Damla Durakçay ‘Stüdyodan Canlı’ adını verdiği kısa çalarını şubat ayının ilk günlerinde dinleyicisiyle buluşturdu. Bu EP’de son dönemde yayınladığı şarkıların canlı versiyonları ve Sezen Aksu cover’ı Seni Kimler Aldı yer alıyor. Bu özel yorumun videosunu iki hafta önce yayınlayan sanatçı geçtiğimiz günlerde Ben Anlarım şarkısının canlı videosunu da izleyiciye yine kendi kanalından sundu. Sevgili Damla bu EP ile ilgili sorularımı yanıtladı.
#Damla DurakçayBir dönem kalabalıktan zor yürünen, sokak eğlencesiyle meşhur, İstanbul’un popüler mahallesi Asmalımescit son yıllarda karanlığa gömülmüştü. Narmanlı Han’ın yenilenmesi ve mahalleye açılan farklı tarzda mekânlarla birlikte sosyal hayat yüzünü yeniden Asmalı’ya çevirdi. Küllerinden doğan mahallenin son durumunu esnafıyla konuştuk, gündüzünün ve gecesinin nabzını tuttuk.
#Asmalımescitİstanbul’da yeme-içme dünyasının sembol isimlerinden biri Ece Aksoy… Yemeklerinin müdavimleri arasında Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar gibi isimler var. Geçen ay sektördeki 40. yılını, lokantası ‘9 Ece Aksoy’ ise Asmalımescit’teki 15. yılını geride bıraktı. Bu vesileyle hem ‘mutfaktan önce’ki hayatının hem de mekânlarının hikayesini dinledik. Üstüne tatlı niyetine; bayram sofraları için tüyolar aldık.
#Ece AksoyTürkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan “İncili Gastronomi Rehberi” ödül töreni önceki akşam gerçekleştirildi. The Ritz-Carlton, İstanbul’da düzenlenen gecede gastronomi dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi.
#İncili Gastronomi RehberiÇok yakın zamana kadar sadece Türk değil, dünya sosyetesini ağırlayan Kuruçeşme hattı bugün terk edilmiş şehirler gibi. Nerede o Reina’lar, Sortie’ler, Zihni’ler, Ece Bar’lar... Yazık, trilyonluk yatırımlar... Issız caddede yürürken yıllar öncesinden bu nakarat geliyor aklıma. Sezen Aksu’dan... Sanki hâlâ yankılanıyor Boğaz’da.
#YazarYeme-içme ve eğlence, pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Üstelik tünelin ucunun aydınlanacağına dair bir belirti de yok. Sizi bu hafta bu dünyayı enine ve dikine bilen çok özel iki insanla tanıştırıp gelinen son durumu aktarmaya çalışacağım.
#YazarSosyal hayatın başaktörleri yeme-içme mekânları, salgın önlemlerinin gevşetileceği günleri bekliyor. Lüks kulüplerden esnaf lokantalarına müdavim mekânlarının patronları ve işletmecilerine karantina sonrasıyla ilgili planlarını, beklentilerini ve öngörülerini sorduk.
#GazetehaberleriSevginizi katın, kısık ateşte pişirin.Kilo vermek/sağlıklı beslenmek/para biriktirmek... Yeni yıl kararlarınız arasında bunlardan en az biri varsa yolunuz evde yemek yapmaya çıkıyor demektir. Mutfak, pek uğradığınız bir yer değilse nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Alanında uzman isimlerin, başlangıç seviyesindekiler için hazırladığı bu önerilere göz atın. Şimdiden elinize sağlık!
#Yemek YapmaYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluBurası yaratıcısının imzasını çok güçlü olarak taşıyan, nevi şahsına münhasır bir mekân. Görmüş geçirmiş ve çok boyutlu biri olan Ece Hanım’ın evinin uzantısı gibi bir yer. Ece’nin malzeme seçme, yemek tasarlama ve pişirme hüneri kadar yaşam felsefesi ve tarzının, mekânın her yerine yansıdığını söyleyebilirim.
#Vedat MilorBurası yaratıcısının imzasını çok güçlü olarak taşıyan, nevi şahsına münhasır bir mekân. Görmüş geçirmiş ve çok boyutlu biri olan Ece Hanım’ın evinin uzantısı gibi bir yer. Ece’nin malzeme seçme, yemek tasarlama ve pişirme hüneri kadar yaşam felsefesi ve tarzının, mekânın her yerine yansıdığını söyleyebilirim.
#Ece AksoyMüdavimin oldu mu, böyle olacak: Şarkıcılardan Sezen Aksu. Şairlerden Melih Cevdet. Bestecilerden Onno Tunç. Oyunculardan Uğur Yücel. Reklamcı Ersin Salman, yazar Yıldırım Türker, gazeteci Mehmet Y. Yılmaz... Hep en büyükler, işinin en iyileri.
#Savaş ÖzbeyBEGÜM Doğan Faralyalı’nın önderliğinde başlayan bir hareket. Ben çok sevdim. Tebrik ederim. Çok da faydalı. Birdenbire, bu sabah kendimi kahve içerken bir kâğıda ortak değerlerimizi sıralarken buluverdim... Hepsi olumlu değil ama çoğu olumlu. Bu liste uzaaaar gideeer. İyi ki bu topraklara aidiz!
#Ayşe ArmanGençler de yazıyı okusun diye zaman zaman yaptığım gibi bu hafta tweet’ler halinde yazacağım. Yani cümlelerimdeki harf sayısının 140’ı geçmemesine dikkat edeceğim. Konumuz domates. Çünkü manav tezgâhlarına tarla domatesleri sökûn etti. Yani tatsız, içi kazıklı sera domateslerinden kurtulduk. Artık gerçek domates yiyebiliriz.
#Mehmet YaşinGençler de yazıyı okusun diye zaman zaman yaptığım gibi bu hafta tweet’ler halinde yazacağım. Yani cümlelerimdeki harf sayısının 140’ı geçmemesine dikkat edeceğim. Konumuz domates. Çünkü manav tezgâhlarına tarla domatesleri sökûn etti. Yani tatsız, içi kazıklı sera domateslerinden kurtulduk. Artık gerçek domates yiyebiliriz.
#DomatesKendinize vakit ayırmanın zamanı gelmedi mi? Sevgilinizi alıp baş başa romantik bir yemek yiyin. Manzarası, konsepti ve lezzetli yemekleriyle unutamayacağınız bir Sevgililer Günü geçireceğiniz en iyi restoranları sizin için seçtik. İşte o liste...
#Sevgililer Günü