Gastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeHafta başında geleceğin trendlerinin belirlendiği çağdaş sanat fuarı Art Basel’deydim. Dünyanın dört bir yanından sanat yatırımcılarının, aracıların, koleksiyonerlerin ve sanatçıların bir araya geldiği fuar çok kalabalıktı. Ama geçmiş yıllara oranla Türkiye’den katılım azdı.
#Müge AkgünBalıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazYedi yıl öncesine dek Türkiye’nin bir restoran rehberi yoktu. 2017 yılında Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle ülkemizin ilk ve tek gizli müfettişlik sistemiyle değerlendirme ve derecelendirme yapılan çalışması İncili Gastronomi Rehberi projesi hayata geçti.
#Müge Akgünİndirimlerden indirim beğenenlerin, evlerine paket paket yeni ciciler taşıyanların olduğu kadar, bütçesi yetmediği için sadece vitrine bakmakla kalanların, parası olsa da gözü kuyruklardan korktuğu için dükkânlardan içeri giremeyenlerin de olduğu bir Black Friday’i daha geride bıraktık.
#Travel TuesdayBalık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkGece dışarı çıkacaksam restorandan bara, oradan kulübe koşturup bir de gittiğim yerde programın başlamasını standın başında beklemektense yemek ve canlı müziği bir arada sunan yerleri daha çok tercih ediyorum. Bu sezon bahsettiğim konseptte yeni açılan yerler de var, A’dan Z’ye yenilenenler de...
#İstanbulBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yürütülen değerlendirmeler sonucunda hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’, görkemli bir ödül töreniyle gastronomi dünyasını bir araya getirdi. Hürriyet Gazetesi, Karaca ve Jumbo iş birliğiyle Conrad İstanbul Bosphorus’ta hayata geçen törende, 4 ve 5 ‘İnci’ alan restoranlara ödülleri takdim edildi. Rehbere ilk kez eklenen Unilever Food Solutions tarafından belirlenen ‘Geleceğin Menüleri Ödülleri’ ve ‘Proje Ekibi Özel Ödülleri’ de sahiplerini buldu.
#İncili Gastronomi RehberiYasadışı kumar operasyonunda bütün dikkatler “kumar” deyince olağan şüpheliler Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil’in üzerinde. İşin ilginç kısmı, iki anlı şanlı kumarbazın bu tufaya nasıl düştüğü. Sıradan birinin şaşırabileceği bu dünyada neyin yasal/neyin yasadışı, neyin ikram/neyin reklam olacağını bilecek tecrübedeler.
#Serdar OrtaçBalık tezgâhları da balık sofraları da tam anlamıyla bir festival havasına büründü. İstanbul’un her köşesindeki balık restoranları mevsimsel lezzetlerle dolup taşıyor. Çıtır çıtır kalamarlar, nefis kalkanlar, taze salatalar ve mezelerle leziz bir akşam geçirmek istiyorsanız jürimizin oylarıyla seçilen en iyi 10 balık restoranı listemize göz atın!
#Zeynep Nazlı YıldırımBlok3’le iki yıl önce tanıştık. ‘Vur’, ‘Affetmem’ gibi şarkılarıyla kısa sürede popüler oldu. Bu senenin ilk yarısında ‘Güzel ve İddialı’, ‘Habibi’, ‘Laf’ gibi çalışmalarını yayımladı. Gerçek adıyla Hakan Aydın, henüz 22 yaşında ama milyonlarca dinleyicisi var. Geçen yıl düzenlenen 49. Altın Kelebek Ödülleri’nde En İyi Rap Sanatçısı seçildi. Herkes ona “Yapma, garanti bir yol seç, çok riskli” demişti ama o müzikten hiç vazgeçmedi, yola devam etti.
#Blok3Kahve ve çay alanında kendi işletmeleriyle faaliyet gösteren 1924 Gönen, franchise modeliyle büyüyecek. Gönen Ailesi’nin 5’inci nesil temsilcileri Emre ve Eda Gönen için kurulan şirkette, Nafiz Gönen de uzun yılların perakende ve bayilik tecrübesi ile yol gösteriyor.
#1Çanakkale son 10 yılda yakaladığı popülariteyi keşfedilecek yepyeni köyleriyle zirvede tutmayı sürdürüyor. 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj olan kentin sahilleri ormanlarla da adeta dantel gibi işlenmış. Eksilmeyen rüzgârıyla sıcak yaz günlerinin en güzel duraklarından biri olan Çanakkale’yi bu kez az bilinenleriyle anlatalım.
#Çanakkale