Lüks gıda tüketiminde yeni bir sayfa açıldı. Binlerce dolarlık fiyatlarıyla dudak uçuklatan trüf mantarı, Thermidor istakozu tahtını yeni yemeğe bırakıyor. Mersin balığından elde edilen beyaz havyar ve altın tozuyla yapılan "Strottarga Bianco"’nun kilosu 113,630 dolara satılıyor.
#AltınGeçen hafta Singapur’un ıslak sıcağını, tertemiz sokaklarını, nüfus yapısını, adına neden "Aslan Şehir" dendiğini, bu şehir-ülkede 7 milyon ağaç bulunduğunu, kimsenin kirada oturmadığını, sakız satışının yasak olduğunu, Singapur’un Doğulu bir ülkeden daha çok Batılı bir ülkeye benzediğini anlatmıştım. Bu hafta geriye kalan bilgileri aktaracağım.
Fındık hasadına 10 gün kala çiftçi de ihracatçı da pazar hesabı yapmaya başladı. Rekolte iyi, hastalıkla mücadelede başarı yakalandı. Fındık üreticisi Özer Akbaşlı, “Fındığı çuvala koyma maliyeti yüzde 100 arttı. Bu yıl fındığın kilogram fiyatı 150 TL olmalı” derken Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır, “Yüksek fiyat yüzünden geçen yıl ürün elimizde kaldı, iyi denge kurmak gerek” diye konuştu.
#FındıkTÜRES’e üye 25 bin restorandan bazıları, satışlarındaki yüzde 20-30’lara varan düşüşü telafi edebilmek için indirim başlattı. Hürriyet’e konuşan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, bu yıl menü fiyatlarının geldiği seviyeyi turistlerin bile pahalı bulduğunu; özellikle Arap turistlerin talebinde dönemsel olarak yüzde 40’ı bulan düşüşler yaşandığını söyledi. Tüm üye işletmelere indirim çağrısında bulundu. Bingöl’ün çağrısına kimi üyeler sınırlı ürünlerle kimileri de tüm menü ile katıldı.
#TurizmŞimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos AdasıJapon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluSağlıklı yaşam, farklı beslenme tercihleri gibi popüler akımlar tadımlara da yansıyor. Artık miksolojistler yemeklere özel alkolsüz içecekler hazırlamaya ve ortaya harika eşleşmeler çıkarmaya başladı. Önümüzdeki birkaç yılın en büyük trendlerinden biri bu olacağa benziyor.
#Ebru ErkeKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇaySosyal ve ekonomik dinamikler ‘celebrity’ yani ünlü, popüler şef olayını yaratıp işini aşkla yapan şefleri zehirledi bence. Yaratılan bu ortamın, gastronominin geldiği noktanın sorumlusu kim ya da kimler sizce? Son dönemin ilgi çeken filmi ‘Menü’ bu konularda ciddi ipuçları veriyor. Şef René Redzepi’nin restoranını kapayacağını açıklaması da benzer noktalara dikkat çeken bir mevzu...
#René Redzepi2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#Gastronomiİkizler burcu sahip olduğu pozitif enerji ile etrafına ışık saçan ve girdikleri ortamın havasını olumlu yönde değiştiren bir etkiye sahiptir. Zekası ile karizmatik bir kişilik yapısı ortaya koyan ikizler erkeklerine dair temel, fiziksel ve kişilik özellikleri, iş, aşk ve cinsel hayatları gibi pek çok ilgi uyandıran başlıkları derledik.
#İkizler Burcu ErkeğiSiz şu anda dördüncü sırada olduğuna bakmayın; Amazon’un kurucusu Jeff Bezos Bloomberg ve Forbes’a göre 2017-2021 yılları arasında dünyanın en zengin adamıydı. Bu yüzden de karısıyla olaylı boşanmasının ardından Bezos’la ilişkileri ortaya çıkan Lauren Sanchez, gerçekten de dünyanın en zengin adamıyla resmen sevgili olmuştu.
#Jeff BezosAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan BarberMüfettişlerin sayısı ve kalitesi bir sorun, değerlendirme ölçütleri başka bir sorun; öz yerine biçimi öne çıkarıyorlar. Yine de Michelin’in ülkemize gelmesine karşı değilim. Örneğin Fatih Tutak’ın TURK lokantasını kuvvetle tavsiye etmiştim. Ama şu var ki geleneksel yemekleri en doğru şekilde icra etmek puan toplamıyor. Adana kebabı. Konya tandırı. Büryan. Zeytinyağlılar. Olağanüstü tatlılar... Bunlar rehberde yok denecek kadar az ve hiçbir zaman ön plana çıkmayacak. Benim için önemli olan, mutfağımızın geleceği...
#MichelinDışarıda yaptığımız serpme kahvaltılarda yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. Sofralara onlarca tabak geliyor ama çoğu yiyemediğimiz için çöpe gidiyor. Mekanlar ne düşünüyor? Müşteriler buna nasıl bakıyor? Serpme kahvaltıları mercek altına aldık
#Serpme KahvaltıUluslararası alanda tanınmış ünlü Türk şeflerden Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak ününe ün kattı. Michelin Rehberi'nin 2023 yılı için İstanbul'daki restoranları da değerlendirme sistemine dahil etmesiyle Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen törende İstanbul 2023'ün ilk seçkisi açıklandı. Bu özel gecede Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak merak konusu oldu. Peki, Fatih Tutak kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, 2 Michelin Yıldızı alan Fatih Tutak hakkında bilgiler...
#Fatih TutakYunan adalarından Patmos, tam bana göre. Ne çok büyük ne çok küçük. Ne bir ‘vur patlasın çal oynasın’ tipi parti adası ne de aşırı sessiz. Okuyucularım en sevdiğim mekânının Tsipouradiko olduğunu bilir. Taraması, marine edilmiş çiğ balıkları, fava üzerinde gelen karamelize ahtapotu… Ucuz ve güzel mezeler içinse adres Houston.
#Patmos1999 yılında, İtalya’da bir tadım etkinliğinde tanışmıştık. Damak zevki, seçiciliği ve yemeklerle ilgili yorumlarıyla beni hemen etkilemişti. Zamanla daha iyi tanıdım ve gördüm ki gastronomi trendlerini ve yükselecek şefleri herkesten önce o keşfediyordu. Tek ölçütü, tabakta bulduğu lezzetti. Bir zamanlar çok desteklediği şefler, otantik lezzetler yerine tabak estetiğini önplana koyunca da çileden çıkıyordu. Size, geçen hafta hayatını kaybeden arkadaşım Enzo Caldarelli’yi anlatacağım.
#Enzo CaldarelliMehmet Yalçınkaya hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Masterchef'in yeni sezonu öncesinde esnaf kitabını çıkardı. Basına yansıyan "Acun Ilıcalı'nın yüzüne dolar fırlattı. Somer Şef ile kavgalı" iddialarını ilk kez yanıtlayan Mehmet Şef, Acun Ilıcalı ile hiçbir zaman için parayla ilgili bir sohbet içerisine girmedim. Hiçbir sözleşmeyi okumadım" dedi. İşte devamı...
#Mehmet YalçınkayaTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıElimde mutluluk veren bir sihirli değnek olsa, ilk dokunacağım kişi Serdar Ortaç olur herhalde. Kariyerinin zirvesinde, tribute albümü çıkmış, borçlarını kapamış, 4 ay boyunca her güne bir konser koymuşken; mutluluğuna 10 üzerinden 5 verir mi insan! “Her şeyden, yediğim kekten bile sıkıldım” diyor. Ama gözlerinin parladığı noktayı buldum. “Hayatını konu alacak belgesel” deyince “Kimsenin bilmediği daha nelerim var” cümlesini kuruverdi. Serdar bana hep iyi gelmiştir, şarkılarıyla, dostluğuyla, verdiği tavsiyelerle. Bu röportaj eğer bir Serdar Ortaç belgeselinin ilk tohumu olursa bu da benim hayatımın mutluluk hanesine yazılmış olacak.
#Serdar Ortaç