Soğuk mezenin en iyi on adresi

Güncelleme Tarihi:

Soğuk mezenin en iyi on adresi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 00:00

Masayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir.

Haberin Devamı

Sebzelerden, otlardan, deniz mahsullerinden hazırlanan bu mezeler masaya küçük tabaklarda getirilir, paylaşılır ve azar azar yenir. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi soğuk meze adreslerini sorduk. İstanbul meyhaneleri listeye ağırlığını koydu ama Ege otlarıyla Doğu Akdeniz’in acılı lezzetleri de kendine yer buldu.

EN İYİ 10

1-Yakup 2 Restoran İSTANBUL
2-Cumhuriyet Meyhanesi İSTANBUL
3-Bay Nihat AYVALIK
4-Giritli Restoran İSTANBUL
5-Refik Meyhanesi İSTANBUL
6-Kör Agop Meyhanesi İSTANBUL
7-Despina İSTANBUL
8-Boncuk Meyhanesi İSTANBUL
9-Ogün Meyhanesi İSTANBUL
10-Anadolu Restoran ANTAKYA

YAKUP 2
20 yıldır aynı aşçı


Restoran, 1975’te İstanbul Tünel’deki ilk yerinde Yakup adıyla kuruldu. 1977’den beri Asmalımescit Sokak’taki ikinci yerinde Yakup 2 adıyla hizmet veriyor. İsmi, sahibi Yakup Arslan’dan geliyor. Restoranda yemekleri 20 senedir aynı aşçı, Cemal Usta yapıyor. Semizotu, acılı ezme, acılı zeytinyağlı dolma, piyaz, torik lakerda, karides ve ahtapot söğüşü gibi 40 çeşit meze servis ediliyor. Yakup 2’de deniz mahsulleri 14, diğer mezeler 7-9 lira. En az 10 kişilik gruplara yapılan fiks mönüde 12 çeşit soğuk meze, 3 çeşit ara sıcak, tatlı ve meyve, ana yemek ve limitsiz yerli içki fiyatı 65 lira. Tel: (0212) 249 29 25

CUMHURİYET MEYHANESİ
80 çeşit meze var


Beyoğlu’nun en eski meyhanelerinden olan Cumhuriyet Meyhanesi’nin 120 yılık bir geçmişi var. Ali Şimşek ve Ali Osman Karabay tarafından işletiyor. 80-90 çeşit soğuk meze bulunuyor. Mezeleri Metin Danışman ve Halis Özcan hazırlıyor. Balık meze çeşitleri arasında ahtapot, karides, lakerda, soslu hamsi, karışık deniz mahsulleri var. En çok tercih edilen mezeler, zeytinyağlı sarma, şakşuka, radika, deniz börülcesi, turpotu ve enginar. Müdavimleri arasında sanatçılar, iş adamları, gazeteciler, politacılar ve yazarlar var. Meze fiyatları 5-10 lira arasında. Tel: (0212) 252 08 86

BAY NİHAT
Adını duymadığınız otlar


Alibey (Cunda) Adası’nda 1978’den beri hizmet veren mekanın işletmecisi Hakan Bekit, mutfak şefi Savaş Irlan. Kışın 70, yazın 100’ü aşkın meze çeşidi bulunuyor. Arapsaçı, hindiba, turpotu, deniz börülcesi, ısparaca, izvinya, hardal, popules, maraya, patriça koruğu, kaya koruğu, akkız, zohu, layada ve yabancı dağ cibesi gibi otlardan tam 30 çeşit ot mezesi yapıyorlar. Ot mezelerinden deniz kestanesi sadece Cunda Adası’nda yenilebiliyor. Balık sucuğu, balık kokoreç ve damla sakızlı ahtapot spesiyallerinden. Meyhane kışın 19. yüzyıldan kalma taş binada; yazın deniz kenarına taşınıyor. Deniz ürünlerinin porsiyonu 10-15, zeytinyağlı mezeler 8-10 lira. Tel: (0266) 327 10 63

GİRİTLİ RESTORAN
Girit lezzetleriyle meşhur


1997’de Bodrum Türkbükü’nde kuruldu, orada adını duyurdu. Sahibi Ayşe Şansılay 2002’de Ankara’da, 2004’te İstanbul Cankurtaran’da şube açtı. Girit’in meşhur otlarını, salata ve kavurmalarını yapıyorlar. Arapsaçı salataları, lorlu ısırgan, çekişte denilen Girit zeytini, kokulu otlarla marine levrek ve köpoğlu mancası mezelerden bazıları. Mezelerin yapımında ve sunumunda dört çeşit zeytinyağı kullanılıyor. Fiks mönü, 18-20 çeşit meze ve limitsiz yerli içkiyle 85 lira. Ev yapımı likör çeşitleri de var. Tel: (0212) 458 22 70-71

REFİK MEYHANESİ
Asmalımescit’in en eskisi


1954’ten beri açık olan bu meyhane, bugün lokanta ve kafelerle dolu Asmalımescit’te en eski mekanlardan biri. Sahibi Refik Arslan mekanının işletmesini oğulları R. Refik ve Reha Arslan’a devretti. Refik’te 20 çeşit meze var. Lahana sarma, pazı kavurma, pilaki, haydari, patlıcan salatası, fava, arnavut ciğeri, kuzu sarma ve acılı ezme en sevilen mezelerinden bazıları. 10 kişilik grup için fiks mönü sekiz çeşit meze, ciğer, börek, kalamardan oluşan ara sıcak, ana yemek (et veya balık), meyve ve tatlı, limitsiz yerli içki 60 lira. Tel: (0212) 243 28 34.

KÖR AGOP MEYHANESİ
Her akşam fasıl var


Kör Agop, 1938’den beri Kumkapı’da. Lokanta adını ilk sahibi Agop İnciyan’dan alıyor. Ölümünün ardından oğlu Hayko uzun yıllar meyhanenin başında kaldı, şimdi torunu Daniel işletiyor. Ermeni ve Türk mutfağının mezelerini bulabilirsiniz burada. Ermeni mutfağının en ünlü mezesi topik, akciğer yahnisi, Ermeni usulü sarma ilk akla gelenler. Topiğin içinde nohut, patates ezmesi, kuş üzümü, şam fıstığı, kavrulmuş soğan, baharat ve tahin var. Topik 6, balık salatası 5, pilaki 4, Ermeni usulü sarma 4, lakerda, karides ve ahtapot gibi mezeler 15 lira. Her akşam canlı fasıl var. Tel: (0212) 517 23 34

DESPİNA
Eski Rum meyhanesi

Haberin Devamı

Kurtuluş’taki meyhaneyi 1946’da Madam Despina açmış. Erdoğan ve Ercan Tekin kardeşler mekanı Madam Despina’dan devralarak geleneği sürdürüyorlar. Yemekleri de Madam Despina’nın yetiştirdiği aşçılar hazırlıyor. 16 çeşit zeytinyağlı, 5 çeşit balık ve 4 çeşit ot meze tabağı var. Günlük 10 çeşit zeytinyağlı mezenin hazırlandığı Despina’da Rum pilakisi, paçanga, yaprak ciğer en sevilenlerden. Zeytinyağlı meze tabağı 4, balık meze tabağı 8 lira. Müdavimleri arasında Oktay Ekinci, Ali Sirmen, Vefa Zat ve Armağan Çağlayan var. Tel: (0212) 247 33 57

BONCUK MEYHANESİ
Balığı ve otuyla klasik mönü


Beyoğlu Nevizade Sokak’taki mekan 1991’de kuruldu. Sahibi Bekir Anık. Her gün 25 meze hazırlanıyor. Bu mönüden bazı örnekler şöyle: Zeytinyağlı çalı fasulye, kuru börülce, bomba pilaki, fesleğen soslu mezgit, somon pastırma, soya soslu uskumru, Brüksel lahana, sardalya pilaki, turşu çeşitleri, radika ve semizotu. Müdavimleri arasında Ali Dürüst, Özhan Canaydın, Ali Koç, Engin Günaydın, Toktamış Ateş ve Kenan İmirzalıoğlu var. Zeytinyağlı mezeler 4, deniz mahsulleri 8 lira. Fiks mönü 10 çeşit meze, 4 çeşit ara sıcak, ana yemek, meyve ve limitsiz yerli içkiyle 45 lira. Tel: (0212) 243 12 19

OGÜN MEYHANESİ
İki çeşit meze grubu var


Ogün Nergiz tarafından 1988’de kurulan mekan, ilk açıldığında balık restoranıydı, sonradan meyhaneye dönüştü. Zeytinyağlılar ve deniz mahsulleri olmak üzere iki meze grubu var. Zeytinyağlılarda zeytinyağlı pilaki, patlıcan salatası, börülce, enginar, midye dolma gibi 20’ye yakın çeşit var. Balıklı meze mönüsünde tarama, ahtapot, çiroz, lakerda, karides, kalamar dolması ve istiridye çeşitleri mevsime göre sunuluyor. Deniz ürünlerinin porsiyonu 15, zeytinyağlı mezeler 5 lira. Grup masalara fiks mönü fiyatı 60-75 lira arasında değişiyor. Tel: (0212) 573 41 33

ANADOLU RESTORAN
Güneyin lezzetleri


Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait tarihi bina Haydar Erkek tarafından restore edildi ve restoran olarak işletilmeye başlandı. Yazlık ve kışlık 3 salonu bulunan Anadolu Restoran özellikle kente gelen sanatçılar ve turistler tarafından tercih ediliyor. Burada Ege mezeleri dışında Güney ve Güneydoğu mezeleri de önemli. Humus, cevizli biber (muhammara), çiğ köfte, kısır, içli köfte gibi. Ayrıca patlıcan salatası, kekik salatası, zeytin salatası, tarator, ve yoğurtlu mezeler de var. Yöresel meze ve yemeklerin fiyatı 5 lira civarında. Tel: (0326) 215 33 35.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!