‘Hedefimiz yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak’

Güncelleme Tarihi:

‘Hedefimiz yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak’
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2023 13:21

Son dönemde dünyada özellikle gençler arasında hayli popüler olan Güney Kore’nin meşhur webtoon’larını (web çizgi romanı) Türkçe olarak yayımlayacaklarını duyuran Destek Grubu bünyesindeki Athica Yayınları’nın yayın yönetmeni Kaan Cumalıoğlu, “Öncelikli hedefimiz, Türkiye’de çok ilgi gösterilmeyen bir kitle olan genç yetişkin (young adult) kategorisindeki okurlara beğenileri doğrultusunda kitaplar sunarak yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak.

Haberin Devamı

Türkiye’de bir ilke imza attınız ve Kore’nin meşhur webtoonlarını Türkçe olarak yayımlayacağınızı duyurdunuz Athica olarak. Öncelikle buradan başlamak istiyoruz, bilmeyenler için webtoon nedir ve siz nasıl karar verdiniz bu türe yer vermeye yayın programınızda?
Webtoon Kore’de dijital olarak üretilen ve web üzerinden okunan çizgi romanları tanımlamak için kullanılan terim. Korece çizgi roman anlamına gelen sözcük ise manhwa, bizim de bildiğimiz anlamdaki çizgi roman. Yani her webtoon manhwa ama manhwalar webtoon olmak zorunda değil. Biz hem manhwaları Türkiye’ye getiriyoruz hem de webtoonları basılı çizgi romanlar haline getirip yayımlıyoruz.
Kore müziği ve filmleri/dizileri nasıl dünyayı kasıp kavuruyorsa, manhwa ve webtoonlar da aynı şekilde bütün dünyada en çok okunan çizgi roman türlerinden. Aslında Kore dizilerinin temelini oluşturan şey de webtoon/manhwalardır.
Biz de hem okumaktan çok keyif aldığımız, hem gençler arasında uzundur beklenen bu türü okuyucularımıza basılı halde sunmaya karar verdik.

Haberin Devamı

Athica çiçeği burnunda bir marka, Destek Medya Grubu bünyesinde kuruldu. Peki, hedefleriniz nedir? Neden yeni bir markayla yola çıktınız?
En öncelikli hedefimiz, aslında yola çıkış amaçlarımızdan da biri, Türkiye’de çok ilgi gösterilmeyen bir kitle olan genç yetişkin (young adult) kategorisindeki okurlara beğenileri doğrultusunda kitaplar sunarak yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak. Batı’dan olduğu kadar Doğu’dan da manhua, manga, manhwa gibi türlerle ülkemizin literatürünü zenginleştirip okuyucuları sevdikleri, ilgilendikleri konularla buluşturmak. Bu bahsettiğimiz şeyi yapabilmek için de yeni bir markaya ihtiyacımız vardı, çünkü bu aynı zamanda yeni bir kimlik demek…

‘Hedefimiz yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak’
‘Hedefimiz yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak’
‘Hedefimiz yaş grupları arasındaki bariyerleri kırmak’

Athica’nın yayın planı tamamen manga, manhwa ve webtoonlardan mı oluşacak?

Hayır, biz tek sesli ya da tek yönlü bir yayıncılık yapmak istemiyoruz. Biz dünyayı tek kutuplu görmüyoruz ve takipçilerimiz, hedef kitlemiz olan genç yetişkin okurların da varolan bu tek seslilikten şikayetçi olduğunun farkındayız. Dolayısıyla yayın planımızı da tek bir türe indirgemeyeceğiz. Bu bahsettiğiniz türler dışında dünyanın her yerinden ödüllü bilimkurgu ve fantastik kitap serilerini de çok yakında raflarda Athica etiketiyle göreceksiniz. Elbette ilerleyen dönemde okurlarımızın da talepleri doğrultusunda yayınlarımızı daha da çeşitlendirebiliriz.

Haberin Devamı

Gençlere yönelik yayımlanan kitaplarda Avrupa’dan alınan kitaplar öne çıkar genelde ama siz farklı bir yol seçmişsiniz. Daha çok Doğu’dan kitaplara mı yer vereceksiniz bundan sonra da?
Daha çok Doğu’dan kitaplara yer vermek değil niyetimiz. Hem Batı’dan hem Doğu’dan seçkin eserlere yer vereceğiz yayın planımızda. Biz dünyanın her köşesinden her yaştan okura hitap edecek çeşitlilikte, renkli, eğlenceli kitaplarla farklılıklarımızın değil benzerliklerimizin altını çizerek evrensele ulaşmayı hedefliyoruz.

Crush of Lifetime ilk duyurduğunuz seri oldu ve okurlardan çok iyi tepkiler aldı. Başka hangi kitaplar geleceğini de merak ediyoruz…
Bu türleri takip eden okurlarımız sosyal medya hesaplarımız üzerinden sevinçlerini, heyecanlarını paylaştılar, öncelikle hepsine çok teşekkür ediyoruz destekleri için. Crush of Lifetime’dan çok kısa süre sonra Secretary Kim geliyor, Daughter of the Emperor ve Advanced Player of the Tutorial Tower da sırada. Bunlar ilk manhwa serilerimiz ayrıca. Heroines Game, Trace ve Brutal adlı mangalar da hazırlık aşamasında, yakında onlar da raflarda olacak. Justice of Kings ve The Book Eaters adlı genç yetişkin kategorisindeki kitaplarımız için de çalışıyoruz bir yandan.

BAKMADAN GEÇME!