Dünyada nadir bulunan, gerçekten var olduğuna inanılamayacak kadar ilginç hayvanlar bulunuyor. Örneğin daha önce yılbaşı ağacı solucanı, kırmızı dudaklı yarasa balığı gibi canlı türlerinin adını duymuş muydunuz? Bu hayvanlar alıştıklarınızdan biraz farklılar. Hem görünüşleri hem de özellikleri… İşte o sıra dışı 10 canlı…
#Dünyanın En İlginç HayvanlarıKriptografi alanındaki zorlu şifreler, bulmaca tutkunları için yeni bir meydan okuma sunuyor. Antik Phaistos Disk’i ve CIA’in Kryptos’u gibi çözülmemiş kodlar, araştırmacıları ve meraklıları yıllardır etkisi altına alıyor. Bu sırların arkasındaki gizemler, sadece entelektüel bir merak değil; aynı zamanda kaybolmuş hazineler ve cinayetlerin çözümü için anahtar niteliğinde. İşte asırlardır çözülemeyen altı şifre ve ardındaki gizemler...
#Çözülemeyen ŞifrelerABD'nin Utqiagvik kasabasının sakinleri, her yıl şu dünyada çok az kişiye nasip olan bir tecrübe yaşıyor. Kasabada güneş bir gün batıyor ve haftalar boyunca doğmuyor. Güneş dün yine son kez battı ve doğduğunda ülkede başkan dahil her şey değişmiş olacak. Peki bu koşullarda hayat nasıl geçiyor? Sonu gelmeyen bir karanlıkta yaşamak insanları nasıl etkiliyor?
#Kutup GecesiErsin Uyanık (38) ve eşi Anne Pannier (35), bisikletle dünya turuna çıkarak sıra dışı bir yaşam sürmeye başladılar. 2018’de tanışıp 6 ay sonra evlenen çift, Ağustos 2022’de Almanya’dan yola çıkarak, Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika’da 20’den fazla ülke gezdiler, 23 bin kilometreyi geride bıraktılar. Yola çıktıklarında sahip oldukları hayal, sadece bisikletle seyahat etmek değil, aynı zamanda yolda insanlarla bağ kurmak ve dünyanın en güzel yerlerine ulaşmak oldu. Maceraları boyunca hırsızlık başta olmak üzere başlarına pek çok şey de geldi. Şu sıralar Tanzanya’da olan Ersin ve Anne ile bisikletle çıktıkları dünya turu maceralarını konuştuk.
#Dünya TuruBu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeNeden olduğumuz doğa tahribatının ardından gezegeni ve canlıları korumak için Tanrı’yı oynamak son çare gibi... Avustralya’da ve dünyanın farklı bölgelerinde biliminsanları soyu tükenmek üzere olan canlıları kurtarmak için ‘evrime müdahale’ seçeneğine yönelmeye başladı.
#Umut Fırat EroğluDoğanın kucağında saatler geçirmek, başı sonu olmayan bir toprak parçasının üzerinde yol almak, dünyanın en büyük, en güçlü hayvanlarının hem özgür hem de size bir karış mesafede olduğunu düşünüp büyülenmek, daha önce hiç duymadığınız bir kuşun sesini duymak, hiç görmediğiniz bir bitkiyi görmek... Bunlar ilginizi çekiyorsa safariden mutlu ayrılacağınız garanti edilebilir. Ama eğer deneyiminizi gördüğünüz ve fotoğrafını çekebildiğiniz vahşi hayvan sayısına indirgerseniz mutluluğunuz biraz şansa bağlı demektir.
#SeyahatBursa gerçekten çok farklı bir şehir... Sadece tarihi, kültürü, doğal güzelliği, verimli toprağı, Uludağ’ı, denizi, gölleri ve gelişen sanayisi ile değil, sağlığa ve eğitime yaptıkları destekle, adeta hayırsever cenneti… Maddi durumu iyi olan kişiler, hayırlarla birbirleriyle yarışıyorlar... Servetleriyle değil...
#BursaGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaDinozorlarla bir arada yaşamanın ihtimali var mı? ‘Jurassic World: Hâkimiyet’ bu ana soruya odaklanırken diğer yandan değiştirilen gen yapılarıyla insanlığın karşılaşacağı felaketleri anlatıyor. Film, 1993’te başlayan ‘Jurassic Park’ ekibiyle ‘Jurassic World’ serisinin kahramanlarını buluşturuyor.
#Jurassic World: HâkimiyetAnneler Günü’nde annenize ütü veya tava almak yerine yeşilliklerin içinde güzel bir seyahat hediye etmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza bu özel günde gidilecek ve bütçe dostu yerleri sorduk. Piknik yapılacak alanlardan şelale rotalarına, keşfedilecek yerlerden çadır kampına kadar 12 şehirden 20 öneride bulundular.
#Anneler GünüYakışıklı, yetenekli, iki çocuk babası... Şimdi kendi yapım şirketi Han Medya’yı da kurdu. Tolgahan Sayışman’la hem başrolünde olduğu hem de yapımcılığını üstlendiği, bu hafta vizyona giren ‘Aynasız Haluk’ isimli yeni filmini konuşmak için buluştuk. Sohbet sırasında konu konuyu açınca sıra oyuncunun bilinmeyenlerine de geldi. Eşi Almeda ve ailesi ona neden ‘Arush’ (Ayı) diyor? Hong Kong’da normal et sanıp yediği şey neydi? Hep yakışıklı mıydı?
#Tolgahan SayışmanAnatomik olarak modern insanlar Afrika'da yaklaşık 300 bin yıl önce ortaya çıktı. Boyuyla, görünüşüyle hatta beyin büyüklüğüyle bizden çok farklı olan ilk insanlar zamanla evrimleşti, şimdiki halimizi aldı. Peki bundan sonra nasıl olacak? Evrimsel biyoloji alanında uzman isim olan Nicholas Longrish anlatıyor...
#İnsanTescilli güzel. Ardından model ya da oyuncu olmak yerine spor sunucusu. Şimdi artık müzisyen... Bütün bunlarda onun için şaşırtıcı bir yan yok, çünkü yaşanılacak şeylerin insanların karşısına tesadüf adı altında çıktığına inanıyor. İkilemli soruların konuğu Hera Aslan’la sevgilisi Ozan Doğulu’yla ilişkisinden girdik, gelecekte nasıl bir hayat planladığından çıktık: Uzun bir gemi yolculuğu, ahşap bir ev, pozitif ve ilginç insanlar...
#Hera AslanTescilli güzel. Ardından model ya da oyuncu olmak yerine spor sunucusu. Şimdi artık müzisyen... Bütün bunlarda onun için şaşırtıcı bir yan yok, çünkü yaşanılacak şeylerin insanların karşısına tesadüf adı altında çıktığına inanıyor. İkilemli soruların konuğu Hera Aslan’la sevgilisi Ozan Doğulu’yla ilişkisinden girdik, gelecekte nasıl bir hayat planladığından çıktık: Uzun bir gemi yolculuğu, ahşap bir ev, pozitif ve ilginç insanlar...
#HeraTüm çocukların başarılı bir bilim insanının sahip olduğu niteliklerle doğduğunu biliyor muydunuz? Çocuklar buldukları her şeyi ellerine alırlar, merak ederler, incelerler ve çevrelerindeki dünyaya gerçek bir ilgi gösterirler. Yeni şeyler denemek, bitmek bilmeyen sorulara yanıt aramak doğalarında vardır. Sürekli hipotez kurarlar ve onu test ederler. Temelde bilim insanlarının da yaptığı budur aslında. Ama okula gittiklerinde çoğu bilime olan ilgilerini kaybeder. Okullarda ne oluyor da çocuklar doğuştan gelen merak ve keşif duygularını, sorgulama yeteneklerini kaybediyorlar? Fen derslerinde neden başarısız oluyorlar?
#Konuk YazarElon Musk'ın şirketleri denince akla genelde Tesla ve SpaceX geliyor ama bir de 2017'den bu yana çok fazla dikkat çekmeden faaliyetlerini yürütmekte olan Neuralink var. Makineleri beyin gücüyle kontrol etmemize yarayacak bir cihaz geliştirmeye çalışan Neuralink'in geçtiğimiz günlerde açtığı iş ilanı heyecanla karışık kaygıya yol açarken, bir hayvan hakları örgütünün gündeme getirdiği suçlamalar da Musk'ın başını ağrıtacak bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Elon MuskKainatın en güzeli seçildi... Bu yıl İsrail'in Eilat kentinde 70'inci kez gerçekleştirilen Kainat Güzeli yarışmasını Hindistan'ı temsil eden Harnaaz Sandhu kazandı. Sandhu'nun, sevinç gözyaşları içinde tacını taktığı yarışmada ikinciliği Paraguay temsilcisi Nadia Ferreira, üçüncülüğü de Güney Afrika güzeli Lalela Mswane aldı.
#Miss UniverseSadece aşırı zengin ve ünlülerin binebildiği özel jetlerde çalışmak, bu insanların hayatlarının en mahrem detaylarına tanık olmak nasıl bir duygu hiç merak ettiniz mi? Hayatını bu yolla kazananların anlattıklarına bakılırsa, insanın her şeye hazır olması gerekiyor. İşte lüks uçuşlarda yaşanan birbirinden tuhaf olaylar...
#Ünlülerin SırlarıAnthony Hopkins, bu yıl nisan ayında düzenlenen 93’üncü Oscar Ödülleri’nde “The Father” filmindeki performansıyla “En iyi erkek oyuncu” seçildi. Oyuncu kategorisinde bu ödülü kazanan en yaşlı aktör olarak Oscar tarihine geçen 83 yaşındaki Hopkins, Los Angeles’tan görüntülü olarak Barbaros Tapan’ın sorularını yanıtladı. Genç oyunculara tavsiyelerde bulunan usta aktör, “Gençken çok iyi oyuncu olmak için zorlayabilirsiniz. Ben William Holden veya Robert Mitchum gibi harika adamların hayranıyım. Onlarda gördüğüm sadece rahat bırakmalarıydı. Gençler, bence aşırı derecede ciddiye almamaya çalışsınlar, inanın bu işleri daha kolay hale getiriyor. Rolün içinden geçsinler, diyalogların hakkını versinler ve sakin olsunlar” diye konuştu.
#Anthony HopkinsAnthony Hopkins, bu yıl nisan ayında düzenlenen 93’üncü Oscar Ödülleri’nde “The Father” filmindeki performansıyla “En iyi erkek oyuncu” seçildi. Oyuncu kategorisinde bu ödülü kazanan en yaşlı aktör olarak Oscar tarihine geçen 83 yaşındaki Hopkins, Los Angeles’tan görüntülü olarak Barbaros Tapan’ın sorularını yanıtladı. Genç oyunculara tavsiyelerde bulunan usta aktör, “Gençken çok iyi oyuncu olmak için zorlayabilirsiniz. Ben William Holden veya Robert Mitchum gibi harika adamların hayranıyım. Onlarda gördüğüm sadece rahat bırakmalarıydı. Gençler, bence aşırı derecede ciddiye almamaya çalışsınlar, inanın bu işleri daha kolay hale getiriyor. Rolün içinden geçsinler, diyalogların hakkını versinler ve sakin olsunlar” diye konuştu.
#Anthony Hopkins