9 Kasım 1989’da Doğu Almanya hükümeti sürpriz duyurusunu yaptı: Seyahat kısıtlamaları hafifletilmişti. Doğu Berlinliler en yakın sınıra yığıldı, kenti ikiye ayıran Berlin Duvarı’nı aştı. Kısa süre sonra duvarın doğu ve batı tarafında toplanan Berlinliler 30 yıldır aralarına giren duvarı yok etti. Günümüzde Doğu Almanya (DDR) tematik, turistik, nostaljik bar ve restoranlarda yaşatılıyor.
#BerlinBerlin, dile kolay, tam 28 yıl boyunca ortasından geçen 46 kilometre uzunluğunda bir duvarla ikiye ayrılmış olarak yaşadı. Yıllarca ‘Utanç Duvarı’ diye anılan yapının 1989’da yıkılışı Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ve Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı oldu. 9 Kasım, duvarın yıkılışının 30. yıldönümüydü. Şehir, birleşmenin 30. yıldönümünü geçen hafta sanat enstalasyonları, konserler, sergilerle kutladı.
#BerlinTüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel BabaPekin’de 1 milyar kullanıcılı mesajlaşma ağı WeChat’in üssüne girdik. Hainan Adası’nda Bryant’dan Kidman’a yıldızların akın ettiği golf sahasını deneyimledik. Dünyanın en uzun savunma duvarı Çin Seddi’ne tırmandık. Dünyadaki en geniş saray kompleksi Yasak Şehir’e girdik.
#PekinMuğla'daki Fethiye Kalesi kazısında Apollon'a ait olduğu değerlendirilen heykel başı bulundu. Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, "Heykel başı Apollon'a ya da başka bir tarihsel kişiye ait olabilir. Matkap kullanıldığı için milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu netleşti" diye konuştu.
#MuğlaDeniz, kum, güneş, eğlence... Bodrum’dan bahsederken artık bu listeye sanatı da eklemeli. İddialı otellerin kapısından içeri girdiğinizde sizi sanat eserleri karşılıyor. Galeriler peş peşe sergiler açıyor. Sanatçılar düzenlenen özel haftalarda koleksiyonerlerle buluşuyor...
#BodrumDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaBu yıl 7’ncisi düzenlenen İzmir Uluslararası Mizah Festivali, 11 Aralık Pazartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış töreniyle başladı. Açılışta Aziz Nesin Mizah Ödülleri takdim edildi. Ödül alan sanatçılardan biri de Arnavut asıllı İtalyan ressam ve karikatürist Agim Sulaj’dı. Sulaj ile tören sonrası bir araya geldik, karikatüre ve hayata bakışını konuştuk.
#Agim SulajTokat'a yıkılıp yerine yapacak olan yeni okulun temel kazısında, tarihi hamama ait kalıntılar bulundu. Tokat Valisi Numan Hatipooğlu, "Burada eski bir hamam kalıntısı var. Bu hamam kalıntısını tamamen ortaya çıkaracağız. Açık hava müzesi haline getireceğiz’’ dedi.
#TokatTokat'a yıkılıp yerine yapacak olan yeni okulun temel kazısında, tarihi hamama ait kalıntılar bulundu. Tokat Valisi Numan Hatipooğlu, "Burada eski bir hamam kalıntısı var. Bu hamam kalıntısını tamamen ortaya çıkaracağız. Açık hava müzesi haline getireceğiz’’ dedi.
#TokatRestore edilen Zeyrek Çinili Hamam’da devam eden ‘Kalıntıların Şifası’ başlıklı sergi 30 Kasım tarihine kadar uzatıldı. İlhamını, hamamın arkeolojik bir kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden alan, küratörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği ‘Kalıntıların Şifası’ sergisi ile Mimar Sinan imzası taşıyan bu önemli kültür mirasının her bölümü 30 Kasım’a kadar ücretsiz gezilebilecek.
#Zeyrek Çinili HamamDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaCumhuriyet’in ilanının ardından modern Türkiye’nin kurulmasında sanata da önemli bir rol düşüyordu. Peki, geçen 100 yılda bu topraklarda sanatı şekillendiren olaylar neler oldu? Müzecilikte hangi noktaya gelindi? Sanat tarihçilerimiz Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ve Ayşe H. Köksal anlattı.
#CumhuriyetKabataş Erkek Lisesi’nden dönem arkadaşıdır edebiyatımızın iki büyük ustası, Behçet Necatigil ve Tahir Alangu. Berlin’den Tahir Alangu’ya gönderdiği bir mektubunda şöyle yazar Necatigil: “Ne kadar isterdim Beşiktaş - Ortaköy yolunun üzerinde olmayı. Bir duvar dibinden, bir kedi gibi sürtünerek yürümeyi.”
#Kedi MüzesiAnkara’nın kent mekân hafızasında tarihi kuleler bulunur. Bunlar Ankara Kalesi giriş kapısının duvarında bulunan ‘Ankara Saat Kulesi’, Türk Hava Kurumu Müzesi içinde bulunan ‘Paraşüt Kulesi’, Çankaya’da bulunan ‘Atakule’ ve yine tarihi gar binası içinde bulunan ‘TCDD Saat Kulesi.’
#Ankara KalesiYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rota