Dünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaArjantin Güney Amerika'da yer alan bir ülkedir. Güney Amerika'nın en güzel ülkelerinden biri olan Arjantin iklimi ve doğal güzelliği ile ön plana çıkmıştır. Arjantin özellikle şehirleri ile ünlü bir ülkedir. Arjantin her yıl binlerce turistin akımına uğrayan bir ülkedir. Dolayısıyla ülkede turistik pek çok yer bulunmaktadır. Peki, Arjantin'in şehirleri neler? Arjantin başkenti ve nüfus bilgileri nelerdir? Arjantin yüzölçümü nedir? Arjantin telefon ve posta kodu bilgileri nedir? Sizler için bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Arjantin'in Şehirleri Neler?Türkiye’nin kurtarma operasyonu yapmadığı Arjantin’de 25 kişilik gezgin ve öğrenci grubunun mahsur kaldığı ortaya çıktı. Gezginlerden Gözde Orgun, “Otel ve hosteller kapalı. Sağlık güvencemiz yok. Türkiye’ye dönmek istiyoruz” dedi.
#GazetehaberleriDünyada öyle noktalar var ki her yıl milyonlarca turistin akınına uğramıyor belki ama popülerliği sahip olduğu ayrıcalıklı doğadan geliyor. Benzerine az rastlanır coğrafyası ile her zaman gidilmeyen ama bir kez gidildiğinde de ömür boyu unutulmayacak yerler… Sadece fotoğraflarına baktığınızda bile kendinizi, “gerçek olamayacak kadar güzel” diye düşünürken bulacağınız 6 harika rotayı tanımaya ne dersiniz?
#Güzel YerlerBelki siz çoktan planınızı yaptınız, hatta biletinizi bile aldınız. Güney beldelerimiz mi, Avrupa mı? Ege mi yağmur ormanları mı? Peki, daha uzağa gitmeye ne dersiniz? Okurumuz Ayça İnce Önkal, sırt çantasını omzuna takıp Rio’ya vardı ve ömründeki en güzel yılbaşını Güney Amerika’da geçirdi.
#YılbaşıBugüne kadar seyahat edeceğim yerlere karar verme konusunda bana en çok ilham veren hep filmler oldu. İzlediğim herhangi bir filmin kısacık bir sahnesinde gördüğüm bir mekânı görebilmek için yıllarca beklediğimi hatırlıyorum. Örneğin Indiana Jones’un üçüncü macerasından sonra yıllarca Petra’nın El Hazne’sini görmeyi beklediğim gibi... Şimdi de Butch Cassidy and the Sundance Kid (Sonsuz Ölüm) filminin izinde Patagonya'dayım...
#PatagonyaArjantin'in güneybatısındaki Patagonya bölgesinde bulunan Perito Moreno buzulunda kırılma süreci başladı. Perşembe günü ilk kopuşun yaşandığı buzuldaki kırılma anına tanıklık etmek için 4 bin turist, günler öncesinden buzula 80 kilometre uzaklıktaki El Calafate kentine akın etti. Dev buzuldan ilk, 250 metre genişliğinde ve 70 metre yüksekliğinde bir kütle koptu.
#BuzulSizin yerinizde olsam, 2016 yılında Patagonya’ya bir yolculuk planlarım. Yalnız, gideceğiniz ayı iyi seçmelisiniz. Çünkü kuzey yarımküre ile güney yarımküre iklimleri aynı değil. Yani biz kışı yaşarken onlar yazı yaşıyor. Onun için önerime uyup da bu uzun yolculuğa çıkmaya niyetlenirseniz, ya nisan sonuna kadar gerçekleştirin ya da gelecek kasım-aralık aylarını bekleyin.
#PatagonyaPatagonya, Güney Amerika’nın Arjantin ile Şili tarafından paylaşılan güney bölgesindeki uçsuz bucaksız coğrafyaya verilen isim. El değmemiş doğası, Patagonya’yı yeryüzünde cenneti yaşayabileceğiniz birkaç yerden biri yapıyor. Bölgede 2.5 ayını geçiren okurumuz Şefik Bağdadıoğlu izlenimlerini yazdı.
Havayolu ve bankaların harcamaları uçak biletine dönüştüren yeni kampanyaları millere rağbeti artırdı. Sadece THY’nin mil programına katılanlar bile son üç yılda yüzde 60’lık sıçramayla 2.5 milyon kişiye ulaştı. Rekabetin keskinleşmesi tüketiciye yeni seçenekler getiriyor. Alışveriş ve uçuş puanlarını kullanmakta ustalaşan 12 gezgin, mil kullanma alışkanlıklarını, unutamadıkları gezilerini anlattı.
Arjantin’in Ushuaia kenti dünyanın güney ucundaki son yerleşim. Aralık ve ocak ayında bölgede havalar biraz ısınınca Antarktika ve buzul turlarına çıkanların uğrak yeri olan şehir aynı zamanda kruvaziyer limanı. <b>Gezgin Aynur Koç,</b> geçen yıl ocak ayında iki gün konakladığı şehri yazdı.
İstanbul’da yaşayan Temel Tacal (51), ortopedi uzmanı. Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sanatsal anatomi dersi veriyor. Aynı zamanda fotoğrafçı. Sırt çantasıyla dünyayı gezen Tacal, yılda en az iki kez uzak coğrafyalarda üçer haftalık yolculuklara çıkıyor. Geçen temmuzda gittiği Guilin için “İki nehir, dört gölle çevrili. Endüstriyel kirlilikten uzak, üstelik UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde” diyor.
Ayten Çöl (60), doktorasını Münih Üniversitesi’nde tamamlayan bir hititolog. Yılın 11 ayı Amasya’da, babasından kalan iki bin dönümlük çiftlikte tohum üretiyor. Kışın, sırt çantasıyla yollara düşüyor. 50 yılda gitmediği, görmediği ülke neredeyse kalmamış. İki yıldır Latin Amerika’yı keşfediyor. 29 Aralık’ta Kostarika, Honduras, San Salvador, Panama’yı içeren üçüncü ve son Latin Amerika turuna çıkacak. “Güney Amerika’nın tamamını gezdim, beni en çok Iguazu Şelalesi’nin görkemi, Perito Moreno buzulunun can çekişmesi etkiledi” diyor.
Zeynep Atılgan Boneval (35), işletme eğitimi aldı. Çeşitli firmalarda yöneticilik yaptı, dünyayı gezdi. Eşi Alp Boneval’le (42) bir kayak gezisinde tanıştı. Rotayı Doğu’ya çevirip keşif gezilerine çıktılar, macera turlarına katıldılar. İki yıl önce Yeni Zelanda’da, dört bin metreden boşluğa bırakıverdi kendini.
Bu, Osman Bülent Demirağ (56) ile ikinci röportajım. 2005 Aralık’ında konuştuğumuzda, deli gibi bir tempoyla çalıştığı işini bırakmış, beş senedir Asya senin Afrika benim şeklinde dünyayı geziyordu. Geçen sürede bağımız kopmadı, beni gittiği yerlerden haberdar etti, dönüşlerinde fotoğraflarını yolladı.
Arjantin ile Şili arasında kalan ve Antarktika’nın yukarısında, dünyanın en güney noktası olan Patagonya sadece adının cazibesinden dolayı bile insanların gidebileceği bir yer. Doğal güzellikleri ile yeni ilgi merkezi olan bölgede penguenlerden balinalara, deniz aslanlarından kormoranlara yüzlerce farklı canlı yaşıyor. Patagonya’da göllerden şelalelere, buzullardan karlı zirvelere, görsel bir şölende her yıl milyonlarca turist yaşamın tadını çıkartıyor.