Biz, bambaşka bir çizgi roman kültürünün parçası olarak büyüyen nesildik. Artık ‘grafik roman’ denilen tür önem kazandı. Biz de işte bu yeni türün sularına daldık ve ‘Yaz okumaları’ adı altında toplanacak bir seçki hazırladık. İşte size bilim kurgulardan siyası ve toplumsal mücadelelere, İkinci Dünya Savaşı ortamından mitolojiye kadar uzanan bir toplam...
#En İyi Çizgi RomanlarRusya lideri Putin, Ukrayna'nın sınırlarını güncel olayların dinamiklerine göre tanıyacaklarını belirtti. "Ukrayna sınırının, belirli bölgelerde yaşayan halkın egemenlik kararları doğrultusunda belirlenmesi gerekiyor." ifadesinde bulunan Putin, Batı'nın Rusya'yı Avrupa'dan koparmaya çalıştığını söyledi. Putin, Gazze'deki çatışmaların acilen durdurulması gerektiğini vurgularken, Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan anlaşmanın bölgeye istikrar getireceğini ifade etti.
#Putinİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#Sponsorlu İçerikİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#1Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘Uluslarlarası Suç ve Ceza Film Festivali’ başladı. Etkinliğin kurucusu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Türk Ceza Hukuku Reformu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer’le buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem bu yılın teması ‘Herkes için adalet’i konuştuk hem de Adem Hoca’dan suç ve cezayı en iyi anlatan filmler listesi aldık.Prof. Sözüer’in bir de bireysel ‘Anayasa’ teklifi var: “1. Mutlu olmak temel hakkınızdır. 2. Mutlu olma hakkınız sınırlandırılamaz. 3. Mutlu olma hakkınızı kullanınız.”
#Uluslarlarası Suç Ve Ceza Film FestivaliHollywood ünlüleri boşandıktan ya da sevgililerinden ayrıldıktan sonra kısa sürede toparlanıp hayata dönüyorlar. İnsan bunları görünce "Acaba bu ünlüler hiç aşk ya da ayrılık acısı çekmiyor mu?" diye düşünüyor. Ya da başka bir seçenek... Birçok insan "Belki de ayrılığın acısını böyle gideriyorlar" diye düşünüyor.
#Joe ManganielloDile kolay... Öncesinde bir süre flört ardından gelen 8 yıllık evlilik... Bütün bunların bitmesi elbette herkesi etkiler. Yıllar boyunca geliştirilen alışkanlıklar bir anda ortadan kalkar. En önemlisi de insanın hayatını paylaştığı eşi artık yanında değildir. Her ne kadar çiftler oturup konuşarak yollarını ayırmaya karar vermiş olsalar bile yine de kolay bir durum değil bu.
#Sofia VergaraAfro-Amerikan kökenli yazar Gary Phillips’in ‘Tekinsiz Bölge’si günümüz Los Angeles’ında geçen hızlı, eğlenceli ve kolay kolay rast gelmeyeceğimiz türden karakterlere yer veren bir roman. Michael Connelly’nin deyişiyle “Gary Phillips, acımasız sokaklardaki yaşam ve ölüm hakkında sert ve cesur hikâyeler yazıyor...”
#Gary PhillipsÇizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelSon dönemde dünyada özellikle gençler arasında hayli popüler olan Güney Kore’nin meşhur webtoon’larını (web çizgi romanı) Türkçe olarak yayımlayacaklarını duyuran Destek Grubu bünyesindeki Athica Yayınları’nın yayın yönetmeni Kaan Cumalıoğlu, “Öncelikli hedefimiz, Türkiye’de çok ilgi gösterilmeyen bir kitle olan genç yetişkin (young adult) kategorisindeki okurlara beğenileri doğrultusunda kitaplar sunarak yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak.
#Athica YayınlarıBeyaz perdenin enleri her zaman izleyiciyi şaşırtan ve sürükleyen serüvenlerine sahip filmleridir. Fantastik filmler her geçen gün artan görsel efektlerin zenginliği ile popülaritesini artırıyor. Özellikle süper kahraman filmlerinin üstünlüğü beyaz perdede iyice hissedilmeye başladı. DC ve Marvel bu kategoride çizgi romanlardan sinemaya filmler uyarlamaya başladı. Çizgi romanlar arasındaki rekabette bu şekilde beyaz perdeye taşınmış oldu. İşte en iyi Marvel filmlerini sizler için derledik.
#Marvel FilmleriAltın Kitaplar, bu kez polisiyenin ölümsüz kalemi Agatha Christie’nin kimi yapıtlarını çizgi roman olarak yayımladı. Serinin ilk üç kitabı ‘Doğu Ekspresinde Cinayet’, ‘Kütüphanede Cinayet’ ve ‘Gizli Düşman’, üç farklı çizerin (Olivier Dauger, Fabien Alquier ve Chaiko) kendine özgü tarzlarıyla okurunu zevkli görsel yolculuklara çıkarıyor.
#Agatha Christie2013’ten bu yana, her pazar, gazetemizin Kelebek ekinde gazeteci Ece’nin maceralarını okuyoruz. Kutlukhan Perker’in yazıp çizdiği Ece’nin hikâyesi bu kez ‘Ece-Hep Başkalarının Düğününde Oynadım’ adlı kitapta anlatılıyor. Perker kitap için “Ece’nin 500’üncü haftasının bir kutlaması niteliğinde” diyor. Perker’le buluştuk, kitabını da konuştuk, Z Kuşağı’nın çizgi romana ilgisini de... Ünlü çizere nelerin ilham verdiğini de sorduk: “Daha iyi bir çizer olabilmek için tek ihtiyaç duyduğum şey, başka çizerlerin güzel çizgileri.”
#Kutlukhan PerkerÇocukların cebine para konup berbere gönderilebildiği, hava kararana kadar rahatça sokakta top oynadıkları yıllar... Ailece sinemaya gitmeyi, izlediği filmleri arkadaşlarına anlatmayı, hayvanları ve futbol oynamayı çok seven bir çocuk... Hürriyet gazetesi sinema yazarı Uğur Vardan’la anılarından yola çıkarak yazdığı çocuk kitabı ‘Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları’nı konuştuk.
#Uğur Vardan‘Kral Şakir’ 23 ülkede yayımlanıyor. Kitapları 5 milyon okura ulaştı. Bir tek filmi 2 milyondan fazla izlendi. ‘Kral Şakir’ şimdi de ‘Şirinler’ ve ‘Angry Birds’ ile birlikte Birleşmiş Milletler’in Kalkınma Programı’na dahil edildi. Bu başarının mimarı Varol Yaşaroğlu’yla buluştuk: “Türkiye’de bir animasyon sektörü olsun diye mücadele ettim. 20 sene para kazanmamayı göze alarak bu işe başladım.”
#Varol YaşaroğluÇizgi roman sevenler için en güzel aktivite, çizgi roman dükkânlarına girip sayfaları karıştırmak, yeni gelenleri incelemektir... 25 Eylül Çizgi Roman Günü vesilesiyle bu hafta jürimize Türkiye’nin en sevilen dükkânlarını sorduk. Pek çoğunun internet üzerinden satışı da var.
#Çizgi RomanBir tür deneydi onun yaptığı... Uzandığı kadarıyla hayatı aldı, bir laboratuvar sahasına dönüştürdü, bedenini ve hafızasını bir kadavra olarak kullandı durdu. Norveçli yazar Karl Ove Knausgaard’ın ‘çaresizlik, suçluluk ve endişe’ içinde yazdığı altı ciltlik, 3 bin küsur sayfalık ‘Kavgam’ serisi, ‘Son’ adlı kitabıyla tamamlanıyor. Knausgaard her kitabıyla hem kendini hem okuru sınadı. Sonuncusunu sıyrıksız atlatmak iki taraf için de kolay olmayacak.
#Karl Ove KnausgaardYapılan canlı yayınlarda fonda sürekli kitaplıkların olması sosyal medyanın yeni eğlencesi. Kimileri bunu gösteriş olarak görürken kimileri de arkalarında hangi kitaplar var, onları nasıl yerleştirmiş, zengin bir kütüphane mi diye daha da merakla izledi. Kültür-sanat ve yayıncılık dünyasından önemli isimlere bu tartışmayı, kendi kütüphaneleriyle ilişkilerini, okuma-düzenleme alışkanlıklarını sorduk.
#Gazetehaberleri