IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2016 08:56
KADAYIFA SARDIĞI KIZARMIŞ DONDURMA
Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde lokanta işleten Zafer Karakaya, kadayıfa sardığı kızarmış dondurmanın patentini aldıktan sonra nefis tatlıyı dünya pazarına servis edebilmek için fabrika açmaya hazırlanıyor.
Yurt dışında çalışırken kızarmış dondurma ile kadayıfı birleştirme fikrinin aklına geldiğini anlatan lokanta işletmecisi Zafer Karakaya, Sarıcakaya halkının da vazgeçemediği dondurmayı ihraç edebilmek için gün sayıyor. Kadayıflı kızarmış dondurmanın patentini de alan Karakaya, Sarıcakaya’ya şimdilerde bir fabrika kuruyor. Fabrika ise bir ay sonra üretime geçecek ve yılda tahminen 4-5 milyon civarında kadayıflı kızarmış dondurmayı hem Türkiye’ye hem de yurt dışına gönderecek. Kadayıfın içerisine isteğe göre farklı dondurma çeşitleri konulabilecek. Paketlerde satılacak olan tatlı için 220 derecelik bir kızgın yağ gerekiyor. Tatlı, kızgın yağın içerisinde 10 saniye bekletildikten sonra servis ediliyor.
"TABİ HEMEN BİR KEREDE OLMADI; PATLADI, ELİMİZ AYAĞIMIZ YANDI"
Kadayıflı kızarmış dondurma fikrinin nereden geldiğini anlatan Zafer Karakaya, meslek hayatından da bilgiler verdi. 35 yıldır aşçı olduğunu belirten Karakaya, "15 yılım yurt dışında geçti. Gemilerde ve turizm bölgelerinde çalıştım. Farklı yemekler gördüm. Aslında en büyük esinlendiğim şey, içine sarılıp bir şey kızartılır mı oldu. Daha sonra kadayıfın içine dondurmayı koydum. Tabii hemen bir kerede olmadı; patladı, elimiz ayağımız yandı. Daha sonra formülü buldum ve bu şekilde çıkardım. 2007 senesinden beri de Sarıcakaya’dayım. 2012 senesinde Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdum. Oradan da kadayıf kaplı kızarmış dondurmanın patentini aldım. Sonrasında da fuarlara gitmeye başladık. 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü bizi İstanbul’da fuar merkezine davet etti. ’Bütün mucitler ürünlerini sergiliyor, sizde katılır mısınız?’ dediler. Biz de katıldık, orada çok büyük rağbet gördük. Bütün şehirlerden hatta yurt dışından gelenler ürünü alıp götürmek istediler. Biz de fabrikalaşalım dedik. Şu anda yeni bir oluşum içerisindeyiz " dedi.
"AVRUPA ÜLKELERİNDEN BİRİNDE ÜRETİM YAPARAK, SORUNU AŞMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Türkiye’nin 62 iline ürünlerinin ulaştığını dile getiren Karakaya, Şırnak’a kadar ürün gönderdiklerini anlattı. Fabrikanın yaklaşık bir ay sonra üretime geçeceğinden de bahseden Karakaya, "Zaten şu anda talepler var. Onları değerlendiriyoruz. Fabrika kurulduktan sonra da ihracata başlayacağımızı düşünüyorum. Fabrika olarak yarı mamul şeklinde gönderiyoruz. Yarı mamul olarak gönderdiğimiz için bize gerekli olan sadece bir derin dondurucu, eksi 18 derecede saklanıyor. Kullanacağımız zaman 220 derecedeki kızgın yağın içerisine atarak 10 saniye bekliyoruz. İsteğe göre bal, çikolata sos ile servis edilebilir. Geçen seneki satışımız yaklaşık 1 milyon adetti. Bu sene daha fazlasını bekliyoruz. Geçen sene İstanbul’da fuara gittiğimizde ben 35 ülkeden ihracat teklifi aldım. Amerika’dan, Çin’e kadar. Fakat Türkiye’nin ve Dünya’nın mevzuatları çok sıkıntılı. Yani Amerika’nın gıda kodeksi ile Almanya’nın gıda kodeksi birbirine uymuyor. Özellikle de Avrupa Birliği, Türkiye’den süt ve hayvan ürünleri almıyor. Maalesef bu konuda biraz sıkıntılıyız. Onun için ilk önce yapabileceğimiz ihracatlara bakıyoruz. Bizim için Arap Yarımadası var, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar gibi yerlerle başlayacağız. Gerekirse Avrupa ülkelerinden birinde üretim yaparak, bu sorunu da böyle çözmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.