İstanbul Beylikdüzü’nde sahaf festivali düzenleniyor. Festivalde yer alan Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli, “Festivalde mevcut depolarımızda ya da çeşitli kaynaklardan aldığımız güzel kitapları, edebiyat kitaplarını, baskısı tükenmiş kitapları burada meraklıya, gençlere, öğrencilere, araştırmacılara, okuyucuya sunuyoruz. Böylelikle sahaf festivalleri hem sahafların güçlenmesi, çoğalması adına iyi bir etkinlik oluyor. Hem de yeni ve genç müşteriler, dostlar edinmemizi sağlayan önemli bir etkinlik” diye konuştu.
#Beylikdüzü‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ romanıyla tanınan dünyaca ünlü yazar Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edebiyat eleştirmeni ve yazar Metin Celâl, “Gelecek kuşaklarca okunacak, klasikleşecek kalıcı eserlerin yazarıydı. Dünya edebiyatı büyük bir yazarını kaybetti” dedi.
#PragHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarNecip Tosun’un ‘Dünya Romanının Serüveni’ adlı çalışması hem roman türünü, tarihini öğrenmek, tartışmak isteyenler için önemli bir eser hem de “Roman türünün en önemli eserleri nelerdir?” diye soran, okuduğu eserin edebi niteliğini anlamak isteyen okur için bir başucu kitabı.
#Necip TosunAyfer Tunç ve Murat Gülsoy, 2013’ten bu yana ‘Diyaloglar’ adıyla gerçekleştirdikleri ve edebiyatseverler tarafından yoğun ilgi gören etkinliklerde yazarlar ve eserler hakkında konuşuyordu. Bu konuşmaların kâğıda dökülmüş hali olan kitap şimdi, edebiyat refleksiyle tasarlanmış bir dünya olarak karşımızda...
#Ayfer TunçYılın en iyi yerli yapımlarından ‘Zuhal’ sinemalarda. Başarılı senaryosu ve başrolündeki Nihal Yalçın’ın ödüllü performansıyla da unutulmaz bir filme dönüşen ‘Zuhal’, özellikle İskandinav sinemasının absürt komedilerini sevenler için kaçırılmayacak bir seyir sunuyor. Distopik bilim kurgulara meraklılara ‘Vesper Chronicles’, romantik komedi arayanlara da roman uyarlaması ‘Yalnız Bir Evin Kahkahası’, sinemalarda haftanın diğer seçenekleri.
#UĞUR YÜKSELToplumcu gerçekçi kalemi, kadın özgürleşmesine sunduğu büyük katkı ve eserleriyle 1930’lardan itibaren Avrupa dillerine çevrilen Suat Derviş, ölümünün 50’nci yılında bir dizi etkinlikle anılıyor. Usta yazarı ve külliyatını bu vesileyle bir kere daha anımsıyoruz.
#Suat DervişBoş zamanlarda yapılacak en iyi işlerden birisi kitap okuyarak zaman geçirmektedir. Çünkü kitap okuyan kişiler her açıdan daha donanımlı bir hale kolayca gelebilir. Her türden kitabın mutlaka okunması lazımdır. Sarı Traktör kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Uluslararası Booker Ödülü'nü bu yıl Hint yazar Geetanjali Shree kazandı.Shree ödülü, Hindistan'ın bölünmesinin gölgesinde geçen bir aile hikayesi olan "Tomb of Sand" adlı romanı ile kazandı.Romanı Hintçe kaleme alan Shree, bu ödülü kazanan ilk Hint yazar oldu.
#Geetanjali ShreeBingöl’de bulunan Halk Eğitim Merkezi ve Kiğı Fuat Dağıstanlı Çok Programlı Anadolu Lisesi, kursiyerlerin ve öğrencilerin katılımıyla kütüphanelerinde hem çevreci hem renkli çalışmalara imza attı. Halk Eğitim Merkezi ve Anadolu Lisesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda kütüphanelere ilgi ve kitap okuyanların sayısı arttı.
#Bingöl Halk Eğitim MerkeziMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), kültür yayınlarının tamamını dijital ortama taşıdı. Ücretsiz olarak sunulan ‘MEB Kültür Yayınları’ mobil uygulamasıyla Öğretmen Yazarlar, Dünya Klasikleri, Dünya Edebiyatı, Türk Dünyası, Türk Klasikleri, Türk Edebiyatı, Şark-İslam Klasikleri, Çocuk Yayınları ve Eğitim Yayınları Dizileri altında yayımlanan eserlerin tamamına erişilebiliyor.
#Millî Eğitim Bakanlığı‘Hallyu’ yani ‘Kore dalgası’ müziğiyle, sinemasıyla, dizileriyle ve mutfağıyla tüm dünyada çığ gibi büyüyor. Kore edebiyatı da bu çığın parçası mı? Raflarda artık daha fazla Koreli yazarın romanlarına yer veren yayınevleriyle konuştuk, Kore edebiyatı uzmanı Prof. Dr. Göksel Türközü’ne yeni başlayanlar için yazar önerilerini sorduk...
#Kore EdebiyatıYakın zaman önce kaybettiğimiz edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’, onun bilgi ve kurguyu buluşturan ustalığının yansıması. Ecevit’in sözleriyle “Bu kitap, yaşamı; ağaçlar, dağlar, denizler, insan ilişkileri, duyguları, aşkları aracılığıyla değil de metinler dünyasından yola çıkarak, onlardan alıntılar yaparak anlatmayı deniyor.”
#Yıldız EcevitOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSTürk Telekom tarafından 10 yıl önce hayata geçirilen Telefon Kütüphanesi uygulamasında bulunan içeriklerin bugüne kadar 13 milyon dakika dinlendiği açıklandı. Kütüphanede en çok beğenilen ve dinlenen eser ise Dostoyevskinin Suç ve Ceza isimli kitabı oldu.
#TelefonTürk Telekom’un ‘herkes için erişilebilir iletişim’ anlayışıyla 10 yıl önce hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi uygulaması, kitapların görme engellilere ulaşan sesi oldu. Kütüphane Haftası kapsamında paylaşılan bilgiye göre Telefon Kütüphanesi’ndeki içerikler bugüne kadar 13 milyon dakika dinlenirken, en çok beğenilen ve dinlenen Dostoyevski’nin Suç ve Ceza isimli kitabı oldu.
#Türk TelekomHasan Âli Yücel bir yazısında “Gençlik terbiyesinde biyografi en tesirli vasıtalardan biridir. Ne yapalım ki onda da fakiriz” diyordu. Şimdi Tanıl Bora onun biyografisini hazırladı. Türkiye’nin en uzun süre görev yapmış eğitim ve kültür bakanıyla ilgili başarılı bir eser.
#Hasan Âli YücelMetnin okur tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlayan düşünceyi geliştirmeye yolları 6 ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla örneklendirme, sayısal verilerden yararlanma, karşılaştırma, benzetme, tanık gösterme ve tanımlamadır. 8. sınıflar için Düşünceyi Geliştirme Yolları konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Düşünceyi Geliştirme Yolları Konu AnlatımıTercih dönemine yaklaşırken pek çok lisans bölümü de araştırılma içerisine girmiştir. En çok araştırılan lisans bölümleri hangisi diye incelediğimizde ise Türkoloji bölümünü görüntülemekteyiz. T Türkoloji bölümü ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Peki, Türkoloji bölümü nedir? Türkoloji bölümünden mezun olanlar ne iş yaparlar? Türkoloji bölümünden mezun olanlar hangi unvanı alırlar? Türkoloji bölümü dersleri nelerdir? İşte Türkoloji bölümü ile ilgili derlediğimiz bilgiler.
#Türkoloji Bölümü Bölümü Nedir?İyi yazar iyi okurdur. Ali Lidar, ‘Kişisel Edebiyat Atlası’ ve ‘Hayata Rağmen Edebiyat’ın ardından yeni kitabı ‘Edebiyatın Tesirli Parçaları’nda da ruhumuzu biçimlendiren, kişiliğimizi oluşturmada katkıları olan edebiyatçıları ‘kişisel okuma’ ve yazmayı sürdürüyor. Peter Handke, Murat Gülsoy, Kundera, Selçuk Altun, İhsan Oktay Anar, Italo Svevo, Ursula K. Le Guin, Halit Ziya, Joseph Conrad, Herman Melville, Lidar’a 600 kitap okutan 60 yazardan bazıları.
#Edebiyatın Tesirli ParçalarıMEB, öğretmenleri yazmaya teşvik etmek ve aynı zamanda okuma kültürüne katkı sunmak için bir adım attı. MEB’in yayınladığı kitap dizilerinden herhangi birine uygun roman, hikâye, masal ve şiir türlerindeki öğretmen eserleri değerlendirilecek ve uygun görülenlerin baskısı yapılacak.
#MebEğitimin özü öğrenmedir. Eğitim yoksa insan da yoktur. Öğrenmek zordur. Dikkat ister, emek ister, zaman ister. Öğrenciler iğneyle kuyu kazar gibi öğrenerek geleceklerini inşa eder. Öğrenmek çok değerlidir çünkü son tahlilde insan öğrendiği kadardır. Aylarca çalış, oku, yaz, öğren; sonra üç aylık tatil gelsin ve öğrendiklerini unutmaya başla. Tabii hiç kimse böyle bir şey istemez, ama maalesef böyle oluyor. Bunu önlemeliyiz. İnsan bu kadar müsrif olamaz. Ne birey ne de toplum olarak böyle bir lüksümüz yok.
#Eğitim