Başlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeSürdürülebilir yaşam ilkeleri doğrultusunda ekolojik denge bilincine sahip bireyler yetiştirmenin ilk adımı okul öncesi dönemden itibaren başlar. Bu dönem, doğa üzerinde bıraktığımız olumlu ya da olumsuz etkiler konusunda bilinçaltımızda farkındalık kazandığımız zaman dilimlerinden birisi. Okul öncesi dönemde doğanın yaşamımızdaki rolünün içselleştirilebilmesi için çocuklarımızın sorgulamasına, somut deneyimler yaşamasına, doğadaki canlı cansız etkileşimi keşfetmelerine fırsatlar sunulması gerekiyor. İşte bu süreçte ailelere büyük görevler düşüyor.
#Konuk YazarLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından her yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesi uzmanlar tarafından yorumlanıyor. Eğitim kurumlarının ilgili birimleri soruları analiz edip bu yılki sınavın değerlendirmesini yaptı. İşte uzman kurumlardan bu yılki sınavın detaylı analizi.
#LGSBM nezdindeki Çocuk Yardım Fonu UNICEF, gelişmiş ülkelerdeki refah düzeyi ve tüketimine göre dünyada ne kadar doğal kaynak harcandığını ve çevreye ne kadar zarar verildiğini araştırdı. Araştırma sonucu gelişmiş ülkelerdeki tüketimin yüksek düzeyde eşitsiz olduğunu ortaya koydu.
#UNICEFDaha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu. Biz de bu araştırmanın sonuçlarını ve doğru su tüketimi meselesini uzmanlarla birlikte masaya yatırdık...
#Su Arıtma CihazlarıEkolojik ayak izi, insanların günlük tüketim alışkanlıklarının hesaplandığı sistemdir. Bunlar yemek, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçlardan oluşmaktadır. Doğa üzerinde insanoğlunun bıraktığı olumsuz etkileri gözler önüne seren göstergelerden biri de ekolojik ayak izidir. Türkiye, kişi başı toplam ekolojik ayak izi değeri olan yaklaşık 2,7 küresel hektarla listenin orta sıralarında yer alırken, Mozambik, Burundi, Bangladeş, Sierra Leone, Pakistan, Tacikistan, Gine-Bissau, Myanmar ekolojik ayak izleri en küçük ülkeler arasında bulunuyor. İşte, ekolojik ayak izi hakkında detaylı bilgiler
#Ekolojik Ayak İzi2019’da Dünya’nın bir yıllık kaynağını 29 Temmuz’da tüketmiştik. Bu yıl salgın nedeniyle bu tarih 22 Ağustos’a kaydı. Türkiye’nin karnesiyse maalesef pandeminin olumlu etkilerine rağmen endişe verici... Ülkemiz 26 Haziran’dan itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını kullanmaya başladı. Maaşı bitirdik, kredi kartından yiyoruz.
#Gazetehaberleriİklim değişikliği, tüketici tercihleri, kentleşme, demografi, tarımsal kirlilik ve aşırı hasat gibi unsurlar, doğada biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyerek yaklaşık 1 milyon canlı türünü yok olma tehlikesiyle baş başa bıraktı.
#BitkiZ kuşağı dediğimiz yeni neslin çocukları, iklim değişikliğinin etkilerine ve etkilerine karşı gelecekteki refahlarını sağlamak için giderek daha fazla harekete geçiyor. Yeni yapılan araştırmalar ise çocukların ebeveynlerini daha sürdürülebilir davranmaya teşvik etmede büyük rol oynadığını bizlere gösteriyor. Dolayısıyla çocuklar, iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli davranış değişikliklerini teşvik edecek politikalar oluştururken göz önünde bulundurulması gereken kilit aktörler olarak karşımıza çıkıyor.
#Serkan SoyuerBaykuş uğursuz, sırtlan çirkin, tilki hırsız, yarasa sevimsiz değildir. Olsa olsa, içinde yetiştiğimiz kültürel ortamda, kendi bakış açımızla, onlar için uygun gördüğümüz yakıştırmalardır. Yeter ki çocuklarımızın özünde var olan keşfetme duygusunu özgür bırakalım; havası, suyu, toprağı ve canlı yaşamıyla çekinmeden doğayla bütünleşmeleri için onları yüreklendirelim, destekleyelim.
#WWF- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
#GazetehaberleriDoğa koruma alanında Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanırken, yepyeni bir dönemin de kapısını aralıyor. Genel Müdür Aslı Pasinli’yle büyük hızla tüketmekte olduğumuz gezegenimizi ve kendimizi nasıl kurtarabileceğimizi konuştuk.
#WWF-TürkiyeDansın ve davulların ülkesi Vanuatu, 260 bin civarında nüfusa sahip bir Okyanusya ada ülkesi. Dansın ve davulların ülkesi Vanuatu, 260 bin civarında nüfusa sahip bir Okyanusya ada ülkesi Vanuatu, İngiltere merkezli Yeni Ekonomi Vakfı’nın (NEF) da aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşlar tarafından, dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı ülke seçildi.
#VanuatuSealed Air Türkiye Genel Müdürlük Ofisi, çevreye saygılı bir şirket olmak ve insanlığın doğal kaynaklar üzerindeki baskısını azaltmak amacıyla katıldığı WWF-Türkiye Green Office (Yeşil Ofis) Programı kapsamında WWF’in Green Office diplomasını almaya hak kazandı.