Güncelleme Tarihi:
Dünyada en çok tercih edilen dondurma çeşitleri vanilya, çikolata, çilek ve nane. Ancak normalde dondurması olabileceğini asla düşünemediğiniz yiyecekler de mönülerde yer alıyor. Bu farklı dondurma çeşitleri, restoranların bir statü sembolü gibi. Kimse sipariş vermese bile, sırf prestij için dondurmacılar mönülerinde garip seçenekler bulunduruyor.
Rakamlarla dondurma
- Batı ülkelerinde yapılan istatistiklere göre kişi başına yıllık dondurma tüketimi 8 litre civarında.
- 70'e yakın dondurma çeşidi var ama aralarında en çok tüketilenler kaymaklı ve çikolatalı.
- Yediğimiz dondurmanın sıcaklığı ortalama -4 C. Ağzın içinde erirken sıcaklığı + 18 C oluyor.
- Yüksek şeker ve yağ oranına bağlı olarak dondurmanın 100 gramında ortalama 350-400 kalori olabiliyor.
- Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin öğeleriyle birlikte, A, B, C, D ve E vitaminleri bulunuyor. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko da var. Uzmanlar, özellikle gelişme çağındaki çocukların haftada en az 250 gram dondurma yiyebileceklerini söylüyor.
Evde kendiniz yapın
Çilekli dondurma
Malzemeler:
- Yarım kilogram süzme yoğurt
- Yarım kilogram çilek
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı:
Çilekler püre haline getirilip süzme yoğurt, şeker ve vanilya ile iyice karıştırılır.
Minik kaplara konularak, 7-8 saat dondurucuda bekletilir.