“Çocuğunuz belki yıllar sonra, 2017’nin yaz tatilinde tanıştığım müzik, resim, sanat, bilim ya da o kişi hayatımı değiştirdi diyecek. Fark Yaratan bir tatil ile bu sürecin kapılarını açabilirsiniz” diyen Profesyonel Koç ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, çocukların da bir birey olduğunun unutulmamasını hatırlatırken, tatil dönemi için önerilerde bulundu…
#Ebeveyn Ve Çocuk İletişimiDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıDisleksi hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Semptomları ve şiddeti yaşa göre değişebilir. Genel olarak, disleksili bireyler kelimeleri basit seslere ayırmakta zorluk çekerler. Seslerin harfler ve kelimelerle nasıl ilişkili olduğunu öğrenmekte zorlanırlar, bu da yavaş okumaya ve okuduğunu anlama problemlerine neden olur. Disleksi genellikle okuma bozukluğu olarak bilinir.
#Konuk YazarÇocuklarımızı teknolojik araçların ve internetin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklardan korumak için dijital ebeveyn olmamız gerekiyor. Dijital çağ döneminde teknolojiyi yerinde, zamanında ve etkin kullanmasını çocuklarına öğretebilen ve e-davranış rol modeli olabilen anne ve babalara dijital ebeveyn denir.
#Dijital Çağda Ebeveyn OlmakOkul öncesi dönemde görsel sanatlar ile ilgili etkinliklerin bir çocuğa kazandırdığı değerler çocuğun daha sonraki öğrenim yaşamına büyük katkı sağlamakla kalmaz, geri kalan bütün yaşamı için de büyük önem taşır. Sanat bilişsel ve duygusal bir etkinlik olarak özünde oyun barındırır ve çocukların sonsuz hayal gücünü, neşesini, ön yargısızlığını, cesaretini, umudunu ve yaratıcılığını yetişkin insan yaşamına taşır.
#Doç. Dr. Devabil Kara KimdirOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiPandemiye neden olan bir virüs, yaşamın dengesini ne kadar bozabilirse COVID-19 da hepimizin yaşam dengesini o denli bozdu... İlişkilerimizi, evliliklerimizi derinden etkiledi. Kimi çiftte iyi, kimi çiftteyse kötü yönde... Biz de hazır Sevgililer Günü’ndeyken ilişkiler konusunda uzman psikologlara aşk dertlerimizi ve bunların dermanını sorduk. İlişkisi pandemiden farklı şekillerde etkilenen kişiler de neler yaşadığını anlattı.
#GazetehaberleriYarıyıl tatilinin ikinci haftası başladı. COVID-19 gölgesindeki bu tatil aileler için biraz zorlu geçiyor olabilir. Yarıyıl tatili için seyahat planları, aile ve arkadaşlarla buluşma hayalleri varsa da muhtemelen suya düştü. Bu zor günlerde çocukları evde hem oyalamak hem de psiko-duygusal gelişimlerine katkı sağlamak hiç kolay iş değil. Peki bu durumu fırsata çevirmek mümkün olabilir mi? Mesela bugünler bize çocuğumuzla bağımızı güçlendirmek için bir imkân yaratır mı?
#YAZARDünyayı etkisi altına alan koronavirüs hem yetişkinlerin hem çocukların ruh sağlığını etkileyen bir etken olarak değerlendiriliyor. Konu ile ilgili konuşan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özden Şükran Üneri, pandeminin çocuklarda ruhsal değişimler ve korkuları artırabileceğini söyledi. Üneri, pandemi, izolasyon ve günlük rutinlerinin değişimine bağlı olarak çocuklarda ortaya çıkabilecek korku duygusunun, çocuklarda çeşitli kaygıları tetikleyebileceğini, bazen de zarar verici davranışlarda artma, nedeni bilinmeyen ağrılar, konuşma sorunları gibi belirtilere yol açabileceğini söyledi.
#ÇocukPandemi döneminde önleyici sağlık tedbirleri kapsamında kısıtlamalar artarken okullarda da yeniden uzaktan eğitime geçildi. Okul öncesi eğitim alacak öğrencilerin ailelerine Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun tavsiyelerde bulundu.
#Online EğitimDeprem gibi doğal afetlerde yaşanan kitlesel travma yaşantıları, gelişim dönemleri devam eden çocuk ve ergenlerde ciddi olumsuz etkilenmelere yol açabiliyor. Her çocuğun tepkisi, yaşanılan bu afet süresinde ve sonrasında farklılıklar gösterebilir. Bu tepkiler, çocukların yaşlarına, gelişimsel düzeylerine ve bu olaydan önceki yaşam deneyimlerine göre değişebiliyor
#DepremBebekleri kitaplarla erken yaşta tanıştıracak olan Ankara’nın ilk Bebek Kütüphanesi Mamak’ta açılıyor. Başkan Murat Köse “Çocuklarımızın zihinsel gelişiminin büyük bir bölümü bu dönemde oluşmaktadır. Hayatımızdaki en önemli evrelerden biri ve biz eğitimi bu evrede sıfırdan başlatıyoruz” dedi.
#Murat YILMAZPandemi sürecinin sonlarına yaklaşırken ardımızda bıraktığımız onca gün, ebeveynler ve eğitimciler olarak kendimizi sorgulamamızı sağladı. Yoğun iş temposu, koşuşturma, hafta sonu kaçamakları, sosyal medyanın bağımlılıkları, okul ve ödevler derken durup düşünmek ve içimize dönmemiz için de bir fırsatımız oldu.
#Yeni NormalÖğretim bir hafta tatilin ardından pazartesi günü uzaktan eğitimle yeniden başlıyor. Ancak her yaş grubundan öğrenciler bu defa bambaşka bir öğretim sistemini tecrübe edecek. Tabii aileleri de. Bu süreçte aile dayanışması da öne çıkacak. Ayrıca çocuklara güven duygusu aşılamak kritik önemde.
#GazetehaberleriNeredeyse tüm anne babaların çocuklarından beklentisi güçlü, bağımsız, kendine güvenen, kendi ayakları üzerinde durabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmeleridir. Peki, çocuklarımızın istediğimiz gibi güçlü, bağımsız ve sorumluluk sahibi bireyler olmaları için onlara nasıl davranmalıyız? Bu sorunun cevabı çocukların da ebeveynlerinden beklentilerinde gizli... Uzman Psikolog Ayşe Suna Dülger, sorumluluk sahibi ve güçlü çocuklar yetiştirmek için ailelere önerilerde bulunurken, sinirli anlarda sakinleşmek için ipuçları verdi.
#Ebeveynsaglik