GeriSeyahat Kuzey Ege’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzey Ege’de bu yaz

Kuzey Ege’de bu yaz

Aydın’dan Edirne’ye uzanan sahil şeridinde bu yıl yine en fazla Mavi Bayrak, İzmir’de dalgalanıyor. Eğlence mekanlarıyla Bodrum’a meydan okuyan Çeşme’de yeni tesisler açılmasına karşın geceler geçen yıla oranla biraz daha sönük geçiyor. Çeşme, Ayvalık ve Bozcaada’nın lezzet mekanlarına bu yıl yenileri eklendi.

SAHİLLER
İzmir’in Mavi Bayrakları 34’e yükseldi

İzmir’in toplam Mavi Bayrak sayısı geçen yıl 28’de kalırken, bu yıl 34’e yükseldi. Bölgedeki diğer illerin toplam bayrak sayısında değişiklik yok. Aydın 24 bayrakla ikinci. Balıkesir’de 19, Çanakkale’de 5 bayrak var. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın 24 kritere göre yaptığı değerlendirmeyle her yıl yeniden belirlediği Mavi Bayrak listesinde Edirne sahilleri bu yıl da yer almadı.
İzmir’in ilçeleri arasında liderlik sekizer bayrakla Çeşme, Menderes ve Seferihisar’da. Seferihisar sahillerine beş yeni bayrak geldi. Menderes, Foça’da artış yaşanırken, Çeşme bir bayrağını kaybetti ve sezona sekiz bayrakla girdi.
Foça’daki Karakum Plajı, Otel Leon, Club Neilson Phokaia, Polen Tatil Köyü, Mambo Beach’ten sonra Kosova Koyu’ndaki Club Mackerel bu yıl Mavi Bayrak’la ödüllendirilen altıncı plaj oldu. Foça’daki günübirlik yemekli tekne turlarının fiyatları bu yıl 30-35 TL. Teknelek İngiliz Burnu, İncir, Orak, Atatürk ve Fener adaları, Siren kayalıklarından geçiyor, yüzme molası veriyor.

GÜNÜBİRLİK TURLAR 30 TL’DEN BAŞLIYOR

Çeşme’nin Mavi Bayraklı tesislerden Sea Side geçen yıl sezon ortasında kapanmıştı. Bu yıl Aya Yorgi Koyu’ndaki Babylon Beach bayrak taşımaya hak kazandı. İzmir merkezinden Çeşme koylarına hergün saat 10.30 - 17.30 arasında tekne turları düzenleniyor. Yemekli turların ücretleri 30 TL’den başlıyor.
Aydın’daki 22 bayraktan 13’ü Kuşadası’nın merkezinde dalgalanıyor. Bunlardan biri Setur Marinası’nda, diğerleri plajlarda. İlçeden bu yıl listeye yeni eklenen tesis Green Beach. Şemsiye ve şezlong kiraları beach club’larda 25, plajlarda 5 TL’den başlıyor. Kuşadası’ndaki günübirlik tur tekneleri Güvercinadası ve Güzelçamlı’dan kalkıyor, farklı rotalar izliyor. Altı saatlik yemekli turların fiyatları 30 TL’den başlıyor.

DİDİM’İN ENGELLİ PLAJI

Didim’in 80 kilometrelik sahilindeki 10 bayraktan biri D-Marin marinasında, diğerleri plajlarda. Altınkum plajını Altınkum Barış Parkı’na bağlayan kısımda bir Engelli Plajı hizmet veriyor. Üçüncü Koy’daki Poseidon Su Sporları merkezinde bu yıl banana 15, Ringo 25, FlyFish 40 ve Jet Ski ve paraşüt 60 TL. Okenos Dalgıç Okulu’nda 40 dakikalık dalışın ücreti 25 Euro’dan başlıyor. Günübirlik yat turları Altınkum’dan sabah 09.00’da çıkıyor, gün boyu sekiz koya uğruyor, 17.00’de dönüyor. Tur fiyatları 20 - 25 TL arasında.
Balıkesir’de bu yıl 17 plaj, birer marina ve yatın Mavi Bayrak kriterlerine uyduğu belirlendi. Ayvalık ve Edremit’te altışar, Burhaniye’de beş, Gömeç’te üç bayrak dalgalanıyor. İlin tek bayraklı marinası Ayvalık Setur, yatı Tuana-K. Ayvalık’ın Mavi Bayraklı Belediye Plajı bu yıl da hafta sonlarında çok kalabalık. Cunda’daki beach club’ların günlük giriş ücretleri 10-50 TL arasında. Diğer seçenek Sarımsaklı plajları. Adalara yapılan günü birlik yemekli tekne turlarının fiyatları kişi başı 20 TL. Saat 11.00-18.30 arasındaki turların güzergahı 12 ada. Bunlardan üçünde yüzme molası veriliyor. 23 adası ve 60 dalış noktasıyla her yıl 10 bin dalış meraklısını ağırlayan ilçenin dalış merkezlerinde 60 TL’ye, eğitmen eşliğinde 5 metreye kadar tüplü dalış yapılabiliyor.

AYVACIK’A SEKİZİNCİ MAVİ BAYRAK GELDİ

Çanakkale’nin Mavi Bayrakları Ayvacık’ta. Bayraklı yedi tesise bu yıl Palace Hotel Olive Odore da eklendi. Assos’ta oteller kumsal sorununa iskelelerle çözüm buldu. Yazın hizmete giren yüzer iskelelere seyyar beachler kuruluyor.
Posedion adlı 65 kişilik tekne Çanakkale’de günübirlik boğaz turları yapıyor. Saat 10.15’de Çanakkale İskelesi’nden hareket edip Morto, Tekke koyları ve Karanlık Liman’a uğruyor, 18.00’de dönüyor. Tekne saat 23.00’te müzikli mehtap turu gerçekleştiriyor. Bu geziler 1,5 saat sürüyor.
Edirne’nin sahil ilçesi Enez’de bu yıl da 11 kilometrelik kıyı bandının her yerinden denize girilebiliyor. İlçe yazın 10 bin yazlık ve 4 motelle canlanıyor. VakıfKöy, Karaincirli, Sultaniçe, Gülçavuş, Büyükevren köylerinin sahilinde de plajlar bulunuyor.

YUNAN ADALARINA GEÇENLER ARTTI

Bu yıl Çeşme, Ayvalık, Kuşadası’ndan karşı kıyıdaki Yunan Adaları’na geçenlerin sayısı arttı. Yeşil pasaport sahipleri, Schengen vizesi olanların yanı sıra tatilcilerin bir kısmı da Yunanistan’ın geçen ay başlattığı kapıda vize uygulamasından yararlanıyor. Dönüşte gümrükte Free-Shop’tan alışveriş imkanı bu gezileri daha cazip hale getiriyor. Vize ücreti 60 Euro. Çeşme’den her gün Sakız’a düzenlenen feribot seferlerinde çift yön bilet 40 Euro. Seyahat acentaları vize prosedürü konusunda müşterilerine yardımcı oluyor. Ayvalık’tan Midilli Adası’na her gün feribot seferi yapılıyor. Geçen yıl tek yön 18 Euro olan feribot ücreti bu yıl 30 Euro’ya yükseldi. Kuşadası’ndan her sabah Sisam’a tekne kalkıyor. Meander Travel, adada dört yıldızlı otelde konaklama, akşam yemeği, ulaşım dahil 95 Euro’ya turlar düzenliyor. Fazladan kalmak isterseniz her gün için otele 40 Euro ödüyorsunuz.

LEZZETLER
Ferdi Baba’da okyanus böreği Tektekçi’de 100 çeşit shot

Çeşme’nin ünlü balıkçısı Ferdi Baba, bu yıl Şifne’deki restoranının yerini değiştirdi, daha büyük bir mekana taşındı. Alaçatı Port’taki şubesinde değişiklik yok. Ahtapot ızgara, okyanus böreği, soya soslu kalamar, kabak çiçeği dolması tadılması gereken lezzetler. İstanbullu Mor Meyhane, Kanuni Kervansaray Oteli’nin terasında şube açtı.
Alaçatı’nın yeni barlarından Vida Piedra’da sezonun kokteylleri black rom mojito ve çilekli caiproska. Tarihi taş evin bahçesinde bar saat 04.00’e kadar açık. İstanbul Beyoğlu’ndaki Tektekçi, Alaçatı’da şube açtı. Burada 100’ün üzerinde shot denemek mümkün. Hafta içinde saat 20.00’de açılıyor, ilk bir saat happy hour. Saat 04.00’te kapanıyor.
Dalyanköy’ün küçük kafeteryası Yelken, bu yaz bin 400 metrekarelik alanda sabah enginar reçeli, akşamları rakı, şarap eşliğinde balık ve ızgara et çeşitleri sunuyor.
Çeşme’deki beach club’lardan Pazarazzi menüsüne yeni lezzetler kattı. Ege ve Akdeniz mutfağı ağırlıklı mönüyle birlikte yerel şaraplar sunuluyor. Trüf soslu bonfile ve barmen Serkan Sağsöz’ün votka, çilek, ananastan yaptığı prenses kokteyli bu yazın lezzetleri.
Alaçatı Limanı’ndaki Bu Bi Plajı restoranıyla da iddialı. Rezene ve kişnişli taze somonlu tagliatelle ile deniz kabuğu içinde karışık deniz mahsülleri bu yılın sürprizleri.

GİRİTLİ’NİN DONDURMA ÇEŞİTLERİ 30’U AŞTI

Foça’nın Yeni Bağarası mevkiindeki şehir efsanesine dönüşen “Emine Bacı” artık mantı da yapıyor. Ilıpınar’da ürettiği şarap, zeytin ve zeytinyağlarının yanı sıra muhteşem mimarisiyle de dikkat çeken Hakan Barçın’ın Taş Köy’ü, Kozbeylide Kozbeyli Sofrası, Gerenköy sapağında Zeytinli Bahçe uğramanızı önereceğimiz diğer adresler. Foça’nın ünlü yoğurtlu balığını tüm sahil restoranlarında tadabilirsiniz. Küçükdeniz bölgesindeki Foça, Celep, Sahil, Liman restoran, Büyükdeniz’deki Fokai balıkseverlerin adresi.
Bu yıl açılan Butik Otel Lavinya’nın restoranında Aydın Gökmen, deniz ürünlerinden pilav, tütsülenmiş yoğurtlu Ringa balığı gibi özel lezzetler sunuyor.
Mambo Beach yemeklerden “fajita”, kokteyllerden “mambo new life”la iddialı. Dip bar “koparan” kokteyliyle meşhur. Foça Karası Meyhanesi’nde en gözde içki adını aldığı şarap. Kekikliden güllüye dondurma yapan Meşhur Girit Sakız Dondurmacısı Nazmi Usta bu yıl çeşit sayısını 30’un üzerine çıkardı.

BOZCAADA’DA FRANSIZ İTALYAN MUTFAĞI

Kuşadası’nın önde gelen balık restoranları Çınar Balık, Marina Deniz, Messina ve Mezgit... İki bin dönüm araziye kurulan Değirmen Park çiftliğinin restoranı da 350 dönümlük alanı kaplıyor. Mönüsü organik ürünlerden yapılan yöre lezzetlerinden oluşuyor. Zeytinyağlılar, erişte, içli köfte, keşkek, et yemekleri bahçesindeki ağaçların gölgesinde servis ediliyor. Organik Bakkal’da zeytinyağı, şarap, reçel, marmelat, tarhana, kiraz sapı, ceviz, badem dahil 250 çeşit organik ürün satılıyor.
Bozcaada merkezindeki Tenedos Balık Evi, Ege otlarından oluşan sarımsaklı, tereyağlı mezesini sıcak servis ediyor. Ahtapot böreği, sandal sefası diğer spesyaliteleri. Rum Mahallesi’ndeki “Bakkal”, İtalyan ve Fransız mutfağını adaya getirdi. Rumların meşhur damla sakızlı bademli kurabiyesi Çiçek Pastanesi’nde yeniden hayata döndü. Çiçek Dondurma Evi ise yaban inciri, karadut, çilekli dondurmalar yapıyor. Assos’taki Ali Usta, dondurmalarında yörenin sütünü ve meyvelerini kullanıyor. Güllü, damla sakızlı, karadutlu gibi pek çok çeşit sunuyor.
Ayvalık Cunda’nın meyhanelerine yeni bir mekan eklendi. “Haydi Abbas” ismini Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizelerinden alıyor. Meyhanede her akşam fasıl yapılıyor.

ENEZ’DE MEHMET USTA’DAN LEVREK TANDIR VE SARMA

Çanakkale kordon boyundaki Hangover Cafe Bar, dana bonfileden yapılan “filet steak Las Vegas”la iddialı. Spesyalitesi hangoverrullo beyaz ve kırmızı etten yapılıyor.
Enez’deki Aqua Beach Motel’in bu yıl transfer ettiği şef Mehmet Yıldız özel balık mönüsü hazırladı. Levrek tandır, levrek sarma, balık köftesi ve pilavı dikkat çeken lezzetler.

EĞLENCE
Alaçatı’nın sahili hareketlendi Aya Yorgi’de iki yeni kulüp açıldı

Bodrum’un eğlence yerlerinde görülen tenhalık, Kuzey Ege’nin en popüler eğlence merkezi Çeşme’yi de etkiledi. Aya Yorgi Koyu’nun beach club’larında bu yıl en önemli yenilik sezona Sertab Erener’le başlayan Aya Yorgi Hall. Üç bin kişilik kulüp saat 22.00’de açılıyor. Konserler 23.00’de başlıyor. Sezon boyunca yaklaşık 30 konser yapılacak, ünlüler sahneye çıkacak. Fakat şu anda Sertab Erener’in sahneye çıktığı akşamlarda bile kulüp yeterince dolmuyor. 15 Haziran’da açılan diğer iddialı mekanlardan “Bu Bi Olay Yeri” sezon sonuda kadar çeşitli sanatçıları ağırlayacak. 29 Ağustos - 1 Eylül arasında Türk-Yunan Gençlik Festivali düzenlenecek. Koyun diğer ünlü eğlence mekanı Paparazzi geçen yıl gürültü kirliliği yaratmamak için ses izolasyonu yaptırmıştı. Bu yıl eğlence sabah 04.00’e kadar sürüyor. Vox müzik grubu sayesinde pazar akşamları doluyor. Üç sezondur Aya Yorgi’de hizmet veren Marrakech, yine futbolcu, şarkıcı ve mankenlerin uğrak yeri. Bu yıl yeni bir bar yapıldı, VIP locaları yenilendi, iskelesi yaklaşık yüzde 40 büyütüldü. Saat 17.00’de akşamüstü partileriyle başlayan eğlence saat 23.00’ten sonra doruğa çıkıyor. Geçen yıl açılan KafePi Beach Club’ın iç tasarımı tamamen değişti, servis, müzik ve güvenlik açısından daha işlevsel bir yapıya kavuştu. Üniversitelilere hitap eden kulübün bu sezondaki özel kokteyli Mr.Q.

ALAÇATI MERKEZİ SAAT 02.00’DE SUSUYOR

Çeşme’de eğlencenin diğer adresi Alaçatı bu yıl biraz mahsun. Polis bölgesi ilan edilen beldenin merkezinde gece saat 02.00’den sonra müzik yasağı başlıyor. Fakat sahili çok hareketli. Türkçe müzik sevenler Deli Deli, yabancı pop ve retro sevenler Salça’ya gidiyor. Sezonun asıl iddialı mekanı Alaçatı Port’a 5 bin kişilik yazlık açan Supper Club.
Emre Ergani eski Seaside Beach’i yıktı Bobou adında yepyeni bir mekan yarattı. Sadece barı 35 metre. 500 kişilik Levendiz adlı bir de meyhanesi bulunuyor. Eğlenceye doyamayanlar geceyi Rider’s Beach’te bitiriyor. Kulüp saat 03.00’ten sonra neredeyse tamamen doluyor. Çeşme bu yıl ‘Bu Bi Olay yeri’ adlı yeni konser alanına kavuştu. Alaçatı Beach Resort’un içindeki mekan çevre dostu olmakla övünüyor. Çeşme Anfi Tiyatro’da hafta sonlarında halk konserleri düzenleniyor. Çeşme Kalesi’nde tiyatro ve konser etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Marina’da bu yıl Monk Babylon’un yerinde hizmet vermeye başlayan Hayal Kahvesi’nde her gece Türkiye’nin ve dünyanın önemli sanatçıları sahne alacak.
Foça’da eğlencenin nabzı Mambo Beach’te atıyor. Kulüp eğlence programları ve dans gruplarıyla dikkat çekiyor. Mackerel ve Polen’in diskoları açık. Çeşme’de gece eğlencesi beach clublara kaymış durumda. DJ’ler yine revaçta.

KUŞADASI’NA 80 DESİBEL SINIRI

Kuşadası’ndaki bar ve beach club’larda saat 24.00’e kadar müziğin sesi 80 desibeli geçemiyor. Gece yarısından sonra bunun yarısına iniyor. Yazın gözde kokteyli yine mojito. Yılancı Burnu’nda 20 dönüm arazide hizmet veren Jade Beach Club’ın konser mekanı beş bin kişilik. Gece konser, parti ve kabare şovları düzenleniyor, ünlü şarkıcı ve DJ’ler sahneye çıkıyor. Talin Beach Clup’ta akşam canlı müzik var. Barlar Sokağı’ndaki eğlence mekanları sabaha kadar açık. Hafta sonunda partiler düzenleniyor. Authentic, Orange, Jimiss, City en popüler mekanlar. Kaleiçi’ndeki Fıstık Bar’da perşembe geceleri dansçı kızlar şov yapıyor, diğer geceler işletmecisi Hicran Koçman sahneye çıkıyor.
Didim’de gece yarısından sonra ses sınırlaması uygulaması başlasa da İngilizlerin çılgın köpük partileri devam ediyor. Altınkum’daki beş bin kişilik Medusa Disko ve Sensaiton White’ta DJ’ler ve dans şovları ile göz dolduruyor. Bu yıl konsept değiştiren Kafe Del Mar’da her akşam şarkıcı Aldo, Temmuz Bar’da Grup Eflatun sahneye çıkıyor. Rock müziğin Didim’deki adresi Ali Bar. Rehab Bar’da perşembe ve cuma akşamlarında ’90’lar partileri düzenleniyor.

ÇANAKKALE’DE LATİN DANSI GECELERİ

Çanakkale merkezinde bu yaz dans okulları Latin dans geceleri başlattı.Sahildeki eğlence mekanlarında salsa, bachata, cha cha danslarında hünerlerini sergilemek isteyenler bir araya geliyor.
Ayvalık’ta eğlencenin nabzı Cunda’nın barlar sokağında atıyor. Sahneye çıkan topluluklar Yunan taverna müziğinden, rock ve Türkçe popa kadar her tür müziği sunuyor. Dinazor, Deli Kedi, Fabrika en popüler mekanlar. Müzik saat 01.00’de sona eriyor.
Enez’de gece 24.00’da sahil kenarındaki eğlence kapalı mekana geçiyor. Jojo, Nikki ve Golden Beach isimli barlarda eğlence sabaha kadar sürüyor. Ayrıca 10 civarında küçük eğlence merkezi bulunuyor.
 
ADALAND’A ÜÇ YENİ KAYDIRAK EKLENDİ

Kuşadası’ndaki Adaland Aquapark bu yıl tesislerini genişletti. 406 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun kaydıraklarından birine sahip olan tesise, su gücüyle 80 metre yukarı çıkaran üç yeni kaydırak eklendi. Adaland Dolphinpark’ta yunus gösteri merkezi, Adaland Sea Park’ta tropik akvaryum ve kuş cenneti bulunuyor. Bir kilometrelik yapay nehrinde rafting yapılabiliyor.
Pamucak sahilindeki Aqua Fantsy masal dünyası temalı kaydıraklarıyla çocuklara hitap ediyor. Su parklarına giriş bu yıl çocuklar için 25, yetişkinler için 40 TL.
Yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük su parkı Didim Aqua’da bu yıl dört yeni kaydırak hizmete girdi. Su kaydırakları, rüzgar havuzu, deniz havuzu, trambolin, kafeterya her gün açık.

ALAÇATI’NIN YELKEN, WİNDSURF OKULLARI ÜÇE YÜKSELDİ

Alaçatı Beach Resort içinde, hizmet veren su sporları merkezi otel dışından gelenlere de açık. Jet Ski, su kayağı, wakeboard gibi ekipmanlar kiralıyor. Bora Kozanoğlu Windsurf Okulu’nda ise hızlı öğretme teknikleriyle her düzeyde kurs veriliyor. TRW Sailing Centre katamaran eğitiminin yanı sıra safari turları düzenliyor. Şampiyon sörfçülerden Çağla Kubat’ın geçen yıl Yumru Koyu’nda açtığı okulda her yaştan sporsevere ders veriliyor.

False