Bayramlarda yollara düşüp sevdiklerimizi ziyaret ediyoruz. Onlarla bayramı kutlamak kadar işin yolculuk kısmı da çok zevkli. Hele ki yol üstünde gerçek lezzet durakları varsa... Buyurun, sizin için seçtiğim, farklı güzergâhlarda, bir yemek molasını fazlasıyla hak eden yolüstü lezzet adresleri...
#HürriyetÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriALAÇATI Tatlıcısı İmren, lezzetleriyle Türkiye’nin önemli destinasyonlarından Alaçatı’nın ilk akla gelen duraklarından... 1941’de Selanik göçmeni Hasan Usta tarafından İmren Helva adıyla küçük bir imalathane olarak açılan mekanda cevizli taş helva, tahin helva, şıra, baklava, revaniyle başlayan serüven, oğlu Ekrem’le büyümüş. Dededen toruna geçen geleneksel lezzet anlayışı o günden bugüne hizmet vermeye ve damak tadına çeşitlemeler katmaya devam ediyor.
#İzmirDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirArtık kışın da tükettiğimiz bir ürün olsa da özellikle bu mevsimde sıcaklarla baş etmenin en leziz yolu, güzel bir dondurma... Bu hafta şefler, gastronomi ve seyahat yazarlarından oluşan jürimize en sevdikleri dondurmacıları sorduk. Listemizde sade ve çikolatalı gibi klasiklerin yanı sıra özel tatlar da var.
#GazetehaberleriSon yıllarda popüler tatil beldeleri arasında adı pek geçmese de Side’de çok güzel şeyler oluyor. Yörenin antik mirasını öne çıkaracak olağanüstü çalışmalar yapılırken kaliteli yeme-içme mekânlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Side yerlilerinin izinde, şehrin turistik yüzünün arkasında kalmış gerçek mutfağını keşfe çıktık.
#Ebru ErkeÇilekli, limonlu, çikolatalı, fıstıklı, kaymaklı, kavunlu ve daha niceleri… Rengarenk görüntüleri ve lezzetleriyle dondurma özellikle yaz mevsiminde en sevilen tatlılar arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik çocukluktan yetişkinliğe her yaş grubunun en sevdiği tatlılardan olan dondurma hakkında doğru sanılan 5 yanlış bilgiyi anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#DondurmaYunan adaları her daim yaz aylarının olmazsa olmaz rotaları arasında yer alıyor. Yalnız bu güzel adaları yazın rehavetinden ve kalabalığından uzakta gezmek de ayrı bir keyif. Gelin bu sefer beyaz evler ve mavi panjurlarla süslü klasik bir Yunan adası yerine surlarla çevrili, tarihle iç içe, uzun yıllar Saint Jean Şövalyelerine ev sahipliği yapmış bir adaya, Rodos’a uzanalım… İşte size sakin bir hafta sonu için Rodos gezi rehberi...
#RODOSYaz aylarında şu sıralarda, okulların da tatil olmasıyla birlikte tüm çocuklar günün büyük çoğunluğunu plajlarda, deniz ve havuz kıyılarında geçirecekler. Diyetisyen Emre Uzun tüm çocuklara önerilerde bulunurken, beslenmemize dikkat ederek sıcaklığın etkisini azaltmamızın mümkün olduğunu belirtiyor.
#Beslenme UzmanıDondurma özellikle son yıllarda hafifliği ve lezzetiyle iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarının başında geliyor. İster meyveyle, sütlü ya da şerbetli tatlıyla eşleştirin, ister farklı dondurma çeşitlerini harmanlayın her zaman yemeği mutlulukla sonlandıracağınız kesin... İster çocuk ister yetişkin olsun dondurma sevmeyen yok gibi. Onun serinleten tadı, hatta adını duymak bile insana mutluluk veriyor. Zaten son yıllarda yapılan araştırmalar da mutluluk ve dondurma arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. İngiltere’de bir psikiyatri merkezinde yapılan bir araştırmaya göre dondurma beyindeki haz merkezini uyarıyor. Hatta yerken sevilen bir müzik parçasını dinlemeye eşdeğer bir etki yaptığı söyleniyor.
#Dondurma93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosHiç yurtdışına çıkmamış biri olarak hayalim oğlum ile ilk deneyimi yaşamaktı. Mart ayında plansız bir şekilde internet sitelerinde dolaşırken 5 dakika içinde karar vererek aldığım 2 kişilik Eylül ayı Nice uçak bileti bize inanılmaz heyecan ve anılar kazandırdı. Merak ettiniz mi? Haydi bakalım anılarımızın sadece bir kısmına katılın...
#YurtdışıYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#Müge AkgünAmerikan Beslenme Derneği'nin araştırmasına göre dondurma, 'en çok mutluluk veren yiyecekler' listesinde en üst sırada yer alıyor. Onu çikolata, kek, üzüm ve pizza izliyor. Merak edenler için söyleyelim; en az heyecanlandıran gıda karnabahar! Mutluluk, heyecan ve rahatlamanın bir arada değerlendirildiği 'toplam duygusal puanlama'da da en yüksek skor yine dondurmada.
#DondurmaAydın’dan Edirne’ye uzanan sahil şeridinde bu yıl yine en fazla Mavi Bayrak, İzmir’de dalgalanıyor. Eğlence mekanlarıyla Bodrum’a meydan okuyan Çeşme’de yeni tesisler açılmasına karşın geceler geçen yıla oranla biraz daha sönük geçiyor. Çeşme, Ayvalık ve Bozcaada’nın lezzet mekanlarına bu yıl yenileri eklendi.
Dominik asıllı Indhra Taşpınar, Eda Taşpınar’ın amcası Adnan Taşpınar’la tanıştıktan sonra Türkiye’ye yerleşti. Altı yıllık evli çift; geçen sene yeme-içme işine girmeye karar verince mutfağa meraklı Indhra Taşpınar İtalya yolunu tuttu. Orada İtalyan dondurmasının inceliklerini üstatlarından öğrendi. El Beso adlı restoranlarının Alaçatı ve Kuruçeşme’deki şubelerinde bütün dondurmaları kendisi yapıyor. Taşpınar çifti restoran maceralarını ve ilişkilerini anlattı