Hepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek Tarifleri‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıÇikolata parçacıklı, cevizli, tarçınlı ve daha birçok çeşidiyle kurabiyeler çay sohbetlerimize her zaman renk katıyor. En az yemesi kadar hazırlık aşaması da zevkli olan bu lezzetli atıştırmalıkları hazırlamak için bazı detayları bilmek de ayrıca önemli. Şimdi sizinle, yılbaşı sofrasında hünerlerinizi konuşturacağınız başarılı kurabiyelerin sırrını paylaşıyoruz.
#Kurabiye Yapmanın Püf NoktalarıSıcak havalarda maske kullanmak da zor, doya doya dolaşmak da… Virüs tehlikesi ilk günkü korkunçluğuyla hepimizi tehdit ederken, yaz aylarının gelmesiyle sivrisinek ve böcek tehlikesi başladı. Peki, ama bu süreçte kullandığımız ürünler, kimyasallar nelere sebep oluyor, ne yapacağız? Dr. Ümit Aktaş ile konuştuk.
#SinekAmsterdam’da yılbaşı mutluğunu yaşamak için her şey hazır; hem de hepsi en orijinal ve antik reçeteleriyle hazırlanmış... İlk tarifleri Germen haklarına kadar dayanan ve ‘romantik duygularla’ süslenmiş lezzetli kurabiyeler ve çörekler, karanlığa izin vermeyen, umutları ve dilekleri canlı tutan rengârenk ışıklar, isteyenleri bir anda Amsterdam’ın asırlar öncesine ait gündelik hayatına götüren ilginç kadrajlı tablolar... Bu ay Amsterdam, herkesi mutlu eden, adeta fantastik, başka bir dünyanın kurgusuna dönüşüyor! İşte Amsterdam’da sizi bekleyenler...
#AmsterdamTÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Gastronomi Komitesi’nin “Kastomonu yemeklerini keşfet” gezisine giderken kiminin aklında etli ekmek, kiminin aklında ise simit tiridi vardı. Bense Anadolu’nun en müthiş pilavı, ayranlı ısırganotlu ekşili pilavı tekrar yiyebileceğim için heyecanlıydım. Mehmet Yaşin ile birlikte düştük yollara, Kastamonu’yu keşfettik...
#Sahrap Soysal