Emdr haberleri sayfasında Emdr hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 142 Emdr haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
EMDR terapisi, Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (Eye movement desensitization and reprocessing, kısaca EMDR), psikoterapist Francine Shapiro'nun geliştirdiği, ABD'de 1987 yılında yaratılan travma arkası tedavi yöntemidir. Psikotravmatoloji dalına bağlı bir ruhsal tedavi yöntemi olmaktadır.
#EmdrHollywood yıldızlarının yanı sıra Türkiye’de de Merve Boluğur, Ceren Hindistan gibi ünlü isimlerin açıklamalarıyla gündeme gelen, 'hafıza sildirme tekniği' olarak bilinen TMU (Transkranyal Manyetik Uyarım) ya da EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) yöntemleri, gerçekte hafızayı silmiyor.
#Hafıza SildirmeAile, bireyin kişiliğinde başlıca rol oynayan unsurlardan biri olmakla beraber aile içinde yaşanan problemler bireyi çıkmaza sürükleyebilmektedir. Bunlar; aldatma, aldatılma, boşanma, taciz, psikolojik veya fiziksel şiddet, şehir değişiklikleri, kayıplar, vb. olarak bireyin kendi ve aile içi psikolojisinde problem yaratacak unsurlar olarak görülebilmektedir.
#Emdr TerapisiTravma ruhsal olarak kaldıramayacağımız bir duyguya maruz kalmaktır. Dayanabileceğimizin üstünde bir acıya maruz kaldığımızda bedensel tepkimiz bayılma olurken ruhsal tepkimiz donmadır. Psikolog Gülcem Yıldırım travma ve iyileşmesi hakkında bilgiler verdi.
#Travma“Pazara bir torbayla gidiyorum, beş torbayla dönüyorum.” “Elimde değil içimden bir ses “al onu” diyor.” “Evim hiç ihtiyacım olmayan şeylerle doldu taştı.” “Dolabımda giymediğim elbiselerle bir mağaza açabilirim.” “Çok harcadığımdan eşimle aram bozuldu, boşanma noktasına geldim.” “Kredi kartımda limit kalmayıncaya kadar harcıyorum.” Bu yakınmalara sahipseniz bir alışveriş bağımlılığı riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
#Alışveriş BağımlılığıUlusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Post-Travmatik Stres Bozukluğu (TSSB) için bir tedavi seçeneği olarak kabul edilen Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) tedavisinin başarısı uzun zamandan beri literatürde yerini almıştır. Bu terapi başta travma olmak üzere bazı diğer psikolojik rahatsızlıklarda da iyi bir tedavi seçeneği olduğunu göstermektedir.
#Emdrİstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceren Acartürk öncülüğünde Suriyeli mültecilerle ilgili hazırlanan makale Türkiye’ye uluslararası alanda büyük bir ödül kazandırdı. Her yıl Amerikalı psikolog Francine Shapiro adına verilen ödül ilk kez Türk akademisyenlerine verildi. Acartürk ve 6 akademisyen Kilis’te Suriyeli mülteciler için kurulan çadır kentte Francine Shapiro’nun geliştirdiği Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) terapisini mülteciler üzerinde uygulayarak, sonuçlarını makale olarak yazdı.
#İstanbul Şehir ÜniversitesiEMDR terapisi, tam açıklamasıyla göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. EMDR hızlı sonuca ulaştıran çok güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Bu terapi yaklaşımının en önemli özelliklerinden biri ise yaş sınırı olmaksızın uygulanmasıdır, yani küçük bir bebeğe dahi uygulanabilir. Çocuk ve ergenlerde oldukça hızlı cevap veren bu terapi tekniği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) gibi birçok sağlık ve devlet kurumu tarafından onaylanmıştır.
#EmdrHangimiz istemeyiz ki kötü anılarımızı beynimizdensilebilmeyi? Kanal D'de yayınlanan habere göre; artık kötü anılarımızısilebilmemiz mümkün. Tedavinin adı EMDR... Soma'da hayatını kaybedenmadencilerin yakınlarına bu sistem uygulanıyor. Bakın tedavi nasıluygulanıyor...
#KanaldOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarLGS puanları açıklandı, bazı öğrenciler istedikleri puanları alırken belki de bazı öğrencilerin puanları beklentilerinin altında kaldı. Beklenmedik sonuçlar almak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Ancak puanların eğitim yolculuğunun sadece bir parçası olduğunu unutmamak önemli.
#Konuk YazarAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarMental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk Yazar5 Nisan cuma günü çocuklar hem ara tatili hem de bayram tatilini kapsayan 9 günlük bir tatile başladı. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler için güzel bir ara olacak. Bu tatil hem bayramı sevdiklerimizle kutlamak hem de farklı aktiviteler yapabilmek için iyi bir fırsat.
#Konuk Yazar“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiBeyin ve işlevlerini bilmek ve bu bilgileri eğitim alanına aktarmak günümüzde araştırmacıların temel konularından biri. “Öğrenci öğrenemiyor, dikkat sorunları ile baş edemiyorum, öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçları olduğunu hissediyorum ama ona göre eğitimi nasıl bireyselleştireceğimi bilemiyorum” diyen ve “çaresizlik” yaşayan öğretmenlerin imdadına nöroeğitim koşacak gibi görünüyor. Peki, nöroeğitim hangi alanlarda eğitim sorunlarına ilaç olabilir?
#Konuk YazarCuma günü öğrenciler ara tatile girdi. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler, 9 gün boyunca tatil yapacak. Bu tatilde bazı aileler yoğun tempo sonunda çocuklarıyla vakit geçirebilmek için planlarını yapmışken bazı aileler de birlikte neler yapabileceklerini belirleme konusunda sorun yaşayabiliyor.
#Konuk Yazar“Yargılanmadan dinlenmek, ruh sağlımızı korumak ya da iyileştirmek için” psikolojik desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Fakat bizim için en doğru psikoloğu veya psikiyatrı nasıl seçeceğiz? Üstelik birçok terapi ekolü de var. Koltuğa uzanıp çocukluğumuza mı döneceğiz, yoksa geçmişi geçmişte bırakmayı mı tercih edeceğiz?
#Hazan AKÖZ IŞIKBaşkent Londra, yeni bir terapi merkezine ev sahipliği yapıyor. Modern yaşamın getirdiği stres ve yoğunluğa karşı bir sığınak olma amacıyla kurulan ‘Terapi Londra’nın resmi açılışı 16 Eylül’de saat 14.00’te Lordship Lane’de gerçekleştirecek. Açılışa Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve yerel yöneticiler de katılacak.
#AVRUPADAN HABERBasit bir sorunmuş gibi görünse de pek çok insan hap yutarken zorlandığı için ilaçlarını alamıyor, koca koca insanlar minicik hapı yutmak için şekilden şekile giriyor. ‘Hap yutmak ne kadar zor olabilir ki’ diye düşünebilirsiniz ama bu sorunu yaşayan insan sayısı sandığımızdan çok daha fazla. İnsanların yaklaşık yüzde 40'ı hap yutarken zorlanıyor ancak yutma teknikleri de dahil olmak üzere birkaç basit çözümle bunun üstesinden gelmek mümkün. Eğer siz de böyle bir sorun yaşıyorsanız uzmanların önerilerine kulak verin.
#Hap YutmaBasit bir sorunmuş gibi görünse de pek çok insan hap yutarken zorlandığı için ilaçlarını alamıyor, koca koca insanlar minicik hapı yutmak için şekilden şekile giriyor. ‘Hap yutmak ne kadar zor olabilir ki’ diye düşünebilirsiniz ama bu sorunu yaşayan insan sayısı sandığımızdan çok daha fazla. İnsanların yaklaşık yüzde 40'ı hap yutarken zorlanıyor ancak yutma teknikleri de dahil olmak üzere birkaç basit çözümle bunun üstesinden gelmek mümkün. Eğer siz de böyle bir sorun yaşıyorsanız uzmanların önerilerine kulak verin.
#Sağlık6 Şubat’ta yaşadığımız büyük afetin travmatik sonuçları ilk günden beri birçok kişinin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar travma sonrası stres bozukluğunun olaydan aylar sonra da ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum ‘gecikmeli başlangıçlı’ olarak tanımlanıyor.
#TravmaÜLKEMİZDE yaşanan son deprem felaketinden sonra stres bozukluğunun görülmesinin arttığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, travma sonrası stres bozukluğu olan uygun hastalarda etkinliği kanıtlanmış, güçlü bir tedavi yöntemi olan EMDR (Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) terapisinin başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
#1Depremzedelere destek vermek için binlerce psikiyatr ve psikolog gönüllü olarak harekete geçti bile. Sahra hastanelerinde, çadırkentlerde görev yapıp ihtiyaç duyanlara destek verecekler. Ayrıca çevrimiçi destek üniteleri de oluşturulacak.
#DepremCuma günü milyonlarca öğrenci karne alacak. Karneleri onlara dönem boyunca hangi derslerde iyi performans gösterdiklerini ve hangi derslerde geliştirilmesi gereken noktaları olduğunu gösterecek. Ancak her zaman karne bu şekilde değerlendirilmeyebiliyor. Karneye sanki ödül ve ceza aracı ya da çocuğun ne kadar yeterli olduğunu gösteren bir turnusol kağıdıymış gibi bakılıyor.
#Konuk YazarSürekli her yere geç kalmak bir hastalık belirtisi mi? Çevrenizde mutlaka sürekli işe ya da randevularına geç kalan, bunu alışkanlık haline getiren pek çok insan vardır. Hatta belki de o kişi sizsinizdir. 'Bekletme hastalığının' derinliklerine bakmaya çalıştık. Bekleyenlerle, bekletenlerle ve uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkEMDR terapisi, Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (Eye movement desensitization and reprocessing, kısaca EMDR), psikoterapist Francine Shapiro'nun geliştirdiği, ABD'de 1987 yılında yaratılan travma arkası tedavi yöntemidir. Psikotravmatoloji dalına bağlı bir ruhsal tedavi yöntemi olmaktadır.
#EmdrYouTube’da Katarsis adlı kanalında yaptığı sohbetlerle dikkat üzerine çeken Uzman Psikolog Gökhan Çınar, Tv8 ekranlarında yeni bir programın sunuculuğunu üstleniyor. Uzman Psikolog Gökhan Çınar'ın ekranın önünde olacağı "Paylaş Benimle" adlı programda ilginç hayat hikâyeleri aracılığıyla insanlığın ortak yanları vurgulanmaya çalışılacak. Peki, Paylaş Benimle programının sunucusu Gökhan Çınar kimdir?
#Gökhan ÇınarYunus Emre eserlerinde kötü duygularla savaşan ordunun komutanı olarak “akla” işaret ediyor. İnsanların mutlaka kötü huylarının zararlarıyla karşı karşıya kaldığını ifade ediyor. “İnsan bundan kurtulmak için cana başvurur” diyor. “Can insanı akıl sultanına gönderir. Bu aşamada akıl, açgözlülük gibi duyguların karşısına kanaat askerlerini çıkarır. Yapılan savaşta tamah yenilgiye uğrar ve insan kötü huyuyla mücadelede sonuçta olgunlaşır” diyerek bir savaş metaforunu kullanıyor.
#TasavvufÇocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Muazzez Yaşbala, aile iletişim dilinin önemine işaret ederek, “Anne ve babalar sözleriyle, beden dilleriyle ve duygularıyla çocuklarının davranışlarını ya da sözlerini kabul ettiklerini gösterebilir. Bu yöntem çocukların özgüvenlerinin artmasını, problem çözme yetilerini geliştirmelerini sağlar” dedi.
#ÇOCUKÇocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Muazzez Yaşbala, yılbaşının çocuklar için önemini anlattı. “Yılbaşı yaklaşırken heyecan ve umut dolu duygularla aile içinde hep birlikte yılbaşı gecesi için yapılacaklarımızı planlarız. Planlanan aktiviteler aile bağlarını güçlendirirken, çocuklarınıza vereceğiniz yaşına uygun görevler sorumluluk almalarına ve olumlu anılar biriktirmelerini sağlayacaktır” dedi.
#ÇOCUK