Besin değeri bakımından oldukça zengin olan fava Ege bölgesine ait muhteşem mezeler arasında yer alıyor. MasyerChef ekranlarında yarışmacıların en iyisini yapmak için çalıştığı Ege usulü fava nasıl yapılır, nasıl kullanılır merak edenlere, işte MasterChef fava tarifi ve malzemeleri…
#FavaYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeMeyhane bir yaşam felsefesi ve o felsefeye uygun bir yeme-içme-sohbet ortamı demek. Güzel vakit geçirip stres atmaya uygun olacak ama eğlence adına barbarca davranışlara çanak tutan bir ortam olmayacak. İşte Asmalımescit’teki Cavit’te bu ustalık sergileniyor. Yemeklerinden söğüş kuzu beyin, soğanlı fava ve hamsi kuşu hayalimdeki meyhanede olması gerekenler...
#MeyhaneŞef kimliğini kültürümüzün en sevilen gelenekleri ocakbaşı ve meyhaneyle parlatan iki isimden bahsetmek istiyorum size bu hafta. İlki memleketlim Ali Dövenci’nin evine, Mersin’e dönerek açtığı ocakbaşı Arak. İkincisiyse yaratıcı ve özenli işlerini çok başarılı bulduğum Alp Çekici’nin Caddebostan’daki HaNi Bi Meyhane’si. Her ikisinde de tattığım tüm lezzetlerin tadı hâlâ damağımda...
#ArakYunan adalarından Patmos, tam bana göre. Ne çok büyük ne çok küçük. Ne bir ‘vur patlasın çal oynasın’ tipi parti adası ne de aşırı sessiz. Okuyucularım en sevdiğim mekânının Tsipouradiko olduğunu bilir. Taraması, marine edilmiş çiğ balıkları, fava üzerinde gelen karamelize ahtapotu… Ucuz ve güzel mezeler içinse adres Houston.
#PatmosYemek yemek oldukça keyifli aynı zamanda insan yaşamının devam edebilmesi için bir ihtiyaçtır. Ancak yemekler bazı ek ürünler ile daha lezzetli ve hoş hale getirilebilir. Yemek sofraları şenlik katan mezeler, aperatif atıştırmalıklardır. Meze isimleri nelerdir? En çok sevilen meze çeşitleri ve türleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Çeşme ve Alaçatı’yı da içine alan yarımada; zeytini, üzümü, otları ve mübadelenin zenginleştirdiği mutfağıyla gerçekten özel bir coğrafya. Son dönemde yılların Bodrum’una kafa tutan gözde tatil destinasyonu. Bu hafta sizi Çeşme-Alaçatı hattında bir yemek turuna çıkaracağım.
#Çeşme LezzetleriHürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde İstanbul'un Balat semtinde bulunan Sahil Restoran'ı yazdı. Mekânın yemeklerinin lezzetini ve kalitesini öven Milor, "Keşke İstanbul'da Sahil gibi 10 lokanta olsa" yazdı. Milor'un değerlendirmesi de 5 üzerinden 4,5 yıldız oldu.
#Vedat MilorYıllardır anlatıp dururlar ama bana hiç geçmemiş; şirin bir memleketçilik, abartılı bir ‘siz-biz’cilik sanmıştım İzmirlilerin sitemlerini. Çeşme’yi, İstanbullu işgali başlamamışken ilk kez gördüm ve bir İzmirli gibi yaşadım geçen hafta. Bambaşka bir kafa. Hadi bu hafta gidemediniz... Ama okulların kapanmasına hâlâ var; önümüzdeki hafta sonu siz de deneyebilirsiniz. Sonra büyük göç başlayınca, bir dahaki yazı bekleyeceksiniz.
#Savaş ÖzbeyŞu sıralar başı fena halde dertte olsa da, Yunanistan yiyip içmekten de kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Üstelik bu komşumuzun yemek kültürü de eğlence kültürü de bizleri epey etkiledi. Hala pek çok restoranda bile onların meze ve yemek pişirme yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Yunan ve Rum lezzetlerini mönüsünde en iyi değerlendiren restoran ve meyhaneleri yazarlara, gurmelere ve bu kültüre aşina isimlere sorduk.
Sizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.
Yönetmen Harun Özakıncı’nın (46) çocukluğu Bodrum’da geçti. Bu sahil kasabasını tutkuyla sevdi, şimdi eski günlerini özlemle anıyor. Son yıllarda ortaya çıkan bozulmayı hicvettiği, Bodrumluların rol aldığı filmi “Hadigari Cumhur” mayısta vizyona girdi. Temmuza kadar gösterimde kalacak. Özakıncı, Bodrum’da geçmişin dokusunu yaşatan 10 mekanı anlattı.
Masayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir.
Ünlü bir turizm adresi olan Çeşme, bir yandan da tipik Ege kasabası özelliklerini yaşatıyor. Çeşme deyince birçok insanın aklına gelen ilk tatlar midye dolma, kumru ve süt darı (mısır). Çeşme merkezde, sakızlı dondurma ve sakız reçelinin yapılageldiği eski pastaneler; zeytinyağı, otlar, deniz ürünleriyle yapılmış envayi çeşit yemek ve mezeleriyle köklü restoranlar varlıklarını bugün de sürdürüyor.
Bu hafta Ankara Hürriyet’te, komşumuz Yunanistan’ın Türk ve Osmanlı mutfaklarıyla birçok ortak unsura sahip olan lezzetlerini tanıtıyoruz. Zeytinyağı, balık, meze, salata ve uzo’yla olduğu kadar kebap, baklava gibi Türkiye ve Ortadoğu’ya özgü bildiğimiz lezzetlerle de öne çıkan Yunan Mutfağı’nda bazı yemeklerin kökeni Antik Yunan’a kadar giderken, birçok yemek de Yunanistan coğrafyasının ve ilişki içine girdikleri kültürlerin etkisiyle bugünkü zenginliğine kavuşmuş.
Taksim Changa’nın ortakları Tarık Bayazıt ile Savaş Ertunç, artık bir müze restoran da işletiyorlar. Sakıp Sabancı Müzesi’nin restoranı Müzedechanga’nın ahşap ağırlıklı İskandinav esintili dekorasyonu ise Autoban imzası taşıyor. Autoban’ın iki ortağı mimar Seyhan Özdemir ve ile mimar Sefer Çağlar’la Changa’nın işletmecilerinin ortak zevkleri, huzurlu bir mekan yaratmış. Restoran ilk sınavını Picasso Sergisi nedeniyle, Sabancı Ailesi’nin geçtiğimiz pazartesi düzenlediği yemekte başarıyla verdi.