Emre, Enis Batur, Tuğrul Tanyol, Bülent Güldal, Yusuf Eradam, Oğuzhan Akay, Haydar Ergülen, Enver Ercan, Orhan Alkaya, Neşe Yaşın, Cezmi Ersöz, Turgay Kantürk, Hüseyin Alemdar, Tuna Kiremitçi, Selâhattin Yolgiden, Pelin Batu.
20+1 ‘Konuk Şair’ ise Halil Gökhan’ın kendisi.
Antoloji/Yıllık’ın sayfa düzeni; desenler, fotoğraflar ve seçilmiş bir şiirden oluşuyor. Şairin biyografisinde şiiri üzerine kısacık değerlendirme notları da yer alıyor.
Antolojiler/yıllıklar, öznelliğiyle her zaman tartışılan türlerdir. Çünkü özneldir. Doğası böyledir. Kimi okurlar bazı şairlerin neden olmadığını kimileriyle bazılarının neden olduğunu sorabilir. Halil Gökhan’ın yıllığı en öznel antoloji dememin sebebi biraz bu. Ama kitaptaki 20 şaire baktığımızda nesnel yargıları da görmek mümkün.
Yıllıktaki şairlerden bir çoğu, Türk şiirinin önemli, usta adları. Bir kavram etrafında hazırlanan antolojilerde belki bir araya gelemeyecek şairler, öznel bir seçim ve gerekçeyle bir aradalar. Daha önce başka yerde yayımlanmamış şiirlerden bir yıllık, hem de yılın başında yapılır mı? 20 Kişiden bir yıllık olur mu? Halil Gökhan aslında böyle şeyleri sorup, yıllık-antoloji gibi kavramları sorgulamamızı istiyor belki de.
Çağdaş Şairler Yıllığı 2017: Yeni Şiirler
Halil Gökhan
Kafe Kültür Yayınları
128 sayfa, 11 TL
Paylaş